En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Att upptäcka Mageröya och "dagens ren"

Ön Magerøya (som stavas så här men specialtecken kan inte infogas i rubriken) har lite mer än bara Nordkapp och eftersom vädret inte inbjöd till ett besök på den nordligaste udden, där det dessutom kostar rätt mycket att parkera, körde vi mot en liten fiskeby som heter Gjesvaer. Det blev en bild på renar i deras naturliga miljö längs vägen och jag började fundera på om jag inte skulle ta minst en renbild om dagen, "dagens ren" alltså. Hittills hade det ju inte varit några som helst problem.   

Landskapet som först var böljande med mycket grönt blev plötsligt väldigt kargt och stenigt. Det här är en lång nedförsbacke, vilket knappt framgår av bilden, men vi stannade i alla fall längst ner för att fota lite. 

Som ni ser har vi också hemfallit till att skaffa en ny liten fotopryl. Det är min sambo som är bäst på att flyga med den men jag måste erkänna att det är rätt kul och vyerna blir helt annorlunda. Det här är mitt första fotoförsök från min första flygtur. Vi har inte haft den så länge...Mer om denna senare. 

Gjesvaer är en liten by med ca 130 fastboende som livnär sej på fiske och turism. Trots att Gjesvaer fanns redan på vikingatiden finns inga hus eller byggnader som är äldre än 1944. Tyskarna brände allt under kriget och hela det lilla samhället har fått byggas upp igen. 

En typisk gata med trähus i olika färger. Det finns en liten kyrka, en lågstadieskola och ett större företag där man processar fisk. 

På en husvägg hittar vi denna utsmyckning. Senare hittar vi kartan ingen på museét i Honningsvåg. Den är tecknad av holländaren Jan Huygen van Linschoten 1594 som deltog i William Barents första expedition för att finna nordostpassagen. Originalkartan finns hos kartsamlare Erling Walsøe i Gjesvaer.

Vi vandrar vidare och tyvärr visar sej den lokala grillen vara stängd. Turistsäsongen är i stort sett över när de stora kryssningsfartygen slutar komma, vilket är redan i början på augusti. 

Utanför den lokala affären hittar vi en karta till mellan postlådan och hjärtstartaren. Den här kartan är från Barents sista resa 1596, som han själv inte överlevde, och ska vara baserad på hans egna skisser och anteckningar. Förstora för att se mer av detaljerna. Bara 12 sjömän överlevde denna expedition då fartyget blev fast i isen och de fick rädda sej genom att ro en livbåt till Kolahalvön. 

Det är inte så mycket blommor i trädgårdarna och jag funderar lite över vad som tål att växa här över huvud taget. Just dessa gula, som även finns i vitt och orange, verkar dock trivas. Penséer är det vanligaste i blomlådor, de är ju tåliga. 

Min svåger som bor i Texas tycker att vi har konstig lutning på vår parabolantenn i Knivsta, så jag tog denna bild för att visa honom hur det ser ut på 71 grader nordlig bredd. 

Om man ska överleva som småföretagare på en plats som Gjesvaer måste man nog jobba med lite av varje. Om man förstorar framgår det av skylten att Sandnes gör just det, dessutom är det alltid öppet.  

Så här såg det ut på kajen utanför Sandnes multiservice. De gröna högarna är hopvikta burar som man fångar kungskrabba i. De ser mindre och smidigare ut än det som används av krabbfiskarna i Alaska, men här sköts också det mesta av krabbfisket från båtar som är mindre än 11 m och bara har två personer ombord.

Vi kör tillbaka mot Honningsvåg och konstaterar att vädret har om möjligt blivit sämre. Molnen ligger lågt och det regnar nästan...men det blåser inte så mycket....alltså är det dax för dykning istället. Kanske kan vi få tag i några krabbor till middag. Vi har den stora syltkastrullen med oss på resan.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-08-23 18:11 | Läst 3403 ggr. | Permalink

