En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En till undervattensblogg

Vi brukar ofta åka och dyka i Norge vecka 38, men i år blir det ingen resa till Tustna.  Plockade därför fram några bilder från gamla Tustnaäventyr som inte varit publicerade förut. Ni har antagligen sett snarlika, ni som läst min blogg länge, men just dessa bilder har inte varit med förut. Ovan en långa. De stöter man alltid på och eftersom det är en ganska nyfiken fisk är den inte så svår att få på bild.

En liten torskfisk, osäker på vad men den har en skäggtöm. 

En del motiv är vanligt förekommande som t ex denna ishavssjöstjärna. 

De stora röda brännmaneterna brukar vi också alltid stöta på några exemplar av. 

Just denna manet hade en liten skyddsling bland sina brännande trådar. Det är ett vitlingyngel. De producerar en typ av slem som skyddar dem från de brännande nässelcellerna på trådarna och kan sålunda simma i skydd av dessa. 

Andra motiv som vi stött på men som är betydligt mer ovanliga är den här hula-hula maneten. Den kallas så för den ser ut att dansa i vattnet och då vickar "kjolen" vackert fram och tillbaka. De orangefärgade tentaklerna kan också variera i längd och ju längre de är desto mer svårfotograferad blir den förstås.  

Vi stötte på två av dessa udda maneter 2018, vid två olika dyk. Den här var betydligt djupare . Vi har aldrig sett dessa maneter någonstans, vare sej före eller efter vecka 38, 2018. 

För det mesta är vattnet klargrönt med en varm grön ton, vilket beror på att det är mycket partiklar i vattnet. Detta år hade vi ovanligt klart vatten (mindre partiklar) då blir vattnet blåare eller som här, blågrönt. Fisken på bilden är en berggylta.

De små snultrorna ser kaxiga ut när de visar huggtänderna. Den här är nog inte mer än ca 10 cm lång, så det är svårt att ta den på allvar. 

En av de jättestora anemonerna som vi alltid passerar då vi dyker i närheten av boendet på Tustna. För många år sedan hade en av dem alltid små räkor vid basen, men det har vi inte hittat på senare år. 

En liten anemon med vackra färger som jag hittade under bryggan där båten lägger till. 

Vi har också mött åttaarmade bläckfiskar under dyken vid Tustna under flera år. Bläckfiskar är bland de mest fascinerande djur man kan möta och ibland har de också varit förvånansvärt sociala. 

De kan också ändra färg från nästan vita med mörkare mönster till kraftigt röda. Skinnet kan också ha olika struktur beroende på vilken typ av underlag de sitter på. Den här tog en liten simtur, men flyttade sej bara några meter. Generellt uppfattar de inte dykare eller fotografer som något farligt, snarare något som man måste titta lite närmare på och kanske t o m sträcka ut en tentakel för att "smaka" på. 

Vi åker bort nästa vecka men inte till Norge utan till ett annat grannland. Det kommer förhoppningsvis en del bilder från den resan senare.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-14 17:19 | Läst 3792 ggr. | Permalink

"Älskar dina undervattensbilder. Det är så fascinerande att det finns en helt annan värld nere under ytan."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Endnu engang WOW - især blæksprutterne facinerer mig her.
Medmange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-09-14 18:17
Tack Erik,
bläckfiskar är ju en av mina favoriter också. Både i skandinaviska och utländska vatten. Jag blev väldigt dyksugen då jag tittade igenom bildmapparna dessa bilder låg i.
Hälsningar Lena
Fantastiskt häftigt att se livet under ytan, skarpa och fina bilder förmodar att vattnet var väldigt klart också.
Svar från Lena Holm 2023-09-14 21:22
Tack Morgan,
vi brukar ha hyfsat bra sikt på Tustna i september men det har varierat. Makrobilder kan man ta i nästan vilken sikt som helst, för det är så lite vatten mellan kamerans objektiv och motivet. Vidvinkelbilder är svårare om sikten är dålig och om det är mycket stora partiklar i vattnet så blir det backscatter av blixtarnas ljus.
Hälsningar Lena
Vilken vacker värld det finns där under ytan. Så fina bilder och kul att få se!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-09-14 21:19
Tack Lola,
det är en annan värld och alltid lika fascinerande att besöka.
Hälsningar Lena
Fortfarande lika fascinerande att se dina undervattensbilder. Lika mkt för att de är vackra som för att dom väcker så många funderingar kring hur otroligt artrik varierade livet är. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-09-15 19:59
Tack Björn,
varje gång jag dyker eller tittar på undervattensbilder som jag tagit slås jag av den enorma variationen av livsformer som finns i havet. Även våra insjöar innehåller en hel del men de kan inte mäta sej med saltvattensmiljöer. Egentligen så finns nog den variationen även på land men vi är så vana vid björkar och vitsippor att vi inte ser det.
Hälsningar Lena
Så vackert, särskilt de olika maneterna. Man tror ju inte att det finns dessa färger i nordiska vatten, men det gör det tydligen
Svar från Lena Holm 2023-09-15 20:01
Tack Peter,
artrikedomen längs den norska kusten är att jämföra med Röda havet, bara lite annorlunda. Maneter är otroligt häftiga djur.
Hälsningar Lena
Beundransvärda bilder som hos mig inger en stark känsla av vördnad inför naturens artrikedom och dess variation av färger och former (hula-hula-maneten!). Med vördnaden kommer en oro över hur dessa ekosystem kommer att kunna överleva effekterna av antropocen. En helt annan fundering är vad alla de färger som blir synliga i blixtljuset fyller för funktion nere i mörkret, dit (väl?) solljuset inte når. Kan de organismer som lever därnere "se" varandras färger?
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2023-09-15 20:16
Tack Sven,
känslan av vad vi kan förlora förstärks när man får kunskap om nya arter och miljöer som man inte betraktar som sin vardag. Huruvida djuren i djuphaven kan se och uppfatta färger är inte helt lätt att besvara men det finns i alla fall vissa vetenskapliga bevis för att arter som lever väldigt djupt har extremt välutvecklad syn för att se färger i svagt ljus. Bifogar en länk där man kan läsa mer om detta.
Hälsningar Lena

