En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sista föreställningen från Teatern

Här kommer en sista samling mörkerbilder från Teatern, Bences stora gömsle med belysning. En kväll kom det en rejäl regnskur vilket gav fina effekter. Här har det precis börjat regna. Jag har svårt att bestämma mej för om bilderna ska vara i svartvitt eller färg, för det finns vissa detaljer som jag gillar färgen på, t ex näbben. I det här inlägget testar jag därför båda. Klicka på bilderna så du ser dem mot svart bakgrund.

Den här bilden har jag valt att göra svarvit med sparat näbben i färg. Fåglarna brydde sej inte nämnvärt om regnet utan plockade åt sej en fisk då det passade.

Det här är samma teknik med färgerna.  Slutartid 1/80 s och ISO 8000, f/5,0

Här en bild enbart i svartvitt för näbben är inte nämnvärt belyst. Ger er också några tumnaglar i detta inlägg. 

Jag hade hoppats på mer action bland hägrarna och det blev en del, men det var svårt att hänga med fast fåglarna är stora (och långsamma). De flaxade oftast ut ur bild.

Jag växlade slutartid för att få en del någorlunda skarpa bilder på fåglarna. Minst 1/640 s krävdes och ISO var ibland uppe på 10 000 eller 12400. Bilderna är brusreducerade i LR.

Ibland bjöd de på show helt själva och landade galant framför mej. Här är bländaren 2,8 och tiden 1/400 s, ISO 10 000. Det räcker inte riktigt för att få fågeln skarp och skärpedjupet är egentligen för kort. Nedan finns en variant i färg där det varma ljuset belyser vingarna. 

Det blev desto mer action när skarvarna dök upp och började fiska efter en tidig frukost.

Ibland satt även de stilla och här kan man ju undra om de tittat på "Linus på linjen" (som några av er kanske minns). 

Ofta satt hägrarna som åskådare när skarvarna fiskade. Lägg märke till näbben på vänster sida. 

Ibland trodde jag att hägern skulle lägga sej i skarvarnas fiskande, men det var få gånger vi fick se det. Men en del dråpliga bilder blev det ändå.

Skarvarna var bitvis väldigt aktiva och det testade jag förstås att fånga med lång slutartid, här 1/13 s. 

Skarvarna kunde också vara väldigt explosiva och skapa väldigt mycket stänkande vatten. 

Här är de mitt i frukosten den här festen var det ingen häger som stod ut med. Här gillar jag det varma ljuset och färgerna. Kanske för att jag vet att solen är på väg att gå upp, även om den inte riktigt nått över horisonten än.

Det regnade en kväll och blåste även en hel del, som gav krusningar på vattnet. Vind var inte alls bra för krusningar på vattnet gav kraftiga reflektioner av ljuset som förstås blev helt utbrända. Vindstilla gav istället fina reflexer om man riggat kameran tillräckligt högt. 

Hägrar kan konsten att stå väldigt stilla, det vet alla som fotat dem. 

