En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Familjeidyllen på mossen, del II

Klockan ringde 03:50 och när jag kravlat ur bilen och kommit ut på mossen kunde jag snart konstatera att det fanns minsann lite dimma....men också en hel del moln...Det var ändå magiskt vackert och helt stilla. Jag var ensam på parkeringen och ensam då jag gick ut på mossen...

Solen var på gång och det såg hoppfullt ut när jag tittade mot horisonten. Luften var krispig och det var nog runt 8 grader. Otroligt fint och jag njöt...

När jag kom fram till rätt pöl kunde jag snart se att lillen var vaken.

Hela familjen var på plats och rörde sej stilla över det blanka vattnet. 

Nu uppstod ett problem. Skulle jag bevaka soluppgången åt ena hållet eller lomfamiljen åt det andra? Med två kamerahus försökte jag röra mej mellan båda och det blev en förvånansvärt långdragen bevakning. Molnen gjorde att soluppgången inte alls kom och passerade som jag trodde.

Det kom dock några solstrålar till slut och när jag njöt av dessa...

...och stod med ryggen mot pölen med lommarna, hörde jag hur båda föräldrarna lämnade med ljudligt plaskande som bara en smålom kan åstadkomma. Nåväl, det skulle nog komma fler chanser tänkte jag....Hur kan jag ens tänka på att hetsa upp mej på en plats som denna...helt ensam när solstrålarna tränger fram mellan moln och trädstammar. 

Eftersom båda föräldrarna lämnat för att fiska promenerade jag en runda runt mossen. Den här lommen gav sej av i gryningen från en annan pöl, tätt följd av sin partner. 

Lite dimma låg kvar länge trots att solen hade gått upp. Det var dock vindstilla och molnigt. En liten knipa förhöjde ögonblicket.

Jag passerade en annan pöl där det ofta ligger ett par smålommar. Det fanns två där och efter en kort stund gav de sej av, en i taget. Jag visar bara en bild för jag vet att ni har sett många på flygande smålom. 

Tillbaka på plattformen hade lillen vaknat till och börjat spana efter första frukostleveransen. Det blev en ganska lång väntan för föräldrarna gav sej av strax efter fem... 

...och det dröjde till 06:54 innan frukosten serverades. Tänk va fint det hade varit med en pall att sitta på.

En fisk levererades.

Ungen satt glupskt i sej den.

Sedan följde en kort stund av kommunikation som man ju bara kan spekulera över vad den innehåller....

Därefter blev det uppenbart att nu skulle det ske lite mer seriös träning. 

" - Kolla på svalan där...fullt så kaxig i din flygning kommer du inte att bli, men det är bra med en proffsig förebild. Nu ska vi simma bort till änden av pölen och prova på hur det känns..."

" - Jösses, hur ska det här sluta...?"

Ungen gör ett tappert försök och sätter fart på både fötter och vingar.

Det ser ganska OK ut även om det är lite vingligt och den får heller aldrig upp någon riktigt bra fart.

Här kan man ju nästan känna mjölksyran i bröstmusklerna. Den gav upp.

" - Stöööön.....va jobbigt..."

Med ett galant "wooosh" kommer sedan ett proteintillskott till den tränande telningen. 

Liten fisk på menyn. Klockan har hunnit bli 7:45, solen har kommit fram och det är riktigt fint. 

Mat...

...och sedan ett litet prat. Samma beteende vid varje måltid.

Nu ska lillen träna dykning och att simma under vatten. Det fick den hålla på med betydligt längre än flygträningen. Det blir inte så rafflande bilder av det så jag nöjer mej med denna, då jag tror att den får instruktioner. Eller så berättar den att den har sett en sååååå stor fisk....

När jag bestämde mej för att ge upp och åka hem var hela familjen samlad. Hoppas det går bra för den lille och att den klara både flytt och vinter.  

Det var allt från årets besök vid Knuthöjdsmosse.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-08 17:38 | Läst 1717 ggr. | Permalink

