En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Trädgårdstider, det finns redan sånt som går att skörda

Under våren var det bara kallt, kallt, kallt och blött (eller snarare fruset), sedan blev det, som genom ett trollslag, varmt, varmt, varmt och plötsligt skulle en massa plantor ut, gräsmattan pysslas om, sådd av frön, kryddlandet ses över, växthuset fixas, pelargoner omplanteras mm mm. Under två helger har vi nu gjort det mesta, på rekordtid. Idag då vi åt söndagsmiddag i växthuset konstaterade vi att vi var tidiga med vissa plantor, jämfört med tidigare år (det finns förstås en odlingsdagbok). Jag har också skördat en hel en del redan nu. Bilden ovan visar den första dillen som jag sådde i kruka 31 mars. Nu var den så frodig att det var dax att klippa av en del och stoppa i frysen. Jag kapar topparna och resten får växa vidare i krukan. Egen dill till första färskpotatisen vill man ju ha. 

Till vänster frodas en pak choi i en kruka. Pak choi är en asiatisk kålsort som är oerhört god wokad med chili och vitlök, lite sesamolja och gnutta fisksås (för sältan). Den är också dyr att köpa i butik och kanske en av få grönsaker som lönar sej att odla egen. Om man har ett växthus är det oftast inte så mycket i det så här tidigt på säsongen, då kan man ha dessa exklusiva kålsorter i krukor. Efter midsommar är det kört. Då blir det mer hål än kål. Till höger ett par små squashplantor. Här hann vi inte med, men de fick flytta ut ändå. 

Ramslök kan man ha i trädgården och min sambo startade ett ramslöksprojekt förra året. De lökar kan köpte och planterade på de absolut sämsta platserna i vår trädgård har tagit sej över förväntan. Bilden är stackad av fem exponeringar.

Under den höga, taggiga häcken i lerjord blandat med ogräs trivs ramslöken i permanent skugga. Det kommer en hel del små nya plantor som frösått sej från förra årets inplantering. Tanken är att de ska få ta över ogräsen längs denna häck och ge oss en vårskörd av denna delikatess för såväl soppa som pesto. I en liten villaträdgård gäller det att ta tillvara alla möjligheter.

Vitlöken som såddes i höstas artar sej utomordentligt (det som ligger runt om är gräsklipp, bästa gödningen och håller dessutom nere ogräsen). Jag har fyra vitlökar kvar från förra året skörd, nu är vi sålunda nästintill självförsörjande på den fronten :-) Det jag också skördat rejält mycket av är gräslök. Vår tuva är enorm och den är förstås som finast på försommaren. Jag skördade två stora burkar för ett par veckor sedan och det kan man inte ens se nu. Den har knoppar som ska få slå ut i blom för fjärilar och andra insekter gillar det.  

När jag planterade några blomplantor (som jag hittade då vi tog hand om gurkplantorna), dök den är fina gröna insekten upp. En gräshoppa eller möjligen en vårtbitare? Den var 6-7 mm lång men en helt perfekt "mini" av vad den kommer att bli som vuxen. Min erfarenhet av att jobba med syrsor är att de kläcks som nymfer och då har exakt samma utseende som de kommer att få som vuxna (minus vingar och yttre könsorgan). 

Eftersom jag planterat flera nya, små plantor körde vi bevattning en stund på den rabatten och den lilla gröna tycktes trivas när det blev blött. Jag kanske inbillade mej men det såg ut att dricka från dropparna på växtligheten. Jag trodde att den skulle försvinna direkt och gömma sej men det gjorde den inte, kanske var den också i behov av lite vätska. 

En liten spindel fick också en dusch av bevattningen och den tycktes ta det med ro. Den fortsatte att bygga på sitt nät som inte drabbades nämnvärt av att det regnade (artificiellt).