Ibland kom en vindpust som rufsade till den stillasittande fågeln

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-02-09 17:10 | Läst 653 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så vackert, tycker det blev snyggt med den färgade näbben som bild 2 och 3. Denna typ av bilder kan man troligen sätta upp på väggen utan att tröttna på dem
Svar från Lena Holm 2024-02-09 22:22
Tack Peter,
jag har några olika som jag funderat på att skriva ut. Antagligen en bild med näbben i färg. Det blev många väldigt effektfulla bilder då jag satt i detta gömsle och jag har bara visat en bråkdel.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Now we’re talking!!
Här kommer du med bilder man inte sett tidigare.
Va sa Brutus? Om du visade dessa.
Respekt
Bob
Svar från Lena Holm 2024-02-09 22:27
Tack Bob,
det här är inget nytt för Brutus. Han har varit där många gånger och har själv designat gömslen hemma med belysning. Bence har vunnit många tävlingar med sina bilder. Det här är inte något nytt men ingen som bloggar här på FS har kanske visat det förut. Arne Bivrin har dock lagt upp bilder i pooler från Bences gömslen vintertid och hans senaste vinnarbild kom mest troligt från detta gömsle.
Hälsningar Lena
Nu snackar vi konstfoto på oerhört hög nivå. Är det så att du sparat det bästa till sist? för det kan väl inte finnas nåt som slår detta, eller ?
Hade lätt kunna lägga hela inlägget som favorit men det går väl inte :)
Nån favorit är omöjligt att hitta även om 2, 3 och sista tumnageln är goda kandidater.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-02-09 22:33
Tack Gunte,
det här är kanske det bästa som jag sparat men det beror helt på vad man tycker är bra. Vissa tycker detta är onaturligt och tillrättalagt. Det är bl a därför som jag alltid har berättat i mina inlägg hur bilderna är tagna. Egentligen är det inte konstigare än att man bjuder på fisk, som vilken åtel som helst, men har ett par starka strålkastare samtidigt.
Hälsningar Lena
Fantastiskt att få skrolla alla dessa bilder! Underbart!
Tack!
//Lola
Svar från Lena Holm 2024-02-09 22:34
Tack Lola,
kul att du gillar bilderna. Det är ett proffsigt gömsle med väl placerad belysning där man bjuder på levande fisk. Då kan man få den här typen av bilder.
Hälsningar Lena
Det är sjukt vilka bilder du visar. Galleri FS allihop!
Vilka bilder!
Säger inget mer.
Svar från Lena Holm 2024-02-09 22:38
Tack Joakim,
för den fina kommentaren. Vi får väl se om jag testar och lägger ut någon bild i det galleriet. Det blir i alla fall väldigt effektfullt med belysningen som Bence har riggat den och eftersom han bjuder på levande fisk varje dag har han ett helt gäng nöjda fåglar vid sina gömslen.
Hälsningar Lena
Å verkligen häftiga bilder!!! Wow!
Svar från Lena Holm 2024-02-10 23:09
Tack Lena,
det blev verkligen häftiga bilder i detta gömsle och jag har valt dessa bland ett par tusen.
Hälsningar Lena
Spektakulärt vackert tänkte jag spontant, men efter att ha sett närmare är det även annat än stänken jag fastnar för, som spegelbilderna i sig, eller de mörkaste på skarvarna, det mer stillsamma med få detaljer i det svarta. Det är en kaskad fantastiska bilder.
Svar från Lena Holm 2024-02-10 23:13
Tack Stefan,
kul att du tittar lite extra på bilderna med skarvarna, för jag har många då de är helt stilla och bara jonglerar med en fisk eller två. De bjöd på väldigt fina fototillfällen både med action men också stillsamma bilder. Här visar jag ett axplock från mer än 2000 bilder (efter gallring).
Hälsningar Lena
Vibybo 2024-02-10 23:26
Jo, jag satt och tänkte mig vilken enorm hög med bilder det hade blivit.
Svar från Lena Holm 2024-02-11 20:52
Om man inte gör annat än äter, sover och sitter med kameran i högsta beredskap en hel vecka blir det mycket bilder :-)
Hälsningar Lena
Ja, vad säger man. Vägghängare hela bunten !
Alla har sin skönhet, svårt att välja någon. Men de med stänk i början och lite längre slutartid är ju fantastiska.
Vid vissa evenemang brukar man ju avsluta med fyrverkeri och det har du verkligen fått till här. Såå vackert !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-02-11 10:46
Tack Ing-Marie,
visst ser det ut som fyrverkeri på en del bilder och det var väldigt kul att testa olika långa slutartider i detta gömsle. Skarvarna bjöd på mängder med action då man kunde växla mellan olika inställningar. Jag satt ju tre dygn i detta gömsle så det blev tillfällen att testa allt jag kunde komma på.
Hälsningar Lena
Vilka otroliga bilder du fick till i det ljuset! Helt fantastiskt och jag tror inte jag sett något liknande tidigare. Grymt bra jobbat! Du måste underexponerat en hel del misstänker jag.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-02-11 10:54
Tack Bjarne,
Johnny har varit på samma ställe, men på sommaren, och då blir det inte den här typen av bilder då belysningen inte används annat än på vintern. Det var väldigt kul att prova på den här typen av fotografering och annorlunda även för mej. Bilderna är något underexponerade men inte så mycket och det berodde helt på hur man satt i förhållande till ljuset.
Hälsningar Lena
Åhh jösses det här får mig att tänka nattfotografering med ljusfyrverkerier fast här natur och vatten....fågelfyrverkeri. Häftigt snyggt å skulle ses på vägg i papper och fint belyst ljus.
Svar från Lena Holm 2024-02-15 21:59
Tack Nini,
det blev väldigt speciella bilder i detta gömsle och det var kul att få testa med både längre och kortare slutartid. Dessutom var det väldigt mysigt att sitta i det och sköna sängar att sova i när man inte orkade längre.
Hälsningar Lena
Mycket bra serie. Det är svårt det här med färg eller svartvitt. De är snygga var en på sitt sätt, men där man kan se en upplyst näbb föredrar jag ändå färgvarianten. Den känns mer levande.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-02-15 22:01
Tack Jörgen,
det var just den upplysta näbben som jag fastnade för på många bilder. Den blir en så fin kontrast mot allt det svarta och vita, eller aningen blå som det blir på färgbilderna. Jag föredrar nog färg på många av dessa bilder.
Hälsningar Lena