En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Knaggrocka och barnkammaren på Havets Hus

Det här är en knaggrocka. Det är den vanligaste rockan i Europas hav och den finns på dykbart djup på västkusten. Men jag har aldrig sett en knaggrocka i svenska vatten. Bilden ovan är tagen utanför Strömsholmen (hör till Atlanthavsvägen) i Norge.

Knaggrockan är hotat i Sverige bl a för att den redan vid ett års ålder är tillräckligt stor att fångas i trålfiske. Andra orsaker som bidrar är att den växer långsamt, inte blir könsmogen förrän vid 10 års ålder och att honan bara lägger ca 20 äggkapslar år gången. Reproduktionstakten är alltså låg. Den förlitar sej på kamouflage och ligger oftast stilla på botten. Om man smyger fram försiktigt kan man komma riktigt nära.

Så nära att man kan ta porträttfoton med makro från ena hållet och vidvinkelbilder från andra hållet. Den här rockan verkade tycka att det var OK att posera för fotograferna fast den har en framför sej och en bakom. Eftersom jag fotar med en 12 mm fisheye är jag så nära att den kan vifta stjärten i kameraporten.

På nära håll ser den ut så här. Ögat är speciellt och man kan se att den har en tagg precis framför. Den har också vassa taggar längs rygg och stjärt men de är inte giftiga. Taggarna, eller knaggarna, har gett rockan dess namn. 

Här en större rocka som faktiskt simmade en bit när vi kom och störde den. Rockor av den här storleken har annars inga naturliga fiender mer än nät och minskade/förändrade habitat. Om man råkar fånga en rocka måste man släppa i den igen. 

Jag rotade fram bilderna på knaggrocka ur arkivet för när vi var på Havets Hus i Lysekil denna sommar fanns där en mängd smårockor. Sedan 2016 har de haft knaggrockor och de har nu fått fart på förökningen och hoppas kunna släppa ut rockor i framtiden. De har hittills lyckats väldigt bra med bevarandeprojektet för småfläckig rödhaj. De här små rockorna var bara 6-7 cm långa och hade ett eget akvarium. De såg ut att "dansa" precis under ytan.  

Gälar och munöppning sitter på undersidan (det är inte ögon man ser).

En pytteliten knaggrocka.

De här babyrockorna är lite större och då får de samsas med pyttehajar. Här kan man tydligt se taggarna längs rygg och stjärt, även om skärpan inte är den bästa. Det är mycket svårare att fota genom glas än när man är i vattnet med kameran.

Rocka på Havets Hus så kanske man kan få se en knaggrocka även på svenska västkusten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-27 21:16 | Läst 4542 ggr. | Permalink

"Lärorikt och intressant desutom jättefina bilder. /Ulla"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul med information från havets botten, något få av oss känner till kan jag gissa. Önskar att man kunde stänga av områden från allt fiske så det kunde fortsätta att vara ett levande hav.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-29 21:48
Tack Sten,
det finns nationalparker under vatten också men det förslår inte så långt. Fiskeindustrin nationellt och internationellt har stort inflytande på vad vi har på havets botten.
Hälsningar Lena
Magiska bilder! En annan värld. Kul att Du kunde se en sådan! Jag måste tänka på den där australiensaren som brottades med krokodiler och liknande och så dök han och blev stucken i hjärtat av tagg på rockans stjärt. Då var han nog för nära. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-08-29 21:53
Tack Wolfgang,
vi har sett knaggrocka ganska många gånger i Norge men aldrig vid vår egen kust, trots att de ska finnas där. Knaggrockan har inte någon lång tagg på stjärten som kan orsakar ett sådan stick. Steve Irwin dödades av en stingrocka och jag tror han hade maximal otur för det är inte ett djur som gör utfall mot dykare. Men han kunde ju vara utmanande närgången ibland.
Hälsningar Lena
Fina bilder och berättelse, så man kan få dyka inne på havets hus? Trodde först att du tagit det genom glaset men det var nästan för bra för det
Svar från Lena Holm 2021-08-29 21:54
Tack Peter,
man får inte dyka inne på Havets Hus så alla bilder på stora rockor är tagna i Norge och plockade från arkivet. De små rockorna är fotade genom glas på Havets hus och det är knepigt.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Även om man/ jag inte har den stora kunskapen eller har någon speciell relation till undervattensfotografering - då kan man/jag inte låta bli att fascineras av dina blogginlägg och super foton.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-08-29 21:56
Tack Erik,
dina kommentarer är alltid så positiva och roliga att läsa. Det är ett fint betyg att du fascineras av mina bilder trots att du inte alls har något intresse av den typen av foto.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från en värld som jag bara besökt en gång och på knappt två meters djup.
Tack för att vi får följa med ner.
// Conny
Svar från Lena Holm 2021-08-29 21:59
Tack Conny,
synd att du inte har haft möjligheten att titta ner där under ytan fler gånger. Jag tycker dock att det är extra kul att visa bilder från undervattensvärlden just för att det inte är så lätt att ta del av den. Jag ska till Norge och dyka en vecka i slutet av september så det kommer nya bilder snart.
Hälsningar Lena
Lärorikt och intressant desutom jättefina bilder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-08-29 22:00
Tack Ulla,
det är fiskar som finns längs vår egen kust och det känns extra kul att få visa. Havets hus är också väl värt ett besök även om man inte är dykare.
Hälsningar Lena
Mycket snygga bilder och kul att se lite mer av andra fotografer också! Rockorna är läckra och en bild påminner om Munchs "skriet". Du vet nog vilken:)
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-08-29 22:03
Tack Bjarne,
kul att du såg det där skriande ansiktet. De kan se lite besynnerliga ut från undersidan men det är otroligt vackra varelser att få se under ytan när man dyker.
Hälsningar Lena