En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Invasion och ett nytt tomtkryss

I helgen blev vi invaderade av grönsiskor. Från att ha haft ett trevligt gäng på ett 20-tal, tredubblades antalet under lördagen och på söndag uppskattade jag att vi hade minst 200 eller fler. Jag tog tillfälligt bort en matare och fyllde på med frön på stubben. Efter en kvart såg det ut så här.

Det blir väldigt mycket tjafs när man har siskor. Det har ni sett förut även i Ing-Maries blogg.

Det är ganska roligt tjafs och det var ju bedrövligt väder samt kallt, så att sitta i vardagsrummet och spana på stubben kändes rätt lagom.

Fönstret var dessutom nytvättat, men det blev en del regndroppar efter en stund och siskorna är de i särklass sämsta fåglarna när det gäller att flyga på rutorna. De kanske ser dåligt eller så är de bara extra nervösa av sej. 

Det blev ett par påflygningar men båda dessa individer klarade sej. Jag brukar plocka upp dessa fåglar och lägga dem högt så någon av katterna inte kommer åt dem. De brukar återhämta sej på 10 minuter och har då lättare att flyga iväg om de ligger på en hylla en bit upp.

Ibland var det verkligen kaotiskt. Det yrde frön och gulsvarta fåglar åt alla håll. Ett par bergfinkar försökte komma åt maten men gav upp. Inga andra fåglar landade på stubben eller i dess närhet. Det finns ju ett par matplatser till och ett talgblock så de behövde inte vara hungriga. 

Det var mörkt så jag testade också att leka lite med betydligt längre slutartid t ex 1/100 s. 

Eller som här 1/80 s. Det mesta gick i papperskorgen men jag har några bilder kvar att bearbeta förutom dessa. Kanske någon dyker upp här senare. Jag avslutade min fotosession och hängde upp den stora fröautomaten igen. Den var snabbt full med grönsiskor och en helt otrolig ljudmatta av högt kvittrande småfåglar mötte mej när jag gick ut i trädgården. I efterhand kan jag föreställa mej att det uppfattades som frestande för en del...

Jag jobbade hemma på måndag och då hände det som aldrig hänt förut, vi har i alla fall aldrig sett några spår. Klockan var 12:00 och jag gick till köket för att värma lunch. När jag tittade ut satt en sparvhökshanne på bästa platsen i restaurangen och han hade precis avnjutit huvudrätten, grönsiska. Han satt lugnt kvar medan jag hämtade kameran. 

 

Han sitter bara några meter utanför köksfönstret. Tänk om jag kommit ut i köket bara några minuter tidigare...Å andra sidan hade jag missat det helt om jag varit på jobbet, vilket jag är 9 dagar av 10 numera. Nytt tomtkryss!

Han flyger upp på taket till cykelförrådet. Jag missade flygbilderna för buren med talgblocket står precis framför där han behagade flyga.

Efter en kort stunds övervägande flyger han upp och rakt in i den extremt taggiga häcken...

...han ville ha en liten gulgrön fågel till och klippte en som satt i häcken. Den här rätten blev en "take away" för sparvhöken flög till skogs. Det kanske fanns en sparvhöksfröken i något av träden som nu skulle serveras grönsiska till lunch. 

Efter denna händelse var det helt tyst i trädgården. Sent på eftermiddagen var några grönsiskor tillbaka, men nu var det bara ett 20-tal grönsiskor och bergfinken satt på stubben. När jag tittade senast, dvs tisdag eftermiddag, var de åter ganska många, ca 100. Kort närminne kanske?