"Hej Lena! Imponerande bilder både i del 1 och del 2. Jag förstår att du har haft en riktigt fin naturupplevelse. Fint dokumenterat. Hälsningar Mats"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Åh, så underbara bilder! Jag vet inte vad ska jag skriva, jag tappade hakan ;-) Det ser ut att du hade det underbart och jag njuter av din superfina blogg.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:16
Tack Halina,
för din oerhört positiva kommentar. Det är ett helt magiskt ställe när vädrets makter stämmer med önskemålen. Soluppgångarna här kan bjuda på enorma skådespel, med eller utan fåglar. Att sedan få stå och titta på en smålomfamilj helt ostört i flera timmar blir ju en jättebonus.
Hälsningar Lena
Har nog tappat hakan jag också. Helt suveräna bilder. Det fanns en del fina öar som måste bli snyggt i rätt ljus. Jag gillar normalt inte sol men ser att här hade det varit bra med sol och bättre ljus än det vid regnväder jag hade. Där överlämnandet av fisken sker har du fått otroligt skarp och bra.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:23
Tack Sten,
för din fina kommentar.
Den här platsen är väldigt vacker i alla väder men visst kan man lyfta fram en del vyer med lite lågt stående sol. Efter åtta på morgonen är dock solen mest besvärande och jag åkte hem vid halv nio dag 2. Solljuset ger ju också kortare slutartider om man vill fånga fåglarna då de startar eller landar. När den landade med fisken och överlämnade den var de rätt nära plattformen och jag hade satt på 1,4 extender för att solen hade kommit fram och gav mer ljus. Då får jag bländare 8 och det ökar ju chansen att det blir skarpt på en större del av fågeln/fåglarna.
Hälsningar Lena
Väldigt fin serie blev det och "proteintillskott" bilden ljuvlig.
Härlig vistelse.
Hoppas också fam får vara hel och komma fram till övervintringen utan problem.
Superfint
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:07
Tack Nini,
just den bilden är nog den bästa lombilden från denna dag. Jag fick en serie bilder då den landade och dessutom var rätt nära mej. Ljuset kom från rätt håll (nästan) och det blev inte alltför besvärande skuggor.
Hälsningar Lena
Strålande bilder på familjen smålom! Flygträningen är ju extra häftig. Dessutom fick du fina bilder på de första solstrålarna. Måste vara fint att vakna där och vara alldeles ensam med tystnaden och naturen, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:04
Tack Björn,
jag tycker ju oftast att det känns tryggare på parkeringen om det är någon annan där som övernattar, men visst är det extra bonus att vara själv när man går ut tidigt på morgonen. Eftersom det var vindstilla var det också helt tyst så när som på fåglarnas ljud. Helt klart en av de finaste stunderna denna sommar.
Hälsningar Lena
Hej,
Utmärkt bra bilder på deras familjeliv. Undrar var de fiskar?
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:00
Tack Bob,
jag fick en fin stund med lommarna denna gång. Lugnt och skönt när man är ensam och kan stå och titta på dem. Vad jag har hittat så kan de flyga 4-5 km för att fånga fisk. De häckar aldrig i fiskrika sjöar utan väljer en skyddad pöl för sitt bo och flyger sedan till ett annat revir för att fiska. När ungen växer kan de göra 40-50 turer på en dag. Snabbaste turen jag fick se var på ca 20 minuter.
Hälsningar Lena
Härligt berättat ! Och sköna bilder naturligtvis.
Vet ju hur njutbart det är när man förväntansfullt går ut där på mossen.
Nr 7 nerifrån blev nog läckrast men lillens träningsbilder är ju helt underbara.
Vet ju var du står och jag blir nästan full i skratt när du skriver dina tankar om solens uppgång på andra sidan. Känner ju så väl igen det :-) Man vill ju nästan klona sig.
I år såg jag inga lomar där så jag var nästan glad över det inte blev någon vacker soluppgång där för mig.
Du hann ju ändå få till ett par fina bilder på solen.

Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-08-08 20:55
Tack Ing-Marie,
just den bilden (7 nerifrån) är nog den bästa lombilden denna dag. Jag fick en serie då den landade och den var dessutom rätt nära. Jag hade också satt på 1,4 extender när solen kom fram och fick lite mer brännvidd. När jag växlade mellan soluppgång och smålommar var det frustrerande att molnen fördröjde soluppgången så pass mycket. Bilden på den flygande lommen som är ganska mörk (8:e) är från den pölen, efter soluppgång, men det var moln som skymde ljuset.
Hälsningar Lena
Vet inte vad jag ska skriva...
Ditt berättande är superbra och bilderna i sig.. jösses Lena vilka bilder precis allihop. Från riktig tidig morgon till "vanlig" morgon. Vilket ställe det verkar vara och framförallt vilken fotograf du är :-))
Fantastiskt och magiskt!

