Godsakerna frodas
I år har vi verkligen utnyttjat vårt nya växthus till fullo och alla plantor som vi drivit upp under vintern fick flytta ut i rätt tid. De första körsbärstomaterna är bara dagar från att bli röda.
Bifftomaterna är på gång och jag längtar tills vi kan skörda denna. Sorten heter Brandywine och en tomat blir en utsökt sallad för två personer om man skivar den, varvar med tunna skivor röd lök, god olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar och lite hackat bladgrönt (som vi har gott om).
Västeråsgurkor och slanggurkor tävlar i klättring längs näten som vi hängt upp. Vi får gurkor tidigare i år än vi någonsin fått förut.
Jamaica Bell chili. Ett träd som vi hade i köket hela vintern. Nu mognar ett par hundra frukter. Chilin är mellanstark. Om man tar ur kärnorna och fyller med mjukost, samt placerar på grillen eller i ugnen ca 10 minuter, blir de utsökta. Annars fungerar de i alla typer av rätter och hettan minskar markant om de tillagas.
Jalapeno, för de riktigt starka rätterna och till mina egna inläggningar.
Mild Habanero, det är faktiskt sant. Det finns milda sorter och denna kan man knapra på som tilltugg till sommardrinken utan att tårarna rinner. Den smakar inte som någon annan chili jag smakat förut.
Dill! En krydda som jag älskar men som är svår att odla på friland. Jag odlar nu enbart dill i krukor och ser till att det finns färsk hela sommaren och lite extra för att frysa och ha under vintern.
Utanför växthuset har vi två odlingsbäddar infällda i trädäcket som är vår altan. Bladkryddorna frodas och jag har mängder med gräslök, salvia, blad- och kruspersilja, timjan, rosmarin och dragon. I växthuset har jag en kruka med oregano för den sprider sej ohämmat om man har den i odlingslådorna. Pesto, bara att hämta ingredienserna utanför köket. I bakgrunden växer vitlök, spenat, sallad och jordärtskockor (som växer fint i total skugga).
Sockerärtor kan man odla på höjden (vår trädgård är liten) och jag har ett torn med ärtplantor som nu börjat blomma.
Här kommer den första bönan. Önskar att jag kunde ha lite mer bönor för vi äter upp varenda en. De går bra att frysa och jag skulle gärna göra det om jag hade mer utrymme för bönplantor.
Salladen frodas i regnet och vi frossar i isbergssallad, spenatblad, ruccola och romansallad. Min timjan blommar men det gör inte så mycket. Det är lite av en vinterkrydda för mej, till älggrytor och liknande.
I min sambos hydroponiska experiment trivs romansalladen bra med koriander. Färsk korinander är verkligen en lyx.
Till min stora glädje är de första squashen nu på gång. Vi har runda, gröna och vanliga gula och det är de runda som kommer först. Den här kanske vi kan lägga på grillen nästa helg. De är finast om de inte får bli för stora.
Vår tomt är bara drygt 800 kvadratmeter men det går att odla en hel del godsaker om man bara vill.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
eftersom vi inte har några barn så behöver vi inte ha plats för en studsmatta :-) Odlingarna har gått mycket bra i år. Regnet har medfört att det växt oerhört bra i våra odlingslådor.
Hälsningar Lena
när det här är på plats sköter det sej rätt bra själv. Man behöver bara skörda. Senare idag måste vi dock klippa häcken.....och det är ju inte alls så kul.
Hälsningar Lena
ja har precis skördat de första västeråsgurkorna. Det tar några dagar innan de är inlagda men vi har en slanggurka som nog är redo för skörd i morgon och fyra tomater.
Hälsningar Lena
Ha det gott!
trots att det blir dyra grönsaker så smakar de väldigt gott. Vi har också haft stort utbyte av vårt växthus under den regniga våren och försommaren. Vi har suttit "ute" på helgerna sedan slutet av mars. Nu har dock växterna tagit över.
Hälsningar Lena
var har nog tagit tillvara alla odlingsmöjligheter som finns på tomten.
Hälsningar Lena
vi har tagit tillvara den yta som fanns och får ju en del under sommaren samt lite gurkor för inläggning till vintern.
Hälsningar Lena
det här hör sommaren till och då får man även lite extra energi.
Hälsningar Lena
det här hör sommaren till för oss och när man kommer så långt att man kan skörda lite av varje blir det oerhört vackra färgpaletter när man lägger ihop ett fat till en måltid.
Hälsningar Lena
Förstår att ni njuter av detta och att ni har gröna fingrar ser man verkligen på dina härliga bilder !
ing-marie
kryddor och sallad kommer man långt med. Jag gillar att våra odlingar är precis utanför dörren. Det ska vara lätt att plocka in det man vill ha när man står och lagar mat.
Hälsningar Lena
Habanero satte jag i februari. Såg den första lilla antydan till en frukt så sent som i går.
Jalapeno försökte jag med. Satte frön som jag tagit ut köpta färska frukter, men de tog sig inte. Köpte nya frukter i en annan butik och destade igen, men de tog sig inte heller. Bortsett från jalapeno har varenda chilifrö jag har petat ner i jord tagit sig, så det måste vara en ovillig sort.
Den enda sort jag har skördat av hittills i år är Hot Lemon. En fjolårsplanta som gav stora mängder frukt långt in på hösten och har växt till en stor och yvig sak som nätt och jämt går in genom dörren. Från den har jag plockat två små heta knallgula frukter hittills i år.
Jag ligger lite efter som synes, men jag har inget växthus. Har burit in alla plantorna under de kalla nätter vi har haft, och ut igen på morgonen de dagar skapligt väder har utlovats.
jag minns nu att du också är en chiliodlare. Det är bättre att köpa några frön i en fröpåse även om det är skamligt dyra. Sedan kan du ta hur mycket frö som helst från egna Jalapeno och alla andra sorter också. Hot lemon har vi haft tidigare men inte i år. Jag nöjer mej med heta Jalapeno och våra Jamaica Bell som blir hetare nu än första året vi hade dem. VI har också två riktigt milda sorter som ger ganska stora frukter, Golden Marconi och Joey Park. De passar utmärk i sallader och som snacks eller förrätt med lite fyllning. Växthuset underlättar enormt även om våra chili bor inomhus ganska långt in på säsongen.
Hälsningar Lena
Mina första tomater börjar också mogna, men jag tror jag tagit död på gurkplantan.
Vi får se, det hade ett myrbo i sig, så vi rensade och planterade om i går.
I dag har olivträdet fått ny kruka, den största som finns. Sen vet vi inte vad vi ska göra.
Uffe säger motorsågen.......hm
Nu är trädet 8 år och växer så det knakar
Marianne
jag skördade mina första gurkor idag men de är för inläggning. Har en slanggurka som vi nog kan ta i morgon och fyra tomater. Blir det några oliver eller är det bara ett vackert träd?
Hälsningar Lena
Blev riktigt hungrig nu.
jag vet att koriander inte alls faller all i smaken, men vi gillar den kryddan. Däremot avstå jag alltid från muskot i alla recept.
Hälsningar Lena
Jag är mycket imponerad av detta. Vore mysigt med växthus.
Frilans på detta sätt är prydligt och morsa,t.
Lycka till i fortsättningen ....imponerad av bilderna med
Gun-Inger