En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Naturens överdåd och en egenproducerad middag

Jag plockade säsongens första gula kantareller den 4 augusti och var glad för den förhållandevis stora skörd jag fick med mej hem, ca 600 g svamp när vattnet kokat bort vilket blev två goda smörgåsar och två 200 grams paket i frysen.  Föga anade jag vad den kommande månaden skulle bjuda på.

En vecka senare var jag ute igen och plockade mer kantareller, en del karljohansvampar och några väldigt stolta fjällskivlingar (dock inte den på bilden). 

Jag hittade då en rekordstor kantarell som vägde 156 g och hade en diameter på ca 15 cm. Min fällkniv, som jag använder som svampkniv, är 8 cm lång. Både denna bild och den ovan är tagna med mobilen, för det var vad jag hade med mej då. 

Den 15 augusti fyller jag en korg igen, nu med blandade svampar. Jag hade också en extra papperskasse med små fina karljohansvampar. Det fanns plötsligt hur många som helst på mina svampställen. 

Det blev många påsar i frysen, för det är så jag helst vill ha svampen. Men eftersom många förordar torkning av just karljohansvamp provade jag också att göra det. Tre plåtar med skivad sopp fick stå och torka i köket.  

Den 20:e augusti bär jag hem en hel korg till med gula kantareller. Jag rensar i skogen för att det ska vara så lite jobb som möjligt att göra när man kommer in och ska ta hand om svampen. 

Fyra dagar senare gör jag en kort tur (45 minuter) med enbart en 3-liters plastpåse. Syftet var att bara kolla av ett ställe i  en hage där jag inte plockat svamp på många år. Jag fick gå tillbaka till bilen två gånger för att tömma påsen och måste lämna kantareller för solen hade gått ner och det började mörkna. Svamparna är rekordstora och totalvikten över 3 kg. 

Lördag för en vecka sedan tog jag med en kamera till skogen, med Tokina 10-17 mm fisheye. Först en inventering i hagen där det tack och lov ännu inte går några köttdjur. De brukar inte vara störande men de trampar sönder svampen. 

Jag behöver inte gå långt för att hitta den ena samlingen efter den andra. Det är riktigt stora kantareller.

Den bleka tidiga sorten som är extra kraftiga finns fortfarande. Det är ju bara i början på säsongen :-) Mina svampställen ligger i skogen runt det torp där jag bodde i drygt 10 år innan vi köpte huset i Knivsta. Jag passade på att hälsa på hos en gammal kompis och hon följde med ut och plockade svamp. De äger ju delar av skogen jag går i, så då får man dela med sej av sina kantarellställen. 

Tillsammans uppskattar jag att vi hade mer än 6 kg gula kantareller med oss hem och det här blev min skörd. Nu har det regnat och gått ytterligare en vecka.

 

Nu var det bara en av mina absoluta favoritsorter som jag ännu inte plockat. Svart trumpetsvamp. 

Vi har ett ställe där de brukar komma upp, men oftast senare på säsongen. Nu fanns det gott om dem.

Det var min sambo som hittade detta svampställe för många år sedan då han stannade för att knyta ett skosnöre (och vänta på mej). Man ser inte de svarta svamparna förrän man böjer sej fram och tittar ordentligt. Eftersom det är hans svampställe får han också vara med och plocka. Något som inte varit ett problem tidigare har nu blivit en plåga, MYGG! Det är heltäckande skyddskläder som gäller.

 

När vi plockat en hel korg svart trumpetsvamp och lämnat av dessa i bilen, kollade vi några av mina ordinarie svampställen. Det hade förstås kommit upp nya svampar där jag plockade förra helgen. Ingen annan verkar ha varit här och stört återväxten. 

Två timmar senare åkte vi hem och helgens totala skörd såg då ut så här (jag var ute en kort sväng under lördagen också). Grannarna som sköter om vårt hus när vi är bortresta fick en korg med kantareller. Närmsta familjen kommer förstås också att få ta del av det vi plockat.   

Förutom en tur till skogen på lördagen styckade och paketerade vi ett vildsvin som sambon sköt förra fredagen. Till middag blev det sedan helstekt benfri vildsvinskotlett (av vissa kallat ytterfilé) med örtkryddor och vitlök. Jag stekte också några skivor squash som tillbehör.

