En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En pigg liten fiskare

Den här bilden skulle kunna vara från en "lek med vattendroppar", men det var fågeln som åstadkom det prydliga lilla plasket som vi var ute efter att fotografera.  

Strax före sju gick vi till gömslet och det var en krispig morgon med flera minusgrader.

Brutus tar bort luckan över behållaren som innehåller småfisk. Luckan är till för att förhindra att en häger landar och plockar i sej alla små fiskar i en och samma måltid. Vår förväntade matgäst dyker bara i dagsljus. Till höger ligger gömslet som vi ska sitta i. Det korta avståndet mellan matplatsen och gömslet är möjlig för vi sitter bakom glas, så matgästen kan fiska ostört. 

Inifrån gömslet ser det ut så när Fanni kommer med påfyllning av mat och sedan riggar en pinne som vi kan använda för att ställa fokus. Det är fast manuell fokusering som gäller och man får bara hoppas att fågeln dyker rakt ner från pinnen till höger, där den brukar landa. 

Slutligen tänder hon belysningen som gör att oavsett om det är mulet eller sol kan man fota med riktigt korta slutartider, helst 1/5000 s utan att behöva gå högre än ISO 5000. Idealiskt vill man ha bländare mellan 4,5 till 5,6, för att få större delen av fågeln skarp. När vi är nöjda med fokusering och övriga inställningar tar Fanni bort pinnarna och lämnar oss i gömslet. Nu väntar vi bara på...

...den här lilla färggranna fågeln som faktiskt anländer ganska omgående. Den är hungrig på morgonen och dyker nästan genast.

Min kamera är inställd på 20 bilder/s och hinner man bara trycka av när fågeln dyker från pinnen får man en eller två bilder innan den slår i vattenytan.

Sedan kanske det blir en ruta till innan den åstadkommer det prydliga plasket ni såg på första bilden. Plasket brukar sträcka sej över 4-5 bilder.

Snart kommer den uppfarande med en väldig fart. Här kan man se blinkhinnan (tredje ögonlocket) som skyddar ögat när fågeln dyker. Den har också en liten fisk i näbben. Det finns gott om mat här så den bommar inte en enda gång. Plus för kungsfiskaren som inte behöver ödsla energi på dyk som inte lönar sej.

För det mesta behöver den samla sej något i ytan innan den kan flyga upp. Det brukar bli en eller två bilder dvs det tar ca 2/20 s för den att ladda för att flyga upp. 

Sedan lättar den med sin fångst...

...och flyger upp till pinnen för att äta upp fisken. Ofta gjorde den två till tre eller ibland fyra dyk, innan den lämnade genom att flyga ut till vänster i bild. Dessa bilder blev förstås aldrig skarpa för den flög inte rakt ut utan snett framåt. 

Här kommer ett fint exempel till som sträcker sej över tre bilder. Det var svårt att välja vilka bilder jag skulle visa utan att det skulle bli på tok för många.

Det var blåsigt denna förmiddag, upp till 17 m/s i byarna. Det hindrade inte kungsfiskaren från att fiska men det gav krusningar på vattenytan t o m i den här lilla pölen, därav blev det få chanser för fina speglingar. Jag har bilder från ett annat tillfälle då det var vindstilla men mulet, kanske visar jag några av dessa senare. De är från min första sittning i gömslet och även om det här kanske verkar lätt och tillrättalagt behöver man öva en del för att få precis det man vill ha. Jag såg ju också vad Brutus Östling åstadkom vid samma tillfälle, dock med en Canon R3 och en Sony A1 som han manövrerade samtidigt med självutlösare. 

Vad gäller objektiven fungerar det med en 70-200 här, möjligen med en 1,4 extender. Jag hade Canon RF 100-500 mm  på min R5, men brännvidden låg mellan 250-350 på de flesta bilderna. ISO var oftast 5000 men när solen sken kunde jag gå ner till 3200 och när det var mulet var jag uppe på 8000. Bilderna är brusreducerade i LR.  

Så här ser det ut inifrån gömslet fotograferat med mobilen. Framför glaset sitter ett finmaskigt nät för att hindra fåglar att flyga rakt på (eller annat som flygande skräp eller löv). Som ni ser stör inte nätet det minska när man fotograferar. Glaset gör också att man kan ha en behaglig temperatur inne i gömslet och ffa, man stör inte fåglarna. 

