En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Goa grisar

På semestern har jag besökt en del gårdar som gått samman i en förening med namnet Bondens mat i Uppland. De vill sprida kunskap om svensk matkultur och öka förståelsen för hur mat produceras, samt sprida matglädje med lokal mat av hög kvalité. Resta gård bjuder på mycket gott som mejerivaror från egna kor, kött från lamm, nöt och utegrisar samt vilt. Här finns även egna charkuterier och kulturspannmål som förädlats till bl a matbröd och pasta. 

Det finns en mängd olika byggnader som är i mer eller mindre behov av reparation. Butik och kafé är inrymda i en gammal kvarn. En kul grej var att du kunde välja bland olika råa korvar i butiken och köpa ett "kit" med bröd, senap , ketchup, dryck etc och sedan gå ut i grönskan och grilla din valda korv på den riggade eldstaden. Annars kunde man förstås ta en kaffe med gott hembakt och avnjuta detta inomhus (regnet hängde i luften). 

Där jag parkerade fanns information om både Resta kvarn och damm på skyltar av gamla fönster. Fyndigt gjort och trevligt att få ta del av. Om någon av er är intresserad har de förstås en hemsida www.restagard.se  Den huvudsakliga anledningen till att jag besökte Resta var...  

...att titta på deras grisar. Många av gårdarna i föreningen har får och/eller nötkreatur, höns eller bin samt de produkter som dessa djurslag ger. Resta gård är den enda med grisar. 

Här har de grisar som får leva ett gott grisliv, inget snack om saken. Enligt hemsidan får suggorna bara en kull per år och kultingarna går med suggan tills de avvänjs naturligt. Man väljer dock att kastrera alla hangrisar (med bedövning och av veterinär). Ornelukten/smaken är inte en risk man vågar ta, men det kostar ju förstås.

Grisarna ser ut att trivas och passar på att kivas lite.

De här två är särskilt fina tycker jag, fast det är grässtrån i vägen. 

Jag hittar ingen information om vilken typ av grisar det är men de fläckiga kultingarna talar för att det är Linderödssvin,  Sveriges enda oförädlade lantras av tamsvin. Det kan också förekomma korsningar, men alla vuxna djur har rikligt med päls och långa trynen.   

Grisarna håller sej bakom ganska låga elstängsel och här har jag bytt till 24-105 mm och håller kameran mellan eltrådarna. Ögonautofokus gör sitt jobb. 

Det var bara i denna låga vinkel jag fick fin ögonkontakt med grisarna, mycket för att deras stora öron ofta skymmer ögonen. De blev också nyfikna på vad jag gjorde när jag hukade så nära dem och stack in kameran precis framför deras trynen.

" - Det blir snett om du inte rätar upp kameran fattar du väl..."

Flera individer hade krullig päls längs ryggen som inte alls såg ut som svinpäls. 

" - Hur vill du att ditt bacon ska växa upp?"

Visst är det så här man vill att grisar ska få leva, men då måste man också vara beredd att betala rejält mycket mer för sitt bacon. Om man dessutom bara tar en kull per år skulle griskött dessutom bli en "säsongsvara", med betydligt mindre tillgång till kotletter och karré när grillsäsongen startar tidigt på sommaren. 

Goa grisar och det krävs ingen direkt djurerfarenhet för att se det. Men den här uppfödningen har förstås också sina problem och även dessa grisar drabbas av såväl hältor som sjukdomar och måste behandlas av veterinär (vilket ger karenstid på köttet osv).  Jag njuter i alla fall av att se dem och stannar en lång stund vid gyttjepölarna. 

Sen kom det faktiskt en kort regnskur och jag hastade tillbaka till bilen. Grisarna tyckte antagligen att det var hur skönt som helst med en snabb dusch efter maten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-07-29 20:26 | Läst 710 ggr. | Permalink

