Badplatsrensning
Det dumpas en hel del skräp på våra badplatser under vinterhalvåret. När badsäsongen sedan tar fart måste det bort på något sätt. En möjlighet är att kommunen kontaktar lokala dykklubbar som kör någon typ av rensningsaktvitet och får lite pengar till klubbkassan för detta. Idag skulle min klubb göra en andra rensningsomgång vid en badplats utanför Uppsala, och jag har precis hängt upp mina blöta grejer efter att ha finkammat en dybotten. Idag blev det inte så mycke skräp men kollektionen av vad vi hittat under åren har verkligen varierat. Flaskor och burkar kan man ju gissa sej till, men ett annat ”populärt” skräp är engångsgrillar. Svåra att packa med sej när de är heta kan man anta. Mycket otrevliga att sätta en naken fot i också. Cyklar, soptunnor, trädgårdssopor (i säckar), armeringsjärn, muggar, drag, gamla motordelar mm mm, listan kan göras lång. Bland de mer spännande artiklarna kan nämnas uppbrutna kassaskåp (ja, i pluralis), på samma badplats två år i rad. Andra året kom inte polisen ut och hämtade det utan upphittaren fick själv köra in det till polisstationen.
Under en sådan rensning inträffade ett av de få tillfällen då jag fått mej ett bett av ett djur under vatten. Det finns exempel på djur som gillar skräpet och vid detta tillfälle plockade jag åt mej en grönslemmig keramikmugg i det grumliga vattnet. Halvvägs tillbaka till bryggan fick jag ett ordentligt nyp av muggens inneboende….en flodkräfta. Jag hade tjocka neoprenhandskar så det gjorde inte direkt ont, men man blir förvånad när skräpet plötsligt bits. Vid detta tillfälle simmade jag bort till en vassrugge, där jag tidigare sett flodkräftor, och placerade muggen på den dyiga botten. Där skulle ingen badare komma på tanken att kliva ut barfota.
Här en kräfta som gjort det mysigt för sej i en vanlig plastmugg. En anna kräfta hade hittat en grön keramikmugg och fått fullt med små musslor som gäster runt sitt tillhåll. Båda bilderna är tagen i Långsjön, Björklinge utanför Uppsala.
Nu är årets rensningsaktiviteter avslutade för vår del och badandet är i full gång, men utan torrdräkt hade jag nog inte gått i vattnet ikväll.
Hälsningar Lena
Lite lagom spänande kvälls läsning.
Härliga bilder på mugg kräftorna.
Ha det gött.
// Tommy
kräftor är lite sköna faktiskt och de ställer ofta upp på bild. I synnerhet på kvällsdyk, som det här nog var om jag minns rätt.
Hälsningar Lena
Fint fångat!
Gamla takpannor tror jag rekommenderas i kräftodlingar, men muggar fungerar finfint om kräftorna själv får välja.
Hälsningar Lena
Kul hus de hittat kräftorna.
kräftorna gillar håligheter att krypa in i så muggar fungerar utmärkt. Mellan stenar går också bra. Dessa bor på en badplats och då får det bli muggar.
Hälsningar Lena
Spännande med kräftorna, ungefär som eremitkräftorna som byter skal när dom växer. Dom här kanske byter mugg
Marianne
vi har aldrig hittat några pengar. Kassaskåpen som min klubbkamrat hittade var tomma. Kul att du nämner eremitkräftorna i sammanhanget. Jag har sett en bild på en eremitkräfta som "tagit på sej" en gammal filmburk istället för ett skal. De kan tydligen lite om recycling också, fast filmburkar är ju dock inte så vanliga längre. Kräftorna på bilden bär ju dock inte emd sej muggarna men jag kan tro att det nog är lite konkurrens om bra viloplatser som dessa.
Hälsningar Lena
ja, jag uppfattar att kräftorna försvarar sina favoritplatser.
Det som ger dykningen en extra dimension för mej är att det är ett sätt att möta vilda djur som skiljer sej helt från ovan ytan. Under vatten uppfattar inte djuren dej nödvändigtvis som ett hot och flyr undan. Bubblorna kan skrämma men med tålamod och stillsam andning kommer många fiskar fram och kollar. Sälar, sjölejon, sköldpaddor är andra exempel, där sjölejonen är modigare och sköldpaddorna inte verkar bry sej. Stora bläckfiskar tycks inte bry sej alls, vill de kolla in en dykare så gör de. Återkommer om det en annan gång. Sen har vi alla smådjur.....det finnn så mycket att titta på!
Hälsningar Lena