Bilderna är tagna i ett av Bence Mátés vintergömslen i Ungern där jag har tillbringat den senaste veckan. Mer bilder kommer så småningom.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-01-28 20:21 | Läst 1098 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena,
Gratulerar till riktigt fina bilder av det fiskande färgknippet.
Det är imponerande vad modern fototeknik kan göra möjligt att fånga på en singel bild.
Jag förmodar att forskare inom fågelflykt kan lära en del.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-01-29 20:30
Tack Lena,
det var riktigt kul att sitta i detta gömsle och invänta kungsfiskaren, för att fotografera bildserier som varade drygt en sekund eller två. Här är det ju främst att kunna ta många bilder per sekund som är väderfullt, eftersom fokuseringen är fast och manuellt inställd. Den extra belysningen gör också att man kan få riktigt korta slutartider utan att använda blixt.
Hälsningar Lena
Ah vilka toppen bilder! Kände direkt igen Bence Mates gömsle. Vilken upplevelse! Underbart att snacka foto hela kvällarna och ta grymma bilder på dagarna i alla gömslen som är på en promenads avstånd. Har själv haft en minnesvärd vecka hos honom. Ska dit igen någon gång helt klart. Trodde det skulle vara mer is den här årstiden?

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-01-29 20:24
Tack Johnny,
ja det var en helt otrolig vecka och hans vintergömslen är verkligen spännande att sitta i, även om fågellivet inte alls är så storslaget som på sommaren. Mysigt med golvvärme dessutom. Jag kommer nog att åka dit även på en sommartur men vi får se när det blir.
Hälsningar Lena
Kul bilder..blir ju helt klart trevligare med returbilderna när vattnet stänker åt alla håll. Ser lite grönare ut än våra häruppe som går mera åt blått? eller kanske ljuset gör så.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-01-29 20:21
Tack Gunte,
det är samma kungsfiskare som hos oss men du har rätt i att den är grönare och det har med ljuset att göra. Både jag och Brutus tycker att ljuset borde vara med av dagsljuskaraktär (det har Brutus själv hemma), men Bence har valt ett varmare ljus för att likna det man får vid soluppgången (och nedgång). Utan belysningen skulle det inte gå att få slutartider på 1/5000 s utan att använda blixt, vilket inte skulle medge seriebildtagning.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder, Lena! Det bästa jag har sett av den lille fiskaren!
Och fin beskrivning! Stort grattis! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-01-29 20:15
Tack Wolfgang,
jag har tagit en del mobilbilder för att kunna visa hur man kan få de bilder jag kommer att visa och hur gömslena är arrangerade. Det ligger mycket tanke bakom varje enskilt gömsle samt daglig skötsel + matning.
Hälsningar Lena
Är man avundsjuk, japp. Otroliga bilder det är ju sådana man har velat ta de senaste tio åren. Är fisken i denna lilla behållaren eller sprids de i hela dammen, men då borde man inte kunna ha fix fokus? Men man ser ju inte kanten av matbehållaren.

Ska bli spännande att se fortsättningen, men verkar som starten är turen värd. Hur är det med fågellivet på vintern där nere? jämfört med andra årstider
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:57
Tack Peter,
fisken är i den lilla behållaren men några smet nog ut för det fanns en del småfisk i dammen. Den dök dock där det fanns mest fisk och kanske gjorde ljuset att det även var lättare att se den, den kom i alla fall upp med fisk på varje dyk. Fågellivet är inte alls så rikt som på sommaren och alla "exotiska" fåglar har flyttat, utom möjligen ägretterna som är där även på vintern. Men ibland går det utmärkt att fota även vanliga fåglar om förutsättningarna gör dem mer intressanta.
Hälsningar Lena
Fantastiskt..men det bör det väl bli med ordnade gömslen och bra arrangörer.
Fast det gäller dock ha tränat hemma först :) tänker på mig nu. Så man är snabb nog att reagera.
Tredje fjärde från slutet är 👌
Mats imponerade ju med sin fiskande "kung" i det fria
Mvh N
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:52
Tack Nini,
du har helt rätt i att det var bra ordnat på detta ställe och då borde det blir bra bilder, men man behöver testa sej fram en del och även vänja sej vid att titta på fågeln, så man ser när den tänker dyka. De finaste bilderna fick jag under de sista två timmarna jag satt på detta ställe. Jag tyckte Mats bild var strålande och att det låg en båt bakom som gav honom svart bakgrund helt naturligt. Om det bara finns ett öppet hål för den att dyka, och många fotografer samlas där, stör man den dock och den kanske inte får i sej tillräckligt med fisk för att klara vintern.
Hälsningar Lena
I Sverige har jag bara sett någon enstaka kungsfiskare svisha förbi vid Vindbron. Våra vänner i Australien hade en väldigt oskygg en som kom på morgnarna och satte sej att vänta på lite mat som serverades på ett fat och jag kunde ta en bild på några meters håll. Det var ju bekvämt för jag behövde bara masa mej ut på altanen i tofflor.
Dina bilder är ju fantastiska och vi andra som eventuellt funderar på att försöka ta någon bild av en kungsfiskarere som man skulle våga visa, kan glömma det. Jag undrar om Brutus fick så värst mycket bättre bilder.
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:49
Tack Sten,
eftersom Brutus hade kameror som tog fler bilder per sekund, fick han fler att välja bland och ibland kan också vattendropparna ge väldigt fina effekter. Men annars fick vi ungefär samma resultat och vi hade i stort sett samma inställningar. Jag vill ogärna fota kungsfiskare på vintern i Sverige för om det endast finns ett eller ett par ställen med öppet vatten där den kan fiska, och många fotografer samlas där, stör man den och den får kanske inte i sej tillräckligt med fisk för att klara vintern.
Hälsningar Lena
Hela serien är ju urläcker såklart. Otroligt vackert!
Men det jag gillar extra mycket här är din berättelse och bilderna på både Brutus, Fanni och gömslet. Det tillför mycket i den här fantastiska serie.

