En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Corvid cleaning

Då jag slöklickade mej genom en av våra kvällstidningars tröttsamma nätsida med omväxlande sport och rekordbantning (+ några covidrubriker förstås) hittade jag en kort artikel om bolaget Corvid cleaning. De ska genomföra ett pilotprojekt i Södertälje med kråkor som tränas att samlar fimpar. När de stoppar dessa i en automat får de en belöning i form av någon godsak.  Corvid cleaning är långt ifrån först med detta. Ni minns kanske Hans Forsberg som under 2020 byggde en automat där skator kunde stoppa kapsyler i utbyte mot mat. De är dock kanske först med att försöka tjäna pengar på fåglarnas beteende. Bolagets grundare kallar sej "behavioural economist" på Linked In...

Kråkor har ingenting emot att plocka sopor om det kan löna sej ur utfodringssynpunkt och Södertälje kommuns avfallsstrateg såg positivt på kråkidén, men betonade att det var ett pilotprojekt. De behövde också "kolla intresset ute i samhället och bland potentiella samarbeten med andra aktörer".

 

Det finns ju andra i familjen Corvidae t ex de mindre kajorna, som inte alls är så uppskattade i städerna där de råkar finnas i större mängder. Men de är minst lika intresserade av sopor och antagligen tillräckligt smarta för att lära sej samla in fimpar i utbyte mod godis.

Skator är en annan familjemedlem som har en fäbless för sophantering. Kunde de lära sej samla kapsyler och byta dessa mot mat, är det nog inga problem med cigarettfimpar. 

De kan helt kart jobba hårt även för en osäker belöning.

Fast med andra aktörer kanske avfallsstrategen menade något helt annat?...

Det skulle kanske kunna bli ett win-win projekt, mera mat till fåglarna och fimpfritt i Södertälje. Men när jag berättade om projektet för min sambo frågade han direkt om inte nikotin är giftigt för fåglarna. En högst relevant fråga och något skyddsombud lär de ju inte ha. Jag kunde inte släppa den frågan utan gjorde en sökning i en stor vetenskaplig databas som jag ofta använder i jobbet. Första nedslaget var en studie från 1931 där man visat att dag-gamla kycklingar som fick en liten mängd tobak (med 5% nikotin) blandat i fodret varken hade sämre tillväxt eller hälsa än kontrollkycklingarna (som inte fick tobak). Jag hittade också flera arbeten från 2000-talet som visade att fåglar som livnär sej på nektar har en god förmåga att ta hand om nikotin som finns i vissa blommors nektar som ett skydd för växten. OK så långt men nu var det ju frågan om kråkfåglar...

En kul studie från 2013 som dök upp handlade om småfåglar, t ex blåmes, som bor i städerna och att de har börjat inkludera cigarettfimpar i sina reden. Man kunde se att dessa bon hade mindre skadliga parasiter än bon utan fimpar. De antog att stadslivet hade lett till att småfåglar bytt ut de giftiga växter de tidigare använt för parasitbekämpning mot cigarettfimpar, som var betydligt vanligare i stan. 

Jag kunde inte hitta något om nikotin och skadliga effekter för just kråkfåglar men det fanns en hel del publikationer som jag inte gick i genom. Jag hoppas Christian Günther-Hanssen, grundare av Corvid Cleaning, är ordentligt insatt i ämnet. Men det skulle ju också kunna leda till att det blir sämre boendemiljö för blåmesar i Södertälje...

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-27 08:06 | Läst 2252 ggr. | Permalink

"Intressant, jag såg just blänkaren om detta. Mycket illustrativa bilder till din blogg. Hälsningar/ Björn"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder på intressanta varelser! Och ett intressant projekt av Södertälje, fast ändå inte!
Kunde man inte låta bli att slänga fimpar i stället! ;)
/B
Ps. Här är mer läsning ämnet!
https://fof.se/tidning/2016/6/artikel/korpar-ar-lika-smarta-som-schimpanser
Svar från Lena Holm 2022-01-28 15:10
Tack Bengt,
ja det är trist att det ens behövs någon som plockar upp efter rökarna. Jag känner till forskargruppen i Lund som håller på med korpar och skulle gärna göra ett studiebesök hos dem. Det kom en uppmärksammad forskningsartikel om fågelhjärnan (2016 tror jag) där man kunde visa att de smartaste fåglarna hade en betydligt större andel nervceller i förhållande till hjärnans "service celler" än däggdjur. Vilket kunde förklara varför vissa fåglar var lika smarta som primater fast de till volymen hade så små hjärnor.
Hälsningar Lena
Fastnade med vid den artikeln eftersom jag sett skatorna innan.
Synd att det det ens behövs bättre om folk slutade kasta skit omkring sig.
Svar från Lena Holm 2022-01-28 15:11
Tack Nini,
vi kanske ska ha hiskeliga böter som i Singapore (se Johnnys kommentar nedan). Det är extremt rent i Singapore eller det var åtminstone det när jag var där för 15 år sedan.
Hälsningar Lena
En krona i pant på cigaretter. Då kommer det att finnas många människor som plockar fimpar.
Svar från Lena Holm 2022-01-28 15:14
Tack Sven,
det kanske skulle gå. Man kan ju lägga det till priset på cigaretterna och låta rökarna betala. De som vill kan ju då spara sina fimpar.
Hälsningar Lena
Fimpar är fult och äckligt och har för mig att det kan bötfällas för men det struntar ju vissa rökare i tyvärr! Fina porträtt av fåglarna!
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:09
Tack Dan,
det kanske ska vara höga böter, se Johnny kommentar nedan :-)
Hälsningar Lena
Jag såg ett inslag på TV om detta. Enligt talespersonen såg man inga risker för fåglarna då de inte skulle äta fimparna. Någon liten mängd nikotin eller andra gifter kan de säkert få i sig. Det är ju inte bara nikotinet i cigaretterna som är skadliga.
Förutom tjära
Andra giftiga ämnen som finns i tobaksrök är: (www.niquitin.se) misstänker att dessa ämnen även blir kvar i/på fimparna
Bensen (en kemikalie som användes för att framställa bensin innan det var känt att det orsakade leukemi och andra cancertyper)
Ammoniak (används i rengöringsprodukter)
Aceton (finns i thinner och nagellacksborttagningsmedel)
Vätecyanid (en giftig gas)
Kadmium (den aktiva komponenten i batterisyra)
butan (används i tändarvätska).