https://www.science.org/doi/10.1126/science.aav4632
Alltså det här är så fascinerande och jag fastnar länge varje gång. Livet under vattnet så många vackra arter och färg. Någon sa att det är så grått å trist i våra vatten .....åker man tex till havets hus så förstår man att så inte är fallet.
Kan ana känslan att simma runt å se den här världen
Tack Lena att du visar det så fint
/N
Svar från Lena Holm 2023-09-15 20:22
Tack Nini,
vid första anblicken kan våra svenska vatten uppfattas som grå och trista, i synnerhet om man dyker på östkusten. Där är livsformerna väldigt små och diskreta, vilket kräver mer av den som dyker. Om man dyker på västkusten är det som på Havets hus och ännu mycket häftigare om man åker till Norge. Havets hus är dock som en djurpark, dvs sevärdheterna är koncentrerade. När man dyker blir det mer slumpmässigt vad man hittar men allt finns där, det tar bara längre tid att hitta.
Hälsningar Lena
Så snyggt! Bilderna på bläckfisken är ju så himla bra! Någonting jag reflekterar över är hur rena bilderna är från partiklar och annat som brukar vara i havsvatten. Är det så rent vatten eller krävs det mycket tid i efterbehandling av bilderna?

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-09-15 20:34
Tack Johnny,
generellt så är sikten längs norska kusten i september rätt bra och då blir det mindre backscatter vid fotografering med blixt. Den andra aspekten handlar om hur man riktar sina blixtar och hur långa armar man har på sin kamerarigg. Dessa bilder har inte krävt särskilt mycket efterbehandling, men jag har klonat bort en del störande vita prickar på bilderna tagna med vidvinkel. Vid makrofotografering behövs det oftast ingen redigering alls mer än att justera vitbalansen som oftast blir en aning för "varm".
Hälsningar Lena
Älskar dina undervattensbilder. Det är så fascinerande att det finns en helt annan värld nere under ytan.
Svar från Lena Holm 2023-09-15 20:35
Tack Susan,
det här är en värld som inte är så lätt att besöka och det gör den extra spännande att visa på bild.
Hälsningar Lena
Jag tycker långan på första bilden ser klurig ut. Fint fiskporträtt. Tycker som flera att det är fina bilder från våra breddgrader. Oftast ser man bilder från sydliga breddgrader och tropiska hav så det är roligt att se dina bilder från Norges kust och läsa din text till bilderna.
Hur stor är bläckfisken på sista bilden? /Sten
Svar från Lena Holm 2023-09-16 20:21
Tack Sten,
långan är en klurig fisk som vi möter ibland när vi dyker i Norge. De är nyfikna och kommer gärna nära, ibland följer de även med och håller sej i utkanten av ljuset från våra lampor. Jag skulle gissa att bläckfisken är 60-70 cm lång när det sträcker ut armarna. Huvudet är nog 20-25 cm.
Hälsningar Lena
Det minsta man kan säga är fascinerande vackert! Varje bild tål att ses på ett tag, så mycket detaljer, och bakgrunderna framhäver motiven. En blandning av elegans och detaljrikedom. Förstår att maneter uppskattas i Japan. Har också läst om människor som hållit en bläckfisk i akvarium hemma, sedan sörjt sin vän efter dess korta tid i vatten.
Svar från Lena Holm 2023-09-16 20:28
Tack Stefan,
just kombinationen av elegans och detaljrikedom passar väldigt bra för att beskriva det vi ser när vi dyker. Bläckfiskar lever ju inte så länge och jag kan förstå att det kan skapa frustration om man håller en i ett akvarium. Bara det att akvariet antagligen inte uppfyller bläckfiskens behov till 100% i kombination med att de naturligt inte lever så länge gör antagligen att man inte får ha sin bläckfisk-kompis särskilt länge.
Hälsningar Lena
Det är en fantastisk miljö du visar upp och bilderna är verkligen toppen. Svårt att välja favoriter, men jag tycker du fick väldigt fina bilder av både maneter och anemoner.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-09-16 20:31
Tack Bjarne,
just maneter och anemoner är väldigt säkra motiv för en undervattensfotograf. De rör sej sakta och kan man anpassa inställningarna på kamera och blixtar så det blir precis som man tänkt. Nästan i alla fall, man måste ju även hålla koll på hur mycket luft man har kvar och djupt man råkar vara :-)
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder du visar igen från världen under ytan. Spännande med bläckfisk. De sägs vara mycket intelligenta, kanske därav deras nyfikenhet.

Hälsningar Jörgen