Mvh Jocke
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:44
Tack Joakim,
på denna resa har jag fotat en hel del med mobilen just för att kunna visa hur en del bilder blir till, i synnerhet de som är lite annorlunda (kommer senare). Det största gömslet har jag dock bara sett på bild för dit kom vi alltid i mörker och lämnade i mörker. Detta gömsle kunde man gå till och lämna när man ville, kungsfiskaren kom ungefär en gång i halvtimmen och gjorde en serie dyk. Direkt efter kunde man lugnt lämna gömslet.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina foton! Att kunna fota hela förloppet så ”enkelt” visar verkligen nyttan med en modern kamera. Häftigt att kunna vara i Ungern med storfotografer. Tillfälle att lära även, om man redan kommit så långt som du. Det är som man säger om tennis, spela alltid mot någon som är bättte om du vill utveckla ditt spel. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:41
Tack Björn,
vid den här typen av fotografering är ju fokus fast men att min nyare kamera tar 20 bilder/ s jämför med 7 som jag hade tidigare ger helt klart längre serier med bilder. Jag satt många timmar i gömslen med Brutus på denna resa. Det är både lärorikt och underhållande.
Hälsningar Lena
Härligt ! Så kul att du fotar så man får se hur det ser ut i verkligheten, men du brukar ju vara duktig på det. Har sett många dykbilder från detta ställe men aldrig någon som visat så bra hur det ser ut runt om.
Du fick många vackra bilder, måste ha varit en upplevelse. Satt ni i detta gömsle hela dagen ?
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:36
Tack Ing-Marie,
på denna resa har jag fotat en hel del med mobilen för att kunna visa hur det ser ut vid gömslena och kunna beskriva hur en del bilder blir till, i synnerhet de som är lite annorlunda (kommer senare). Jag fick minst 60-70 skarpa bilder på dykande kungsfiskare som hade platsat i detta inlägg. Jag satt där en dag då det var mulet, från 7 till ca 15 med avbrott för lunch. Det är inga bilder med från den dagen här. Dessa kommer från sista sittningen innan vi skulle åka hem, lördag förmiddag från ca 7:15 till 11. Då dök den drygt 15 gånger.
Hälsningar Lena
Det är oerhört hur vacker naturen är! Förstår att allt måste vara noga arrangerat i detalj ( som Sickan - jag har en plan) det här kommer inte ihop sig av en tillfällighet. Tror den lille fiskaren kan proceduren och vet när det är klart, kanske får hjälp att se fisken genom belysningen också. Det är verkligen bilder av förnäm kvalitet.
Svar från Lena Holm 2024-01-29 19:32
Tack Stefan,
han som har planerat och byggt detta gömsle kan sin sak och det fungerade mycket bra. Kungsfiskaren kan absolut proceduren och den hann komma en gång och fiska innan vi ens hade hunnit montera våra kameror. Den ville ha frukost så fort det blev lite ljust.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jag kan inte tillägga mer än vad som redan har sagts. Allt jag kan säga är att jag aldrig har sett något liknande.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-01-29 20:32
Tack Erik,
jag har heller aldrig lyckats ta den här typen av bilder av dykande/flygande kungsfiskare. Det är det fina gömslearrangemanget och belysningen som gör det möjligt.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på Kungsfiskaren Har själv fotograferat den fina fågeln det var häftet att se när den slog ihjäl fisken mot pinnen som den satt på Jätte fina bilder bra fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2024-01-30 19:53
Tack Gert,
det blev inte så många bilder då den satt på pinnen denna gång för jag hade kameran riktad mot vattenytan och precis ovanför och ville ogärna ändra för mycket. Den var också väldigt snabb med att äta upp fisken.
Hälsningar Lena
Makalös vackra bilder! Super! Vilket härligt ljus. Härligt också att du beskriver hur bilderna kom till.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-01-30 19:54
Tack Halina,
det fina ljuset är en kombination av strålkastare och solljus. Det var ett fint gömsle att sitta i och kungsfiskaren kom på besök flera gånger.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder på kungsfiskaren. Den är ju så otroligt vacker! Måste vara en dröm att ha den i sökaren. Mycket bra jobbat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-01-30 19:55
