En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några glimtar från Gävle

Jag var på en återträff med gamla klasskompisar (från grundskolan!) i Gävle i helgen och på söndagen passade jag på att träffa även en god vän från gymnasietiden. Efter lunch promenerade vi längs några av de fina gatorna i gamla stan. Om ni känner igen något av detta så har Torbjörn visat bilder härifrån flera gånger.

Den här innegården var speciell för mej i tonåren. Här hängde vi mycket, samt i det gröna huset och pysslade med teater och musikaktiviteter mm. Nu är det en privat bostad och jag tog snabb ett par bilder innan vi gick vidare.

Det finns några pittoreska gränder här och vädret var fortfarande fint, men regnmolnen hade börjat hopa sej.

Ett elskåp dekorerat med pärlplattor. När det började duggregna tog vi bilen och åkte vidare.

Om man kör från Alderholmen i Gävle mot Brynäs passerar med det gamla gasverket och gasklockorna. De byggdes 1893 efter ritningar av Ferdinand Boberg.  Den sista gasen levererades 1966 och området blev en plats för skrothantering fram till mitten av 1980 talet, då man började sanera och restaurera. När jag växte upp var gasklockorna ett spännande, lite farligt och ack så förbjudet område att utforska. Men man var ju där och snokade runt ibland...  

Här är lilla och stora gasklockan 1:a september 2024. Nu är det en plats för kulturmöten, upplevelser och evenemang. Hela industri- och varvsområdet intill havet har utvecklats till en arena för stora upplevelser, och ett nytt bostadsområde har växt upp på Alderholmen. Det regnade tyvärr när jag kom hit så besöket blev kort. Nästa gång jag är i Gävle ska jag se mej om mer noga i denna del av staden. Det vore också väldigt kul att se hur dessa hus ser ut invändigt numera. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-03 19:02 | Läst 306 ggr. | Permalink

"Första och tredje bilden är så idylliska så att man nästan smäller av! Avancerat Rosenlunderi - gillas!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Första och tredje bilden är så idylliska så att man nästan smäller av!
Avancerat Rosenlunderi - gillas!
Svar från Lena Holm 2024-09-04 21:10
Tack Peter,
jag blev nostalgisk när vi kom in i den första gränden och måste ju ta några bilder. Jag kände mej som en äkta turist.
Hälsningar Lena
Gävle var en oväntat trevlig stad. Kom dit några gånger när dottern pluggade där. En gång lyckades vi pricka årets lysafton i Boulognerskogen. Väldigt tjusigt!
Gasklockorna såg vi dock aldrig. Dina bilder lockar till ett återbesök...
Svar från Lena Holm 2024-09-04 21:11
Tack Ylva,
jag har inte bott i Gävle sedan mitten på 80-talet och inte sett en enda lysafton. Boulognerskogen är jag dock välbekant med.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det ser lika mysigt ut där som här i Roskile :-)
Nej, seriöst – jag gillar speciellt nummer 3, där man uppenbarligen har behållit den ursprungliga vägbanan och sedan förbättrat den väldigt fint med lite mer gångbara plattor i mitten. Det kan man lära sig något av här hos oss.
Vårt gasverk lades ner 1979 och idag finns hantverksverksamhet, utställningar och café.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-09-04 21:16
Tack Erik,
det finns några fina gator i Gamla Gefle och det är väldigt buckliga kullerstenar på de ursprungliga vägbanorna. Bra att de kan göra något annat av de gamla byggnaderna som varit gasverk. När jag växte upp hade det börjat förfalla och det krävdes omfattande sanering och upprustning för att ha verksamhet där. Sånt kostar.
Hälsningar Lena
Trevligt att se bilder från den staden igen dig jag ofta åkte i jobbet!
Svar från Lena Holm 2024-09-04 21:16
Tack Dan,
det har hänt väldigt mycket sedan jag flyttade i mitten av 80-talet.
Hälsningar Lena
Härligt att se gamla miljöer, det har jag också gjort men jag skulle aldrig komma på tanken med en klassträff. Kommer inte ens ihåg något från den tiden mer än skolan jag gick på. Sådan vackert hus i första bilden, men man skulle rensa lite ogräs. Fina miljöer i bild 1 och 2. Gasklockan är väl där de har uttagning till Sveriges mästerkock. Jag var tvungen att se om jag hade varit i Gävle, hade en liten känsla om det men det var i Söderfors jag hade varit ett antal gånger i jobbet.
Svar från Lena Holm 2024-09-04 21:19
Tack Peter,
jag skulle inte arrangera en klassträff själv, men när det nu fanns några eldsjälar i Gävle som gjort det tyckte jag det var givet att åka. Det var dessutom roligare än jag förväntat mej. Det finns några fina gränder i gamla Gefle men jag håller med om att det är lite väl grönt mellan stenarna. Det stämmer nog att de hållit Sveriges Mästerkock där, jag har dock inte sett det programmet.
Hälsningar Lena