När hela middagen stod på bordet insåg vi att en så här komplett egenproducerad måltid har vi nog aldrig ätit. Tomatsoppan som kokas i tid och otid just nu är visserligen egenproducerad, men här var det ju lite mer ingredienser. Förutom köttet som sambon kommit hem med är det förstås egen squash. Den rostade potatisen togs upp strax innan den hamnade i ugnen. Den stora skivade tomaten, lite gurka och sallad är från egen odling, likaså de olika örterna och vitlöken på köttet. Smör, salt, peppar och en skivad schalottenlök är det enda som jag har behövt tillföra. Lustigt nog hade vi inte svamp till denna rätt . Men vi tog igen det med en kantarellpizza på söndagen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-03 21:27 | Läst 884 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
He he, helt galet men kul! Grattis till dessa alla skördar, det var nog bra med den knasiga sommaren där halva var lite för varm och andra halvan istället med för mycket regn.. Tur att svamparna gillar detta! Nu blir det ju varmare och soligare en period så svamptillväxten lär nog fortsätta..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-09-04 19:22
Tack Jan,
jag kan inte minnas när jag plockade så här mycket svamp förut. Möjligen när jag bodde i ett torp precis vid denna skog och gick väldigt ofta i skogarna runt omkring. Det lär fortsätta att växa upp svamp om det blir varmare för det är fortfarande blött i skogen. Jag ska inte plocka mer till oss men det kanske blir lite svamp som jag ger bort.
Hälsningar Lena
Härligt och en otrolig svampskörd där! Svamp är ju så väldans gott!
Svar från Lena Holm 2023-09-04 19:23
Tack Dan,
vi äter gärna svamp när det finns i frysen. Helst gula kantareller eller karljohan. Så här mycket har jag inte plockat sedan jag flyttade från torpet som låg vid dessa svampställen.
Hälsningar Lena
Så snyggt du har dokumenterat dina svampskördar.
Den där måltiden måste ha smakat något alldeles extra, ser väldigt gott ut. Och det blir ju en extra krydda när det är egenproducerat, härligt !
I år är det helt otroligt vad det ploppar upp kantareller ! Nu får det vara nog här hemma, har så det räcker i frysen, är lite dålig på att använda den, vill helst ha den färsk. Glädjer andra med det jag plockat, för är det något jag gillar så är det att plocka svamp, fin motion i den blöta skogen. Men tyvärr har mygginvasionen förstört charmen med att vandra i skogen nu. Väntar fortfarande att det skall komma en period med Karl-Johan som är bristvara här nu. Inget går upp mot att ha lite torkad K-J i vinter. ( jag brukar skära mina väldigt tunt och så lägger jag det på ett myggfönster så går det ganska fort )
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-04 19:27
Tack Ing-Marie,
det blev en mycket god måltid och det lär bli fler för det blev 20 kött och färs av grisen, grönsakerna räcker också rätt länge till. Det finns otroliga mängder svamp i skogen och jag hittar fortfarande enstaka karljohan som är fina, men det fanns som mest för ca 3 veckor sedan. Då tänkte jag faktiskt på dej för jag vet att du så gärna vill ha dem. Jag hade kunnat plocka lika mycket till som jag bar hem då, men nu är de flesta förväxta och oätliga. Ibland kommer det en andra omgång och har du tur kommer de även hos dej. Myggen har dock blivit en riktig plåga och det är t o m jobbigt att vattna pelargonerna på kvällen.
Hälsningar Lena
Imponerad, av såväl svampskörden som berättelsen i sig med text och bilder. Och jag gillar det här med egenproducerat i väldigt hög grad!
Snyggt jobbat, verkligen.//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-09-04 19:29
Tack Göran,
jus nu ger trädgården som mest av de grönsaker vi odlar och vi har ett visst överflöd, inte bara av tomater. Det gäller att hitta på olika sätt att ta tillvara godsakerna. Vildsvinet kommer att blir många middagar.
Hälsningar Lena