Tack Bjarne,
det har varit en dröm ganska länge att ha dykande kungsfiskare i sökaren under den här typen av förhållanden. Detta gömsle infriade alla önskemål med råge.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fantastiska bilder på den vackra fågeln. Intressant reportage om hur du går till väga. Jag förstår att du har en fantastisk fotoupplevelse. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-01-31 19:32
Tack Mats,
det var en speciell upplevelse att sitta på första parkett så nära när den kom och fiskade framför oss. Jag vill visar bilderna från gömlsearrangemanget för att de som tittar ska förstå hur bilderna är tagna.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder Lena. Trots detta är jag lite ambivalent inför den här typen av tillrättalagd naturfotografering. Fotograferna avlöser varandra vid gömslet och tar likadana bilder som de som suttit där tidigare. Exklusiviteten försvinner, nu kan alla vara naturfotograf. Fast de kopierar varandra förstås. Vart leder detta till? Tycker dina fågelbilder från tomten hemma i Knivsta känns mera naturliga och personliga.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-01-31 19:41
Tack Torbjörn,
jag kan ju glädjas åt att jag har en tomt att sitta på där jag också kan hitta på olika arrangemang samt belysning om jag skulle vilja. Det blir också samma bilder varje gång jag sitter där, mest koltrastar och en del andra arter. Att göra en resa per år till något annat ställe tycker jag är inspirerande och utmanande.
Just gömsle för kungsfiskare vintertid tilltalar mej också för när det är kallt händer det ibland att det bara finns ett öppet hål för den att fiska vid. Då samlas fotografer och skådare i närheten, med påföljden att den inte får i sej tillräckligt med mat. Därför åker jag inte till platser hemmavid där det finns kungsfiskare på vintern. Om man besöker ett sånt här gömsle får man bra bilder och stör inte fågeln i sitt fiskande för vi sitter bakom glas.
Hälsningar Lena
Oj, och jisses.. snacka om 'tillrättalagda' foton, inget har lämnats åt slumpen! Inte ens det 'naturliga' ljuset.. För mig så blir såna här bilder alldeles för 'kliniska', och känns nästan onaturliga, även om dom inte är det! Nästan lite 'AI' känsla över dom.. Är det verkligen roligt att fota så här? Är det bara mera 'likes' man är ute efter.. Undra på att 'Brutus' ofta får fina bilder (följer inte honom).. Gillar dina översiktsbilder med mobilen över detta extrema sätt att få de bästa bilderna, trots väder och ljus.. (näe, jag har aldrig varit något 'fan' av gömslebilder..)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-01-31 20:00
Hej Jan,
jag är inte förvånad över din kommentar och trodde nog att det kanske skulle komma fler liknande din. Det är bl a därför jag vill visa hur gömslena är uppbyggda och hur bilderna kommit till. Det är ju helt OK att tycka olika och jag gillar när bakgrunden mjuk men att man ändå kan ana att det är växtlighet bakom. Å andra sidan gillar jag inte när man fotograferar strömmande vatten eller vågor med så lång slutartid att det bara blir en smet. Men det är också en trend just nu, precis som mjuk bakgrund på fågelbilder. Om jag bara var ute efter "likes" skulle jag lägga ut mina bilder på mer utpräglade plattformar för den typen av feedback, typ Insta, FB, Flickr etc.
Jag "följer inte" heller Brutus men jag har tillbringat tillräckligt mycket tid med honom för att förstå hur mycket arbete och strapatser det ligger bakom bilderna i hans böcker. Han har ju oftast varit på platser där ingen har kommit på att bygga ett gömsle ännu.
Hälsningar Lena
Oj oj! Vilka bilder, man ser varenda detalj fjäderdräkten och förstår än bättre att kungsfiskarna är små flygande juveler. Mycket bra!

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-02-14 21:00
Tack Jörgen,
under den här sortens förhållanden har man alla chanser att få skarpa bilder och avståndet är inte heller särskilt långt för vi sitter bakom glas.
Hälsningar Lena