DB 110 - Ägg
Så här i påsktider känner jag att jag borde skriva något om ägg. I synnerhet som jag undervisar studenter på både veterinär- och husdjursagronomprogrammet om hur ägg blir till. Äggbildning är en del av mitt yrke och delvis också min forskning.
Alla fåglar lägger ägg. De största är förstås strutsäggen, som kan väga 2 kg. Kolibrier värper de minsta äggen, som kan väga så lite som ett halvt gram. Om man istället tittar på vilken fågel som lägger det största ägget i förhållande till sin kroppsvikt är det kiwifågeln på Nya Zeeland. Den värper ett ägg som väger 25% av kroppsvikten. Strutsens ägg är de minsta i förhållande till kroppsvikten.
Ett medelstort hönsägg väger 65 gram. På bilden är det ett hönsägg, ett nanduägg och ett marsipanägg från Anton Berg. Nandu är en strutsliknande fågel från Sydamerika och ägget väger ca 500 gram (detta kommer dock från en fågel i Sverige).
Kompletterade bilden med ett strutsägg. Ägg behöver inte ha den typiska äggform som vi är vana vid utan kan vara både mer runda och mer koniska. Ägget innehåller allt som behövs för att det ska kunna utvecklas en kyckling, men ägget måste kunna "andas". På det stora strutsägget kan man se att det finns små prickar. Det är porer i som medger utbyte av syre, koldioxid och vatten genom äggskalet. Porerna finns i skal från alla ägg.
Ägg kan ha olika färg. Det mörka kommer från en australisk emu. De är egentligen avocadogröna men den fina gröna tonen försvinner med tiden. Av de ägg vi köper i affären kommer bruna ägg från bruna hönor och vita ägg från vita hönor. En modern värphönshybrid värper ett ägg ungefär var 24:e timme och kan göra det i över 300 dagar.
Ett vackert målat gåsägg från Estland. Äggskal kan tyckas sköra men de är istället häpnadsväckande hållbara och gör att ägg som livsmedel har en unik förpackning. Ett hönsägg tål ca 4 kg tryck om man pressar mot polerna. Ägg är också ett livsmedel som har förvånansvärt lång hållbarhet, även i rumstemperatur.
Sedan 1 januari 2004 måste all ägg inom EU vara märkta, utom de som säljs direkt från gården till konsument. Tvåan som står först på detta ägg talar om att det kommer från höns som är frigående inomhus. En nolla betyder ekologiska, en etta frigående höns med utevistelse och en trea betyder höns i inredda burar (med sittpinnar, reden och sandbad). SE (som jag tycker är den viktigaste märkningen) talar om att ägget är svenskt. Nummer 503 är besättningsnummer och 2 talar om från vilket stall ägget kommer.
Gulan är fågelns äggcell som har lagrat in en stor mängd näring som kycklingen behöver när den växer i ägget. Alla ägg som man köper i affären är obefruktade. Moderna värphöns får aldrig träffa någon tupp. Om du däremot köper ägg från någon som har hobbyhöns med tupp så är troligen alla befruktade, och det syns inte någon skillnad. Trots att befruktningen äger rum 23,5 timmar innan ägget värpts och det finns ca 30 -60 000 celler vid värpning, så ser det nästan exakt lika ut som ett obefruktat ägg.
Alla bilder i detta inlägg är fotograferade under helgen men jag lyckades inte tajma publiceringen till rätt dag. Dagens bild 110 får sålunda det bli kvällens cocktail...
...en margerita. Hos oss råder traditionen att denna drink bara får intas utomhus och ikväll var det 18 grader och säsongens första margerita serverades på vår nybyggda altan.
Det är fortfarande helg!
Hälsningar Lena
Margerita är en smaskig sak, förföriskt lockande på din bild!!
margerita är verkligen smaskens.
Hälsningar Lena
jag har väntat på att de små godisäggens skulle dyka upp i affären så jag kunde ta bilder men den lilla boxen.