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-16 18:28 | Läst 1381 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var ovanligt fint och påpassligt fångat med höken. Fina exponeringstider på siskorna. Sparvhöken kan ju slå fågel i tätt ovänligt buskage på ett sätt som är svårt att tänka sig. Vackert! Den är mer rostfärgad än "min" hök.
Svar från Lena Holm 2024-04-16 21:08
Tack Stefan,
jag har väldigt liten erfarenhet av hur sparvhöken slår sina byten, men här var det tydligt att den utan tvekan kastade sej in i den extremt taggiga häcken. Den får sina flygfjädrar tilltufsade men det verkar inte spela så stor roll för den drar snabbt mot skogen. Den var mycket snyggt färgad och det har kanske med årstiden att göra.
Hälsningar Lena
Vilket häftigt möte med sparvhöken! Det blev ju en fint ammanhållen berättelse med grönsiskorna! Snyggt fångat! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-04-16 21:12
Tack Tommy,
det blev ett väldigt häftigt möte och helt oväntat. Jag trodde väl aldrig att det skulle sitta en rovfågel utanför köksfönstret när jag skulle värma min lunch en helt vanlig måndag :-)
Hälsningar Lena
Häftigt och livligt med grönsiskorna och så en hök på det.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-04-16 21:14
Tack Bengt,
det här är sånt som händer i ens trädgård när man inte har en aning. Nu råkade jag vara hemma...Häftigt var det i alla fall.
Hälsningar Lena
Hej,
Mycket lärorikt. Tack.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-04-16 21:18
Tack Bob,
vi lär oss också av av varje situation som dokumenteras. Jag har länge betraktat vår trädgård som alltför liten och snäv för att rovfåglar ska slå ner. Det tror jag fortfarande att den är, men när signalerna om lättfångad lunch blir så här tydliga finns det uppenbarligen någon som tar chansen.
Hälsningar Lena
Vilket reportage!

Jag fastnade särskilt för bildparet där sparvhöken först siktar in sig på en liten gulgrön fläck och i nästa är inne i taggiga snåret och tar en siska.

Först trodde jag att det var samma siska, men tittade nogare och bytet satt nog högre upp i snåret. Eller hade siskan flyttat sig?

Bilden med bytet i klorna ser inzoomad ut. Är dom tagna med samma objektiv?
Svar från Lena Holm 2024-04-16 21:28
Tack Måns,
alla bilder är tagna med samma objektiv men de är något beskurna, dock inte särskilt mycket och mest är det för att fokusera på det som hände. Bilden i häcken är inte ens skarp, men jag ville visa hur den tog ett byte väldigt snabbt i en häck där småfåglarna nog egentligen känner sej rätt säkra. Jag hade 100-500 mm på kameran och bilderna är tagna med 500 mm. Siskan som den tog syns inte för den dök upp från ingenstans och blev därför ett byte.
Hälsningar Lena
Måns H 2024-04-16 23:35
Skärpa är ett borgerligt påfund men visst, dina bilder är ju oftast skönt skarpa.

Betr tomtstorlek så duger nog en liten tomt att jaga på. Vi bodde i Visby innerstad med en tomt på några få hundra kvadratmeter. En duvhök tog en duva nedanför köksfönstret, alltså en halvmeter från huset. .
Härlig action, de är vackra grönsiskorna. Kul med en sparvhök också, det var ganska länge sedan jag såg någon , kanske har de minskat här nere? Vi hade sparvhökar som hade bo 100m från vår sommarstuga i Danmark, i ett antal år men det är några år sedan. En flög nästan på oss i trädgården, då den jagade en småfågel bara några meter från oss
Svar från Lena Holm 2024-04-16 21:51
Tack Peter,
hos oss var sparvhöken i alla fall ett otroligt rafflande motiv och jag har aldrig sett den på så nära håll som nu. Den sitter ju på altanen precis utanför köksfönstret. Men den kan uppenbarligen jaga nära människor, som du också har upplevt.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt! Både siskorna och höken så klart.. Tänker alltid på min Sparvhökshane jag hade här för ett par månader sen, när jag drar upp rullgardinen.. Då var jag glad att jag hade mitt då nya telezoom hängandes innanför balkongdörren!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:47
Tack Jan,
jag minns ditt inlägg och bilderna. Så här nära har jag dock aldrig sett en sparvhök förut. Jag hade fått bilder med mobilen på denna eller om vardagsobjektivet 24-105 mm suttit på kameran.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Det går ovanligt livligt till i din trädgård tycker jag.
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:48
Tack Sten,
grönsiskorna har nu återhämtat sej helt och de äter enorma mängder frö varje dag. Det skulle inte göra något om sparvhöken kom på besök lite oftare, den behöver ju också äta...
Hälsningar Lena
Kul med sådant rovfågel besök Lena. Du fick en hane och jag hade en hona i vintras :)
Fina bilder och tur att du var hemma just den här dagen får jag säga.
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:50
Tack Joakim,
jag hade tur som var hemma men tänk om jag gått ut i köket bara några minuter tidigare. Då hade jag fått den mitt i måltiden, som du lyckades med. Den har ju kalasat mitt framför köksfönstret!
Hälsningar Lena
Hej Lena!

