En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Årets första!

Den senaste tidens regnande har äntligen lett till lite utdelning i skogen. Idag plockade jag säsongens första gula kantareller. En större skörd än jag vågat hoppas på.

Det blev en hel stekpanna full och när vattnet kokat bort fick vi drygt 600 g svamp. Det blev två paket i frysen...

...och en förrätt. De första kantarellerna måste man ju provsmaka och då blev det en gratinerad kantarellmacka. 

Min sambo högg in på sin macka med stor förtjusning när regnet smattrande mot taket på växthuset. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-04 20:06 | Läst 512 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser gott ut! Men vi vann, plockade de första på torsdag. De blev till kantarellsoppa.
Trevligt veckoslut.

Tommy
Svar från Lena Holm 2023-08-04 22:09
Tack Tommy,
jag var ute och kollade det närmaste kantarellstället i början på veckan och såg att det var svampar på gång. De behövde några dagar till. Kul att ni också hittat de gula godsakerna. Jag hoppas på att fylla förråden för goda middagar under vintern.
Hälsningar Lena
Grattis, kantareller är så gott. Jag hittade inga kantareller utan det blev brunsopp, KarlJohan, björksopp, smörsopp och kanske någon till. Men det blev en bra skörd, betydligt mer än vad jag hade räknat med
Svar från Lena Holm 2023-08-04 22:14
Tack Peter,
jag hade hört av andra att de hittat karljohan så jag hade förväntat mej att det kanske skulle bli huvuddelen av min skörd. Jag hittade inte en enda sopp. Däremot hade de ljusa, kraftiga och oftast tidiga kantarellerna kommit upp på ett par ställen. Det mesta jag plockade hittade jag på två platser och övriga ställen hade på sin höjd pyttesmå svampar som var på gång.
Hälsningar Lena
Kantareller, mums! Och det enklaste sättet att tillreda dom på, svampmacka, är också det godaste! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-08-04 22:16
Tack Björn,
just svampmacka är både enkelt och gott. Så ska man äta de första. Jag kan avslöja att vi åt spagetti med kantareller och bönor till middag dagen innan vi plockade dessa, men nyplockat är ändå godast.
Hälsningar Lena
Gött att ni hittat å fått njuta av.
Mina första i år plockades för nån vecka sen å blev pizza, omelett och toast. .. men inte samma dag.
/N
Svar från Lena Holm 2023-08-04 22:19
Tack Nini,
nu hoppas jag på en fin skörd under hösten så jag kan fylla på förråden inför vintern. Just gula kantareller är vår favoritsvamp och det gäller även för min syster i Texas och min systerdotter i London. Vi måste se till att frysa lite extra även till dem.
Hälsningar Lena
Härligt med svampmacka. ( jag har fått för mig att jag alltid vill ha färsk persilja på de stuvade kantarellerna )
Tommy får bli tvåa här, jag plockade de första för över en vecka sedan :-)
Det är en njutbar tid nu, det är nog bara vi som gillar att gå i svampskogen som inte är allt för besviken på vädret.
Men nu håller jag tummarna för att det dyker upp några fina Karljohan, gillar dom mer än kantarellerna.
Plaskade runt i en ganska blöt svampskog häromdagen, oj vilka fantastiskt stora blåbär det var där. Fick plocka några i en lite plastpåse, inte det optimala, får återvända med något mer praktiskt kärl.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-08-06 14:30
Tack Ing-Marie,
jag har mängder med persilja så det ska jag förstås prova. Det kommer mer regn men är fortfarande varmt så jag hoppas på mer svamp, även karljohan. Det har andra hittat utanför Uppsala så än finns det hopp.
Hälsningar Lena
Med regnet kommer svampen, grattis till fyndet! Det är läckra lyxmackor det där. Tog ett år och torkade två pappkassar blandsvamp, det blev inte mer än som fick plats i två glasburkar kvar, men väldigt koncentrerad svampsmak att lägga i brunsåsen under tillagning.
pdahlen 2023-08-05 19:14
Stefan, torkade du svampen i ett år 😮, gäller att ha tålamod. Men suger den inte in lika mycket fukt om den nu ligger öppet som den avger? Vi har en svamptork och det tar väl någon timme. Det går väl att ha dem i ugnen också på låg värme
Vibybo 2023-08-05 20:01
I ugnen, här en inbyggd förmåga att uttrycka mig oklart!
Svar från Lena Holm 2023-08-06 14:32
Tack Stefan,
att torka svampen spar mycket utrymme men just de gula kantarellerna vill jag helst ha i frysen. Däremot torkar jag trattkantareller ibland, just för att kunna sätta i sås. Nu ser jag fram emot att kolla fler av mina svampställen. så här lovande har det inte sett ut på flera år.
Hälsningar Lena
Mycket härlig bildserie:) Det vattnas ordentligt i munnen. Jag känner nästan den ljuvliga smaken!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-08-06 14:34
Tack Bjarne,
det blev goda svampmackor och även om vi äter kantareller ganska ofta är just de första man plockar för säsongen lite extra.
Hälsningar Lena
Jag har kollat efter kantareller några gånger när jag varit ute sista tiden men inte lyckats hitta någon, dina bilder på denna goda svamp lockar verkligen igång smaklökarna.
Svar från Lena Holm 2023-08-06 14:35
Tack Morgan,
ge inte upp för regnande har gjort att de borde komma svamp lite överallt i markerna. Det är fortfarande varmt så du kan leta hela augusti, minst. Antagligen hela september också.
Hälsningar Lena
Det ser verkligen gott ut. Jag har hittat en kantarell, ja du läste rätt en enda. Progosen visar på kommande regn så hoppet att hitta fler är inte ute.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-08-06 14:37
Tack Ulla,
det kommer garanterat fler. Gå tillbaka till samma ställe om några dagar så finns det nog mer att hämta. Jag kommer att gå till mina ställen igen nästa helg. Det fanns mängder med små svampar på väg upp.
Hälsningar Lena
Det eviga regnandet förde något gott med sig. Att hitta kantareller är ren och skär lycka.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-08-07 08:15
Tack Torbjörn,
fortsatt regn och dessutom varmt väder bådar gott för vidare kantarellplockning. För det mesta brukar vi lyckas fylla på förråden ordentligt på hösten, även om de kommit sent vissa år pga torr väderlek.
Hälsningar Lena
Så gott! Jag har turen att ha ett gäng på sidan av stugan, på tomten. Men såklart att det inte räcker så långt. Men skogarna vid stugan har gott om svamp. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-08-07 08:18
Tack Nina,
vilken lyx att ha kantareller så nära och på tomten dessutom. Vi har ett litet kantarellställe ca 150 m hemifrån, men det är fler än oss som känner till den stigen och vad som brukar växa där. Men det fungerar som en indikator på att det börjar bli dags att åka till skogen med en korg.
Hälsningar Lena