"Där känner jag igen mig, den vackra vägen över fjället och fiskebyn Gjesvaer. På vår tur med Hurtigruten så valde jag bort besöket på Nordkap till förmån för en fågelsafari som utgick från Gjesvaer. Såg vilken utflykt som var populärast, till Nordkap gick det fem bussar och till fågelsafarit bara en och där var vi bara nio stycken. Vi var ut till klippan som syns i din fjärde bild. Hann inte med att se så mycket av fiskebyn så det var trevligt att se hur där såg ut. Kul med den återkommande kartan och snacka om multiservice. Mångsysslare tydligen."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vackra vyer över sjöarna, där ni körde drönare samt sista bilden
Svar från Lena Holm 2019-08-23 21:11
Tack Peter,
ibland kan även riktigt dåligt väder ge vackra vyer.
Hälsningar Lena
Det ser verkligen kargt ut och med er nya leksak så får man en fin överblick av landskapet. det blir spännande att läsa om er fortsatta vistelse i Barents trakter.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-08-24 09:24
Tack Stig,
det var mycket speciell natur på den här breddgraden och det kommer förstås mer.
Hälsningar Lena
Jättekul med reportaget från dessa trakter som jag inte besökt! Tredje bilden tycker jag är mycket snygg, där vägen slingrar sig vackert mellan sjöarna i det vackra landskapet. Skulle kunna tänka mig att den är snygg i svartvitt också med lite högre kontrast. En annan bild jag fastnar för är den lokala grillen. Häftig och ovanlig!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-08-24 09:26
Tack Bjarne,
det är så nytt med foto från ovan för oss men en slingrande väg, eller slingrande vattendrag, gör ofta väldigt mycket i ett landskap. Jag ska testa den svartvit också. Det var synd att grillen var stängd för vi hade glömt att packa med vår egen på den här turen och fick åka tillbaka till vår stuga för att äta lunch.
Hälsningar Lena
Där känner jag igen mig, den vackra vägen över fjället och fiskebyn Gjesvaer. På vår tur med Hurtigruten så valde jag bort besöket på Nordkap till förmån för en fågelsafari som utgick från Gjesvaer. Såg vilken utflykt som var populärast, till Nordkap gick det fem bussar och till fågelsafarit bara en och där var vi bara nio stycken. Vi var ut till klippan som syns i din fjärde bild.
Hann inte med att se så mycket av fiskebyn så det var trevligt att se hur där såg ut.
Kul med den återkommande kartan och snacka om multiservice. Mångsysslare tydligen.
Svar från Lena Holm 2019-08-24 09:23
Tack Margareta,
vi valde bort fågelsafarin för vi tyckte den kostade för mycket och vi har ju sett och fotograferat lunne, havsörn och havssula i mängder på Runde förra året. De körde bara en tur om dagen nu och när vi såg den gå ut var det bara fyra personer ombord. Vi kom förstås till Nordkap till slut och fick uppleva just hur snabbt vädret kunde växla där.
Hälsningar Lena
Har förstått av andra att mulet är det normala vädret på Nordkapp. Blommorna du såg som går från vitt via gult till rött är sibirisk vallmo, de växer lite här och var i Norges kala trakter, trivs gärna i bar grus där de lätt kan etablera sig, väldigt vackra att se på. De har svårt att klara vanlig rabatt, tål inte konkurrens.
När jag jobbade där hände det att jag fick kastat "svenskjävel" efter mig, vilket nog beror på att minnet sitter djupt hos många i Nordnorge. Allt brändes av tyskarna, och tyskarna hade fått hjälp av Sverige med malm, samt transporter av soldater av fångar. När min mor gick i skolan såg hon själv judetransporterna.
Svar från Lena Holm 2019-08-25 18:57
Tack Stefan,
för upplysningen om blommorna. VI såg dem ibland i bara grus eller hur de kunde sticka upp i stenmur. Väldigt vackra. Det finns en hel del spår efter kriget i Norge och jag kan tänka mej att de sitter djupt hos många människor.
Hälsningar Lena
Vackert! Gillar det karga! Är det så att inga träd eller buskar alls finns på dessa breddgrader eller kanske höjdnivåer? Är det människan som huggit ner all skog eller är klimatet för tufft.. kanske allt betas ner av renar och får..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-08-25 19:00
Tack Jan,
vi såg ett enda träd (förutom planterade som kämpade för överlevnad i en trädgård). Det fanns ett på en kulle med det var dött och fastskruvat. Jag tror inte att träd överlever här på dessa breddgrader mer än som buskar som kryper längs marken.
Hälsningar Lena