Fina bilder du fick. Det är en gammal sparvhök du fångat på bild. Med gammal menar jag minst 2 år. Ju äldre de blir desto finare färger. Utseendet på bröstfjädrar, rygg mm ändrar sig lite i färg och utseende. Riktigt vacker fågel.

Mvh,

Daniel
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:52
Tack Daniel,
för den fina upplysningen. Jag har visat bilderna på mitt jobb och några har kommenterat att sparvhöken är så vacker i färgerna. Då kan jag upplysa dem om varför :-)
Hälsningar Lena
Roligt med tomtkryss grattis 👍🏻 sparvhökar duvhök och tornfalk har jag nu och haft sparvuggla.. till boet ramlade ner men nu är det lagat å uppsatt.
En grönsiskan har jag sett i mataren :)
Fint det här
/N
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:55
Tack Nini,
om jag kunde dirigera några grönsiskor åt ditt håll så skulle jag göra det :-) Jag tror att du bor lite mer "i vildmarken" än vad jag gör. Fantastiskt att du kan se dessa fina rovfåglar så nära. Sparvuggla i synnerhet.
Hälsningar Lena
Den enes död - den andres bröd.
Bra fångat!
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:56
Tack Peter,
ja sånt är livet och så länge vi inte lägger oss i alltför mycket fungerar det.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Fantastiska bilder. Grattis till de vackra bilderna på sparvhöken.
En flyger förbi vårt köksfönster då och då, men det går alldeles för snabbt för mina kameror - eller så är jag inte tillräckligt snabb :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-04-17 21:57
Tack Erik,
jag tror att man måste ha något som får sparvhöken att stanna upp något, om man ska kunna fånga den på bild. Kul att ni i alla falla kan se den ibland.
Hälsningar Lena
Ser bekant ut, jag håller just nu på att tömma kameran efter allt för många bilder på de gröna. Här slogs nog rekord i dag på em. Har också en del med långa tider men misstänker att de flesta hamnar i papperskorgen. Du fick många fina bilder här, även den med längre tid. Och så vacker den är, den där fågeltjuven. Superfina bilder på den, vilka ögon !
Den cirkulerar här ibland, men har inte lyckats fånga den på bild.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-04-17 22:02
Tack Ing-Marie,
jag hade ca 2000 bilder då jag spanat på mina grönsiskor. Det tog ett par dagar innan jag bearbetat ner det till ett antal som är hanterbart att spara. Sparvhöken var väl årets första riktigt stora överraskning i fågelrestaurangen. Jag har aldrig fått fina bilder på en sparvhök innan den här landade hos oss.
Hälsningar Lena
Du har fått till myllret av siskor väldigt bra på bilderna. Vi har aldrig haft så många, möjligen 30. Sparvhöken här har jag bara sett hämta vårtbitare och ödlor. Fantastisk att den kan ta en siska som borde vara säker inne i busken.
Svar från Lena Holm 2024-04-29 21:56
Tack Sten,
och ursäkta sent svar. Vi har fortfarande hundratals grönsiskor och sparvhöken passerade i trädgården idag, men han lyckades inte knipa någon.
Hälsningar Lena
stenp 2024-04-30 07:19
Det är lugnt Lena. Du måste inte svara på alla mina kommentarer till dina fina bilder. Vi har också fortfarande massor av grönsiskor, bergfink m.m. Och oj vilket kvitter det är nu, sista rycket innan tystnaden lägrar sig när de boat kanske.
Den stubben är som en magnet på fåglarna i trakten verkar det som. Gissar att ingen granne har någon matning så din är välbesökt. Väldigt vacker rovis som också utnyttjar dom samlade godsakerna. Verkligen en intensiv blick på Sparvhöken.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-29 21:59
Tack Gunte,
och ursäkta sent svar. Det är nog bara vi som matar i området och det drar även till sej alla katter som bor på gatan. Jag förstår att sparvhöken passade på. Han försökte igen idag men lyckades inte knipa någon. Kanske blev han störd av att jag var hemma i köket fast det var en vardag.
Hälsningar Lena