En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En karaktärsfågel i Uppsala

Kajan, en mindre kråkfågel i svart och grå kostym med vaksamma ljusblå ögon. Vi har gott om dem i Uppsala med omnejd. 

Som alla kråkfåglar är kajor smarta och har attityd. De kan uppträda väldigt nära människor men är alltid vaksamma. 

Just nu finns många ungfåglar. Ofta lite brunaktiga och ögat har inte den klara blå nyansen. Kajor är en av ett fåtal fågelarter som faktiskt verkar vara trogna varandra i sina monogama par. Med DNA teknik har man upptäckt att fågelarter som ansetts monogama väldigt ofta har "utomäktenskapliga" förbindelser med andra av det motsatta könet, både honor och hannar hoppar över skaklarna. Men hittills har man inte kunnat avslöja några sådana beteenden hos kajor. De är trogna sin partner livet ut.  

Stora mängder kajor kan skapa problem, men det är inte unikt för kajor. Så betraktas alla vilda djurarter som lär sej bo nära människor och ökar i antal över en viss gräns.  

Nu samlas stora mängder kajor i Uppsalas odlingslandskap. Det är dax för den årliga spannmålskonferensen med tillhörande buffé.  

Lite stretching innan de ska ge sej av mot dagens lunchmöte.  

En lunch som lockar till sej tusentals kajor. 

Åkrarna runt Uppsala dignar av mat och skördetröskorna går varma. Här flyger de mot en nytröskad åker, där det förstås finns en hel del goda frön på marken mellan raderna.

Men det finns också stora mängder lättillgänglig mat samlad på ett ställe. Spannmålsdepån vid Kungsängen i Uppsala.

" - Kolla brorsan! Va mycket fågelfrön någon har spillt ut här! "

Med så här mycket mat kan man kosta på sej en hel del nöjesflygning.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-08-09 16:21 | Läst 393 ggr. | Permalink

"Mycket trevligt inslag om den trevliga kajan. Vem kan motstå den blåögda kajans blick? Flocken över lilla Ultuna är imponerande (med Hitchcockvibbar). De tre porträtten är också fina. /Torbjörn"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det blir nog som när det är julbord för fåglarna när de ska trycka i sig all den mat. Fina bilder även om det är på en fågel som jag inte lägger många bilder på. Vi har en stor koloni som flyger runt framför huset på kvällen innan nattning
Svar från Lena Holm 2024-08-11 17:32
Tack Peter,
jag minns att kajan inte hör till dina favoriter. Det är bl a när de samlas i sina övernattningsträd inne i städer som de blir störande och dessutom blir det mycket skit under ett sådant träd.
Hälsningar Lena
Kul med kajorna. Första bilden blir favorit.
När jag var ung jobbade jag många år som mentalskötare på det jättelika Beckomberga mentalsjukhuset. Där hade vi stora flockar kajor. Det sades allmänt att det var de döda mentalskötarnas själar.
Svar från Lena Holm 2024-08-11 17:35
Tack Peter,
I svensk folktro betraktas kajan som en varslande fågel och att flockar med kajor förebådar ett kommande krig eller sjukdomsutbrott. Döda mentalskötares själar var en ny variant för mej.
Hälsningar Lena
Häftiga fåglar, men kråkor är nog mina favoriter, vi är kompisar med flera stycken här Tobbe och jag.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-08-11 17:37
Tack Alf,
jag gillar kråkor också och jag känner ett par personer till som blivit "bekant" med kråkor. De har också varit hundägare som mött samma fågel gång på gång under promenader längs samma runda.
Hälsningar Lena
Kajorna runt domkyrkans torn är barndomsminne. Jag bodde i Dragarbrunn med utsikt över katedralen. Och flockarna som flög in från fälten för nattvila och lite allmänt tjatter och skvaller. Fina bilder på en kär fågel.

Det ligger en stad, jag säger ej var,
berömd i rikets annaler,
med gator och hus där mossan är kvar
och stinkande gröna kanaler.
Och där finns det visdom av bara hin
och mögel och damm vill jag lova,
och själva kajorna tala latin,
men stadens fäder de sova.
Bo Bergman: Den sovande staden

/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2024-08-11 19:44
Tack Gunnar,
jag tror att vi är på ungefär samma nostalginivå när det gäller kajor. Fin dikt. Den ska jag spara.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Imponerande serie och bild nummer 8 för tankarna till Hitchcocks film "Fåglarna". Jag är nog också mer på Kråkorna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-08-11 19:48
Tack Erik,
jag är också väldigt förtjust i kråkor och har mängder med bilder på dem. Jag så att Danmark tog guld i herrarnas handboll, grattis! Damerna snuvade dessutom Sverige på bronset.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt reportage om kajorna. Både bra bilder och intressant text. En fågel som man lätt förbiser. Du fick tre kajor mycket elegant placerade med vingar och stjärt väl synliga i sista bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-08-11 19:50
Tack Bjarne,
en fågel som är vanlig i städer och som vi ser dagligen, därför blir den lätt förbisedd. Men den är både smart och spännande att titta på. Vid spannmålsdepån kan man få många läckra bilder, det är bara en fråga om att vänta.
Hälsningar Lena
Finns ett stort gäng kajor som flyger över staden i skymningen här. Jag tycker att det är en spännande fågel trots allt och jag tror att dom lever ett tufft liv ibland med att försöka hitta föda. Riktigt bra inlägg detta tycker jag och kajan behöver komma mera i rampljuset.
Svar från Lena Holm 2024-08-11 19:54
Tack Morgan,
kajan är verkligen en intressant fågel och det finns en hel del beskrivet om dem och deras leverne i flockar med en komplicerad social hierarki. Konrad Lorenz var den som fick mej att titta mer på kajor, för många år sedan.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt inslag om den trevliga kajan. Vem kan motstå den blåögda kajans blick? Flocken över lilla Ultuna är imponerande (med Hitchcockvibbar). De tre porträtten är också fina.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-08-11 19:56
Tack Torbjörn,
jag kan definitivt inte motstå den blåögda blicken hos kajorna, men vi har å andra sidan inte ett övernattningsträd utanför huset. Vi driver inte heller ett café med uteservering :-)
Hälsningar Lena
Kul, bra bilder på dom här! Ser såna rätt ofta i Kungsträdgården med 'omnejd', sen har jag ju de dagliga flygningarna från områden söder om Stockholm (läs 'avfallshanteringsanläggningar'..) då dom passerar 'nära mig', straxt innan och efter solnedgången på väg in mot troligen Strandvägen för övernattning i allén där, det sker varje dag under den mörka årstiden, men har inte riktigt kommit igång än, däremot måsar/trutar har det mönstret redan nu, oftast när solen redan gått ner, okänt när dom flyger ut från stan, då sover jag..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-08-11 19:59
Tack Jan,
kajor är roliga och smarta fåglar som lever i flockar med en komplicerad social struktur. Jag tycker också att det är kul att det är den enda fågelart som man inte har kunnat visa att de är "otrogna" sin partner trots flera studier av ungar med DNA teknik.
Hälsningar Lena