Det kan kosta 800:- att skräpa ned med t.ex. fimpar har jag för mig. Frågan är vem som ska se till att nedskräparna bötfälls. Polisen har nog andra frågor med högre prioritet...
Kan vi lära fåglarna plocka skräp kanske det är bra??
Mvh Bengt
ztenlund 2022-01-27 11:19
Undrar hur de får in en gas i en vätska och i vilken batterisyra de hittar kadmium...?
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:18
Tack Bengt,
nej det finns mer i cigaretter än nikotin och vi vet inte vad som kan göra fåglarna sjuka, eller så tål de mer än vi tror. Kajor dog dock av att ha fått i sej kaffesump från en soppåse som de plockat sönder. Sällskapsfåglar (papegojor) kan få besvär om de exponeras för cigarettrök och i vissa fall dö när man gör ren ugnen.

Kråkfåglarna är nog utan tvekan tillräckligt smarta för att lära sej plocka fimparna. Men det kanske leder till andra konsekvenser som vi inte kan förutse.

Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:23
Hej Martin,
jag är inte kemist...
Hälsningar Lena
Intressant projekt, har hört det där med fikar i bo tidigare. Det där med att lära fåglarna var man ska lägga fimpar för att få ut belöning kan ju inte vara så enkelt.
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:21
Tack Peter,
fimparna i fågelbona har varit ute som en nyhet vid tidigare tillfällen. Nu hittade jag en av original artiklarna. Jag tror att när några enstaka fåglar fattat vad de ska göra, kommer de att lära upp varandra ganska snabbt.
Hälsningar Lena
Intressant läsning ! Och å passande bilder du hade till detta inlägg.
På den sista bilden ser man ju har vackra dom är.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:23
Tack Ing-Marie,
jag gillar ju kråkfåglar så det var bara att rota i arkivet.
Hälsningar Lena
Intressant, jag såg just blänkaren om detta. Mycket illustrativa bilder till din blogg. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:24
Tack Björn,
jag gillar ju kråkfåglar så det var bara att plocka i arkivet.
Hälsningar Lena
Intressant. Känns dock som fel strategi mot fimpkastande folk. Singapor är ju ett bra exempel annars. Det var väl senast förra året en fimpkastare fick över 30 tusen kronor i böter samt 12 timmar samhällstjänst. Det sänder ett bra budskap. Bra bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:25
Tack Johnny,
tja, det är ju väldigt rent i Singapore. Att kasta ett tuggummi är väl också rätt dyrt där.
Hälsningar Lena
Hold da op Lena for et interessant indlæg.
Med flotte fotos - som sædvamligt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-01-28 17:27
Tack Erik,
jag tyckte det var lite intressant för kråkfåglar är ju tillräckligt smarta, det vet vi redan. Men vi har inte en aning om vad de skulle kunna få för ytterligare konsekvenser om han lyckas med projektet.
Hälsningar Lena
Har inte läst den artikeln men iden verkar smart, och kråkfåglarna verkar ju ganska smarta så varför inte, det är ju ganska grisigt av rökarna att inte ta reda på sin skit själva. Många fina porträtt på kråkfåglarna.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-01-28 15:03
Tack Stig,
kråkfåglarna är absolut tillräckligt smarta för att lära sej att plocka fimpar och byta dem mot godis men visst är det trist att det ens ska behövas.
Hälsningar Lena
Kul serie bilder..Kråkfåglar är smarta och lättlärda.
Finns en gammal film på en kråka som vittjar ett angeldon.
Tar linan i näbben och går iväg över isen tills betesfisken ploppar upp
ur hålet, vips så är middagen fixad.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-01-30 14:43
Tack Gunte,
jag har sett stillbilder på en korp som vittjar en lina i en vak. Den har kommit på att om den ställer foten på linan kan den ta ett nytt tag och fortsätta dra. Den får upp en ganska stor fisk om jag minns rätt. Kråkfåglar kan lära sej både ett och annat om det vankas mat.
Hälsningar Lena
Det var en riktigt bra blogg av intresse, och minst lika bra bilder! Även vi människor kan dresseras att arbeta mot belöning, ibland i tveksamma miljöer.
Svar från Lena Holm 2022-02-02 07:17
Tack Stefan,
kul att du gillar. Flera av bilderna har några år på nacken.
Hälsningar Lena