En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En stor och läskig, eller?

Varje dag spinner hon ett nytt nät i vårt cykelförråd. Hon är inte ensam utan det finns flera individer som varje dag har ett nytt nät på samma ställe som dagen innan (men på betryggande avstånd från denna stora hona). Så här års finns det gott om dem i våra trädgårdar och på husfasader, vanliga korsspindlar (Araneus diadematus). Storleken på vissa individer gör dem lite läskiga, men ju mer jag lär mej om dessa djur desto mer fascinerad blir jag. Tyvärr fäster flera av dem sina nät i våra sopsorteringskärl, vilket gör det svårare att slänga sopor. Eller är det bara jag....?

Ha en fin helg allihopa,

Hälsningar Lena  

Inlagt 2024-08-23 19:30 | Läst 545 ggr. | Permalink

"Riktigt spännande bild detta, spindeln fångade mig i nätet direkt kan man säga. -Fantastiskt fin!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Inte bara du Lena...
Ett spindelnät är en så konstfull, ja rent av otrolig konstruktion - att jag tvekar att ge mig på den.
Vacker bild på korsspindeln.
Svar från Lena Holm 2024-08-25 16:50
Tack Peter,
fint att lösa att jag inte är ensam med mitt sätt att se på spindelnät. I synnerhet om spindeln sitter där och väntar.
Hälsningar Lena
Det är ett vackert porträtt i svartvitt, Lena! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-08-23 20:54
Tack Wolfgang,
glömde skriva att det är en bild i färg, fotograferad i mörker med en pannlampa som belysning. Men jag håller med om att den nästan är "svartvit".
Hälsningar Lena
Wolfgang 2024-08-24 09:04
Intressant, Lena! Jag tycker att svartvit ger kraft i bilderna. Mvh Wolfgang
Riktigt spännande bild detta, spindeln fångade mig i nätet direkt kan man säga. -Fantastiskt fin!
Svar från Lena Holm 2024-08-25 16:51
Tack Morgan,
jag tycker de stora korsspindlarna är vackra och kunde inte motstå denna. Det var ju dessutom väldigt nära ytterdörren och lätt att rigga stativet.
Hälsningar Lena
Ja nog ser den stor och läskig ut..inget fan av spindlar även om dom är harmlösa..
Gick till cykelskjulet idag och där hade dom gjort ett enormt nät över min hoj..Lät det var idag för idag så jobbet inte skulle
vara helt förgäves.
Pannlampa var ju en bra idé..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-08-25 16:53
Tack Gunte,
de gillar cykelförråd :-) Öppet men under tak passar spindlarna. Jag använder ganska ofta en pannlampa eller en mycket liten ficklampa när jag fotar makro. Absolut nödvändigt om det sker i mörker men kan även vara bra i dagsljus.
Hälsningar Lena
Vi hade en spindel (troligen korsspindel) utanför ett av våra fönster i kolonin, det fönstret kunde vi inte öppna på flera månader pga att vi skulle förstöra spindelns nät om vi öppnade. Du säger att de gör nytt nät varje dag, men inte om det inte är skadat eller? Jo spindlar är fascinerande och många riktigt vackra om man kommer nära inpå. Nu kommer snart den tiden där det sitter en sådan spindel mellan varje träd i skogen
Svar från Lena Holm 2024-08-25 16:56
Tack Peter,
om nätet är skadat spinner de ett nytt varje dag, men det kan också reparera eller om det håller ihop kan de vänta en dag med att spinna nytt. De har absolut kapacitet att spinna nytt. Jag stötte på många trådar i skogen igår.
Hälsningar Lena
Va fin hon e´! Fin bild i svv, bra jobbat! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-08-23 22:32
Tack Tommy,
bilden är i färg, så här såg det ut i mörkret med bara en liten lampa som extra belysning.
Hälsningar Lena
Jag tycker det är en fin bild av korsspindeln i sitt nät. Väldigt tydligt mönster på ryggen. Jag har mest sett sådana som varit brungrå och haft svagare mönster.
Att spindlarna håller till vid sopkärlen beror väl på att flugorna är där? De gillar vår kompostlåda också, men här på ön blåser det nog för mycket för att spindlarna ska tycka det är lönt att bygga nät där.
Svar från Lena Holm 2024-08-25 16:59
Tack Sten,
ja det finns nog en del flugor vid sopkärlen, men det är också ett cykelförråd. Det är öppet åt tre håll och har tak. Det tror jag spindlarna gillar. Den här stora spindeln var ovanligt vackert markerad på ryggen och det blev skarpa kontraster när jag belyste med pannlampan.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är ett väldigt vackert foto på ett djur som många inte riktigt uppskattar. Min fru är en av dem :-)
Att du fotograferar den i svartvitt ger det lite extra till bilden..... hehe jag hann precis läsa din teknik med pannlampan, så jag hoppade inte på den och så ändå - verkligen en bra idé med lampan.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-08-25 19:14
Tack Erik,
min syster hör till dem som inte uppskattar spindlar och vill inte ens se dem på bild. Bilden är i färg men detta exemplar var mer svart än brun. Pannlampan höll jag i handen och riktade för att få bästa resultat. Jag fokuserade i live view.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fin bild på spindeln i sitt nät. Snygg komposition och sparsamt med färger, nästan svartvitt. Det brukar ofta bli bra, så även här.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-08-25 19:12
Tack Torbjörn,
den här spindeln blev mycket fin i ljuset från pannlampan och kompositionen är gjord i efterhand, dvs bilden är beskuren i datorn.
Hälsningar Lena
Fantastiskt snygg bild! Ser nästan svartvit ut, men jag tror inte den är det. Visst är det tråkigt när man tvingas förstöra dessa fina nät!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-08-25 19:10
Tack Bjarne,
du har rätt i att bilden är färg men spindeln var förvånansvärt svart/vit. Jag har ett par till på samma ställe och de är mer bruna i färgen.
Hälsningar Lena
Tänk att dom kan vara så vackra, här ser det ut som att kroppen är av porslin med fina mönster.
Man anar lite färg vid förstoring
Snyggt fotat !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-08-25 19:09
Tack Ing-Marie,
den var ovanligt vacker därför blev det en fotosession ute i cykelförrådet. Det var inte helt vindstilla så det tog ett tag att få en bildserie på den.
Hälsningar Lena
Fin bild! Lagom ljus, ovanligt lite med brunt. Har också haft dessa i mitt cykel/trädgårdsförråd, men i år har det varit märkligt lite insekter hemmavid. Man vill som du störa dem så lite som möjligt, denna morgon dök en husspindel upp i vasken när jag rensade frukostpersikor, den släpptes försiktigt fri på golvet så den inte råkade illa ut.
Svar från Lena Holm 2024-08-25 19:08
Tack Stefan,
jag håller med om att färgerna på detta exemplar var ovanligt monokroma och mer svart än brunt. Jag har ett par till och de är betydligt mer varmt bruna med ljusgula mönster. De där spindlarna som dyker upp i vasken är jag inte så förtjust i, men det är nog mest överraskningen när de plötsligt är där.
Hälsningar Lena
En riktigt fin bild på en fin spindel. Vi hade en spindel som byggde ett nät på vår backspegel. Den levde där ganska länge. När vi körde bilen kröp den in mellan spegelglaset och plasten runt backspegeln. Mvh Mari
Svar från Lena Holm 2024-08-25 19:05
Tack Mari,
jag har också haft en spindel i backspegeln och den åkte med mej till och från jobbet i mer än två veckor i slutet av förra sommaren. Den hade ett nytt fint nät varje morgon då jag skulle åka.
Hälsningar Lena