Avslutar med en bild som jag tog den 18/5. Det är vår "inomhusgurka" som står i vardagsrummets stora fönster. När övervintrade blommor flyttar ut i växthuset blir det mycket plats över här och förra året testade vi att ha en minislanggurka som fick växa och ge oss färsk gurka innan de började mogna i växthuset. Redan första veckan i maj skördade våra grannar två fina gurkor när vi var i Texas. Sedan vi kom hem har vi skördat sex gurkor. Den senaste idag till middag. Nu är det nya gurkor på gång och det kommer att finnas minst två till nästa helg. Det här fungerar också utmärkt i en lägenhet. Om jag inte minns fel kan nog N Tomas Meldert intyga det. Sorten heter Piccolino om någon är intresserad.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-05-26 18:16 | Läst 613 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint från trädgården, jo den har hänt mycket de senaste veckorna. Vi har skördat sallad, gräslök, piplök. Gurka kommer nog att skördas i nästa vecka, tomaterna är gröna på vissa plantor men det tar ett tag till. Dillen blir också i nästa vecka. Pak Choi hade vi för något år sedan, de växte fint men vi tyckte de var för beska. Fina bilder på vårtbitare o spindel, fint med dropparna
Svar från Lena Holm 2024-05-26 20:02
Tack Peter,
för oss blev det väldigt intensivt från att vi kom hem från Texas och mycket som skulle fixas på de dagar vi är lediga och hinner jobba i trädgården. Pak choi i kruka tycker vi är en höjdare men bara fram till midsommar, sedan är det inte lönt. Gurkorna inomhus är en stor bonus och något vi nu lärt oss att njuta av innan det finns så mycket att ta vara på här uppe i Mälardalen. Insekterna/spindeln blev en kul bonus när jag hittade dem.
Hälsningar Lena
Mycket fint här, och utmärkta foton på allt! Ja, allt gick väldigt fort när den envisa kylan äntligen försvann.. T.o.m mina Tornseglare dök upp en dag tidigare än 'medel' datum, och känns nu som antalet troligen är likartat med förra året, ungefär.. Men det är bara min känsla!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-05-26 19:57
Tack Jan,
hos oss dök tornseglarna upp den 18 maj vilket är någon dag tidigare än vanligt. Vi noterar år från år när de visar sej men det är störst chans att vi ser/hör dem en dag då vi är lediga, så våra noteringar stämmer nog inte så bra som dina.
Hälsningar Lena
ehrsa 2024-05-27 11:45
Låter som ni fick era Tornseglare samma dag som jag.. Notera att det är 'skottår' i år så att februari fick 29 dagar istället för de 'normala' 28 dagar! Mitt datum för Tornseglarna blev då 'siffermässigt' den 18/5 även för mig..

Man kan säga att februari i år snodde en dag från maj, så att maj plötsligt började en dag senare p.g.a det.. därför blev det 18:e istället för 19.e maj! när Tornseglarna anlände. Det är rätt knepigt detta.. Så jag ser det som att mina Tornseglare kom den 19:e maj och det är en dag tidigare än 'medel' ankomst, och det tidigaste dom har anlänt var 3 dagar tidigare år 2018, efter att hela maj då hade fullständig sommarvärme, sen kom dessutom extremvärmen under hela sommaren med stora skogsbränder härjandes, och t.o.m. Polen var här med brandbekämpningsresurser för att hjälpa oss.. Hälsn!
Kul att få ta del av dina mödor i trädgärden. Vi ligger en eller två veckor senare här ute i skärgårn. Vår vilda ramslök har nog tagit stryk i vinter, men vitlöken som vi också satte i november lovar gott. Skogslöken nere vid sjöängen plockar vi varje dag. Visst är det en härlig odlartid!
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2024-05-28 20:24
Tack Gunnar,
det växer så det knakar i växthuset såväl gurkor som tomater artar sej mycket bra just nu, även sånt som växer ute ser ju lovande ut. Jag förstår att det är kallare i skärgården och senare. Jag har inget ställe att plocka vild ramslök så min sambo köpte några plantor förra året, det kommer vi helt klart ha mer av nästa år.
Hälsningar Lena
Då vi var nya på Gotland för femtio år sen såg vårt värdfolk i Lummelunda ramslök som ett svårutrotat ogräs. Eller om dom bara skröt fast vi inte fattade.