Fantastiskt, så mycket svamp kan jag tyvärr inte skryta med. Använder en snarlik metod att plocka svamp, det är samma platser som jag plockade svamp som barn, det är svårt att hitta nya. Är ifs ute nu i Danmark och plockar svamp, det blir inte så mycket men det är kul att blanda fotograferingen i skogen med några svampar i korgen. Fördelen är iaf att jag plockar i shorts och T-shirt, har inte sett några myggproblem. Dottern sa dock att det var problem med myggen i helgen uppe i Uppsala. Inte illa med vildsvin heller, ser riktigt gott ut. Har köpt vildsvin några gånger, kul att testa lite annat. Fina bilder och vilken måltid, mums.
Svar från Lena Holm 2023-09-04 19:32
Tack Peter,
jag har inte plockat så här mycket sedan jag flyttade från torpet och då gick jag i skogen nästan varje dag på höstarna. Myggen är ett problem nu, även om jag inte är så känslig för dem. Kortärmat är otänkbart i skogen, även om det nu verkar bli varmt hela veckan. Vildsvinet blev 20 kg totalt (med färs) så det kommer att räcka till många middagar.
Hälsningar Lena
Oj, det var verkligen mycket svamp. -Fantastiskt! Kul att läsa texten om detta och bra att du dokumenterat skörden som ni hittade.
Svar från Lena Holm 2023-09-04 19:35
Tack Morgan,
jag brukar inte fotografera all svamp jag plockar, men de första gula kantarellerna fotar jag alltid. Sedan kom jag hem med så mycket svamp och så stora att jag bara måste dokumentera. Då fick kameran hänga med ut i skogen också.
Hälsningar Lena
Det kan man kalla en läcker blogg hela vägen genom. Gratulerar till skördarna i skog (ja, grisen också!) och trädgård. Avskjutning av vildsvin skadar inte. Det verkar vara svamprekord för dig gissar jag, det är verkligen mycket! Att torka soppar, där lärde jag mig att för hög temperatur ger sämre smak, tålamod och riktigt lång tid i ugnen blev bäst. Har själv inte kommit ut i år att leta, det blev att köpa.
Svar från Lena Holm 2023-09-05 07:00
Tack Stefan,
ja det här är svamprekord, i alla fall sedan jag flyttade från torpet 2005. När jag bodde där gick jag i skogen i stort sett varje dag och från juli och fram till snön kom hade jag alltid en påse med mej. Jag hade kantarellsås på min disputationsmiddag för över 50 personer och den svampen hade jag plockat själv. Det var mitt sätt att stressa av på den tiden. Gratis var det också. Jag torkade sopparna i rumstemperatur för ugnen är svår att hålla på tillräckligt låg temperatur för det. Frågade några kollegor och de sa precis som du att smaken blir sämre (beskare) om temperaturen är för hög. Jag har inte provat hur den svampen blev ännu.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Ännu en imponerande bildserie.
Jag föll speciellt för "puffbilden".
Jag har också en sådan "schweizerkniv" och den hade jag alltid i fickan (fickan), men efter att en knivlag infördes i DK 2016 lade jag undan den. Eftersom knivbladet är under 12 cm måste jag ha den med mig , om jag har ett erkänt syfte. Till exempel som du här på svampjakt eller, om jag måste använda den i koloniträdgården. Jag får inte ha den på mig om jag ska till snabbköpet och den är absolut förbjudet att ta med den ut i nattlivet - café, restaurang eller liknande Lagen har lagt en svalka på många knivattacker, framför allt i nattlivet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-09-05 06:55
Tack Erik,
de är vackra svampar och man kan förstå att det finns folk som inte äter dem när de lyser så orange i naturen, som en varningslampa. Jag hade alltid min lilla fickkniv med mej då jag reste förut, ofta i handbagaget. Efter 11 september har jag förstås inte haft det. Nu är det bara med mej ute i skogen.
Hälsningar Lena
Ni är verkligen duktiga på att plocka svamp. Ser ut som en rejäl skörd i år också. Gillar dina matbilder. Du får det verkligen att se smarrigt ut!

MvH
Johnny
Wow.. blir hungrig redan nu vid 08,00, ser otroligt gott ut! /Mvh Nina