Hälsningar Lena
kul att du hittad detta inlägg för jag vet ju att du har både höns och dessutom kläcker egna kycklingar. Jag kan förstå hur det blivit kycklingar från ägg köpta på Willys. Alla butiker idag säljer ägg från höns som är frigående på något sätt, oftast inomhus, men det går fritt i gigantiskt stora anläggningar. Värphönsen som köpts in till dessa anläggningar har vid kläckning sorterats av koreanska "chicksexers" som har väldigt låg felprocent på om det lyckas skilja hönkyckling från tuppkyckling . MEN de bommar några enstaka tuppar och i en gigantisk lösdrift kommer det sålunda finnas en eller två tuppar, och gör de sitt jobb kommer det att para sej med ett antal hönor. Det handlar bara om hur många de lyckas "sätta på". Jag utvecklar gärna denna diskussion vidare via e-mail om du vill för den går absolut att förklara. Hur som helst spelar det ingen roll för konsumenten om äggen är befruktade eller ej...så länge man inte lägger dem i solen...
Hälsningar Lena
Hälsningar Lena
Dessa "missade" tuppar måste ha jämt skägg i en så stor hönsflock ;-)
Men varför just koreanska "chicksexers"? Antar att sorteringen ändå sker i Sverige?
Själv har jag för närvarande 3 tuppar på 13 hönor vilket känns lite mer lagom ;-)
det är bara koreaner som kan göra det, åtminstone har jag inte hört talas om någon annan nationalitet. De kommer till Sverige och sorterar kycklingar. Jag har sett det och kan omöjligt förstå vad det är de tittar på i kloaken. Det går dessutom mycket fort och de har en väldigt låg felprocent (ca 1 %).
Hälsningar Lena
God fortsättning
//B-O
jag bara väntade på at någon skulle fråga just det. Tyvärr har jag inget riktigt bra svar. Dinosaurier la visserligen ägg innan det fanns hönor men det är ju inte ett helt korrekt svar.
Hälsningar Lena
Mv/Gunte
Hälsningar Lena
Margerita ska man vara försiktigt med ;-)
vi drack bara en och det räcker.
Hälsningar Lena
det är äggsnoddar (det finns två) som antagligen är till för att hålla gulan mitt i ägget. De är jämförbara med äggvita och bara att äta.
Hälsningar Lena
Läckert om man kör bilderna fort så ser man mer hur lilla ägget blir mindre och mindre.
Nu har du lärt mig hur jag skall tolka hela stämpeln. I program hörde jag just det om hur jag kan läsa av var hönsen befinner sig,
Jag läste i en tidning om man förvarar ägget upp och ner håller det längre kanske ett skämt.
Att forska måste vara spännande men svårt för mig som oinvigd sätta mig in hur det går till.
Tänk vilket intressant föredrag du kan hålla för mer än dina studenter.
Finns det alla dessa sorters ägg att köpa. Jag har inte sett lådan tidigare det är en fin present i påsktider.
Tack tack för allt jag lärt mig och ha en fin annandag.
Förresten måste berätta den drinken är god men stark. En man som var med på Åland sluddrade och vinglade efter tre eller fler sådana drinkar. Jag vet inte om jag räknade rätt på hur många han drack.
Skål
Gun-Inger
jag tror inte det spelar så stor roll om ägget står på ända när du lagrar det. Det håller ändå långt över datumstämplingen men det vet säkert en erfaren kvinna som du redan. Det blir dock större luftficka på ägg som legat längre för det dunstar vätska från ägget vid lagring.
Bland de ägg jag visar kan du nog bara köpa hönsäggen och marsipanägget i affären. De andra skalen kommer dock från uppfödare i Sverige (och Australien) och inte något som jag plockat i naturen då jag varit ute och rest.
Hälsningar Lena
Han blev imponerad skall du veta.
Nu vet han också vad stämpeln betyder.
Ha bra tisdag
Gun-Inger