"Jo de ser ut att leva ett fint grisliv i pölarna, så grisigt det ska vara. Fina bilder särskilt de med 24-105."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det finns många bra gårdsbutiker i Uppland. Jag rekommenderar matrundan i Fjärdhundraland den 21 september då man kan besöka många lokala producenter och smaka på det de producerar för en relativt billig peng!
Svar från Lena Holm 2024-07-29 22:58
Tack Anders,
för ett bra tips, jag ska kolla upp det. Det finns många gårdar i Uppland att besöka och jag känner till flera som inte är anslutna till föreningen.
Hälsningar Lena
Jo de ser ut att leva ett fint grisliv i pölarna, så grisigt det ska vara. Fina bilder särskilt de med 24-105.
Svar från Lena Holm 2024-07-29 23:03
Tack Peter,
jag kände mej inte alls nöjd med de bilder jag tagit inledningsvis och bytte då till 24-105 och började leka på låg nivå. Det var helt otänkbart att lägga sej ner för att fota (här hade det regnat nyligen), så jag chansade lite och lät kamerans autofokus jobba. Antog att den här typen av motiv borde vara lätta och det stämde.
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-07-30 07:35
Det är ju en av de största fördelarna med spegelfri att man har samma AF när man använder displayen. Med min spegelkamera så har jag den nästan aldrig i live view men min spegelfria där har jag alltid displayen på och ofta vinklar jag upp displayen och fotograferar lågt utan att lägga mig ner.
Svar från Lena Holm 2024-07-30 17:32
Ja, det där är en mycket bra metod så man slipper krypa på marken. Problemet denna gång var att batteriet var nere på lågt och jag hade inget reserv med mej.
Hälsningar Lena
Vilka fina grisar! Och dina bilder är suveräna! Man blir ju riktigt kär i dem! Sen är jag väldigt förtjust i bilder på fönster. Det är något med vad de representerar och symboliserar! Snyggt jobbat! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-07-29 23:06
Tack Tommy,
jag kan förstå att du gillar fönstren efter ditt senaste inlägg och jag håller med, för de fångade även mej på detta ställe. Jag hade en hel del andra bilder från gården men valde bort dessa för grisarna och de inledande bilderna som jag tog precis när jag kom till gården.
Hälsningar Lena
Svinigt bra och intressant reportage med många fina grisporträtt. Kul att det finns människor som månar om att de djur de föder upp ska ha det bra under sin livstid.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-07-30 17:30
Tack Jörgen,
det finns en del gårdar med den här typen av djurhållning och vissa kan man besöka. Jag gillar den här typen av grishållning men de kan nog få problem med randiga kultingar ibland, med tanke på hur mycket vildsvin vi har i Uppland.
Hälsningar Lena
Roligt att se glada grisar i sin rätta miljö. Gillar både reportaget och din bildserie skarpt! Särskilt näst sista bilden.
Svar från Lena Holm 2024-07-30 17:35
Tack Ulf,
jag blir själv glad av att se grisar som har det så här mysigt och bilderna mot slutet, vid pölen, är de bästa. Den grisen har ju dessutom inte öronen framför ögonen.
Hälsningar Lena
Svinaktigt trevliga bilder! ;)

Ska man tro deras hemsida så har de Linderödssvin och Mangalitsaditon, eller ungerskt ullsvin som de tydligen också kallas. Den något udda pälsen torde förklaras av den sistnämnda "modellen".
Svar från Lena Holm 2024-07-30 17:37
Tack Martin,
kul att du gillar grisarna. Jag borde förstås ha kollat på hemsidan vilken typ av grisar det var. De där ullsvinen har jag hört talas om, men det var länge sedan och jag kom inte ihåg det förrän jag såg din kommentar.
Hälsningar Lena
Verkar trevligt att besöka dessa gårdar och grisar är ju härliga djur på deras eget vis!
Svar från Lena Holm 2024-07-30 17:41
Tack Dan,
jag hade en mycket trevlig eftermiddag och det är fina småvägar att köra efter. Det finns ganska många gårdar att besöka runt Enköping, men även tre ganska lokalt, nära oss i Knivsta. Om du söker på Bondens Mat i Uppland hittar du garanterat dessa ställen.
Hälsningar Lena
Bra tips. Mysiga nassar. Min grisälskande hustru lockas särskilt av deras "nära gris upplevelse".
Nöff.
Svar från Lena Holm 2024-07-31 10:18
Tack Sten,
eftersom det bara är låga eltrådar runt grishägnet, och de är naturligt nyfikna, kommer man väldigt nära djuren. De är också vara vid besökare.
Hälsningar Lena
Vilken bra kombination att fotografera och skriva om, mat och glada grisar samt byggnader med karaktär.
Fina bilder och intressant information.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-07-31 10:16
Tack Ulla,
det finns fler gårdar att besöka inom rimligt avstånd från oss så jag ska försöka hinna med någon mer innan sommaren är slut. Fast då blir det bara på helgerna.
Hälsningar Lena
Kul porträtt på de lurviga grisarna. Du har fått fin ögonkontakt med en av dem. Grisar är rätt roliga och kan bli väldigt tillgivna om man blir kompis med dem.
Svar från Lena Holm 2024-08-01 11:21
Tack Sten,
Jag har jobbat med grisar för länge sedan. De är både roliga och smarta.
Hälsningar Lena
Vilka härliga grisbilder, vidvinkelbilderna blev ju riktigt häftiga.
Den som hade varit och permanentat sig såg ju lite rolig ut :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-08-05 12:59
Tack Ing-Marie,
det blir kul med vidvinkel när djuren är så pass nyfikna av sej och kommer nära. Det är ett ungerskt ullsvin som har lockig päls.
Hälsningar Lena