I alla fall täckte örten ifråga hektarvis med mark och trängde ut allt annat. Dom försökte meja ner med gräsklippare men ramslöken vann. Delikatess? Dom var helt oförstående till att ha den som människoföda. Var den inte släkt med liljekonvalj? Och djuren var inte intresserade.

Och inte var dom så fina som på dina foton heller! Puffbilden helt super.
Svar från Lena Holm 2024-05-28 20:30
Tack Måns,
Intressant att få ta del av dina erfarenheter från Gotland. Jag har sett ramslök som täcker marken i bokskog i Skåne, men jag har inte något ställe i Uppland där jag kan plocka vild ramslök. Eftersom den växer på så anspråkslösa ställen och i lera startade min sambo ett projekt att driva upp dem under häcken. Jag minns att jag sett något som såg ut som vild gräslök på Gotland, den smakade också gräslök.
Hälsningar Lena
Måns H 2024-05-28 21:53
På Kinnekulle växer också ramslök vilt (i flera bemärkelser). Jag tror att ramslök gillar kalkhaltig jord men det är bara en killgissning.
Så mycket gott å fin ordning i landet med lök. Har också picolinogurka i år och lite tomat och örter som ananassalvia, lakritstagetes, citronmeliss, mynta, allt gott till bakverk mm
Å mycket jordgubbplantor :)
Fint Lena
/N
Svar från Lena Holm 2024-05-28 20:32
Tack Nini,
det ser ordnat ut nu, innan allt har växt till sej så mycket att det inte får plats :-) Lakritstagetes var en ny för mej. Jordgubbar har vi provat för några år sedan men kom fram till att det var bättre att köpa dem på en gård som jag passerar varje dag då jag åker från jobbet.
Hälsningar Lena
Intressant! Här är allting senare och det känsligare mycket illa misshandlat av hård vinter och kall vår. Men äntligen har jag sett tecken på att stora fikonbusken överlevt. Pak choi är gott exakt som du säger, man jag har köpt det. Har istället olika sallader i krukor som ger bra nu. Fisksås är gott, slut hemma för tillfället, men redan romarna hade garum. Ramslök kan växa och täcka marken i skånsk lövskog. Den gröne har definitivt ett vårtbitarutseende, tog en promenad på en orkidéäng igår, där fanns mängder av exakt denna art du visar, ofta är det så med insekter - stor mängd under en bestämd period. När vi hade växthus lade jag upp till ett 30 cm lager med gräsklipp och ogräs som gjorde vattning och gödsling närapå onödigt, blev t.o.m. fina vattenmeloner!
Svar från Lena Holm 2024-05-28 20:39
Tack Stefan,
jag har sett ramslök täcka marken i en bokskog i Skåne, som jag passerade av en slump. Det luktade lök när man gick in där, helt magiskt och väldigt grönt. Vi brukar odla en omgång pak choi sedan får det bli annan sallad. I år har jag även satt sparrissallat, som man även ska äta stammen på har jag förstått. Vi får se hur den artar sej. Gräsklippet är fantastiskt bra och håller även fukten i jorden, fast det är så pass varmt nu. Vattenmelon har vi inte provat. Jag är nog mer intresserad av grönsaker som man använder i matlagning, även om vattenmelon i sallad blir fint.
Hälsningar Lena
Så mycket gott redan, härligt! Andra bilden på syrsan är något extra med allt "bling bling"! Dessutom en snygg bild på ramslöken.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-05-28 20:33
Tack Bjarne,
jag har inte fotat makro på länge så det var kul med den lilla vårtbitaren och även ramslöken, vars blommor jag tycker är mycket vackra.
Hälsningar Lena