Om du lu läser detta Sten, förstår att det kanske kändes lite vemodigt att inte solen tittade fram.
Svar från Lena Holm 2021-08-08 20:50
Tack Joakim,
jag har alltid tyckt om att berätta och bilderna är från en plats som med rätt ljus är helt magisk. Det är vackert där under alla förhållanden men när man får ett vackert morgon- eller kvällsljus förgyller det bilderna ytterligare. Jag har också varit där flera gånger och då vet du säkert att det ökar möjligheterna att få precis sådana bilder som man vill ha.
Hälsningar Lena
Vilket fint naturreportage! Härligt!
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:24
Tack Håkan,
naturen visade upp sej från sin bästa sida denna morgon och jag kunde stå där och njuta av den helt ensam. Strax efter åtta var det "över" och då åkte jag hem.
Hälsningar Lena
Hej Lena - som jeg har sagt/skrevet mange gange før - du er utrolig, både som fotograf og som fortæller. Det er ligemeget, hvad du fotograferer - under vand, på land, i køkkenet eller i drivhuset.
Med mange venlige hilsener fra din danske fan.
Svar från Lena Holm 2021-08-08 21:28
Tack Erik,
för din oerhört fina kommentar. Det är lätt att fota och berätta när motiven är så tacksamma och väderutsikterna stämmer någorlunda med vad SMHI utlovat. Det är extra kul att ha ett "fan" i utlandet, även om det är ett av våra grannland :-)
Hälsningar Lena
Så fint från första till sista bild. Gillar den första startbilden tror det är bild 8 med så fin spegelbild. Första bilden i blå timme än magisk. Fina matningsbilder också, det är inga dåliga måltider ungen får. Kan förstå känslan när man går runt där en krispig morgon
Svar från Lena Holm 2021-08-10 20:31
Tack Peter,
det här är ett riktigt höjdarställe för att njuta av både fåglar och miljö. Man kommer alltid hem med bilder oavsett väder, även om det finns önskeväder förstås. Startbilden borde ha varit mitt i "soluppgången" men solen kunde inte tränga igenom molnen där. Jag hade ganska många bilder från den blå timmen och det var svårt att välja.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder och härligt text. Jag blir så sugen att besöka Knuthöjdsmossen. Förstår dliemmat med två motiv intill varandra, men som fodrar olika typer av utrustning. Det är därför jag också kör med två kamerahus numera. Ibland t o m tre.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-08-10 20:34
Tack Jörgen,
jag brukar ha med två kamerahus till denna plats men det är svårt tidigt på morgonen för kamerahusen är inte jämförbara och den mindre har inte alls så bra ISO egenskaper. Det är en riktigt fin plats och man blir aldrig besviken om man åker dit. Om man stannar över natten ökar ju också chansen att få fint ljus vid åtminstone ett tillfälle. Det finns ett bra vandrarhem ca 1 km från mossen om man inte vill sova i bilen.
Hälsningar Lena
TheInvisibleJackal 2021-08-11 10:49
Det är p g a ISO hanteringen jag kör med två FF, där den ena har en betydligt rappare seriebildstagning. Emellanåt har dock med mig min 7D2 också. Beroende på om jag känner att den komma till pass. Ibland gör den faktiskt det.
/Jörgen
Underbara bilder: Så vackert.
Vad gör du med alla dina fina bilder förutom bloggen här?
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-08-10 20:36
Tack Ulla,
jag gör väl inte så mycket med fågelbilderna, men jag håller en del föredrag då jag visar undervattensbilderna t ex hos andra fotoklubbar och så blir det årskavalkader och en del fotoböcker.
Hälsningar Lena
Läckra bilder igen! Har ännu inte besökt detta ställe. Blir så sugen när jag ser dina och andras bilder.
Vore kul att få uppleva smålom och få ett nytt kryss också.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-10 20:38
Tack Johnny,
det förvånar mej att du inte varit där ännu. Du skulle älska det här stället och smålommen är man nog garanterad att få se under sommaren. Hittills har de varit där alla år jag varit dit.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Imponerande bilder både i del 1 och del 2. Jag förstår att du har haft en riktigt fin naturupplevelse. Fint dokumenterat. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-08-10 20:40
Tack Mats,
det här blev en fin avrundning av min semester och det var en mycket njutbar tur. Man kan stå med en husbil på parkeringen om ni skulle ha vägarna förbi. Loka brunn och Grythyttan kan man ju också passa på att besöka i samma sväng.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder.
Fick en riktigt trevlig stund här framför datorn, så bra.
Sjunde bilden nerifrån är helt otrolig, platsar i vilket fotomagasin som helst.
Svar från Lena Holm 2021-08-10 20:42
Tack Margareta,
just den sjunde från slutet är nog den bästa lombilden från denna morgon. Det var en mycket njutbar upplevelse och det blev en fin avrundning på min semester.
Hälsningar Lena