Semester
När vi kom hem från Skottland var det tillbaka till jobbet ett par veckor, men nu har vi semester igen och vad kan passa bättre än att inleda med en räksmörgås till middag. Gurka, sallad och dill kom förstås från egen odling.
Ett sydafrikansk bubbel blir perfekt till och vi njuter i växthuset, för det är inte alls för varmt (än).
När man har semester är det förstås en massa pyssel som måste göras om man bor i ett hus med trädgård. Först ägnar vi två dagar åt att klippa våra häckar. Det här är "monsterhäcken" mot grannen som är både hög och väldigt taggig.
Efter en duvning med häcksaxen ser det i alla fall mer respektabelt ut. Under den vita duken växer grön- och svartkål.
Jag spanar efter fjärilar i trädgården men det är ganska få besök. En humla hittar jag i alla fall.
Grönsakerna frodas i växthuset och vi skördar mängder med gurkor och tomater. Jag lägger in saltgurka och ättiksgurka. Det är en speciell känsla att ställa undan burkarna med 2023 års märkning på locket. Tomater frossar vi i till varje måltid.
Min sambo gjorde varmrökt lax på grillen som blev fantastiskt god. Det tar lite tid men vad gör det när man har semester.
Färskpotatis, lax och sallad på hemodlade grönsaker hör till den här årstiden.
Jag har också haft ett par möten med tornseglarna "på vår gata" men jag inser att det krävs mer tid och eftertanke för att fånga dem ordentligt på bild.
En tur till Hjälstaviken gav bilder på fisktärnor som flög i fina konstellationer.
Här är det perfekt synkroniserad parflygning.
Det var ett helt gäng tärnor som flög och jag förvånas över hur lätt det var att få bilder på dem med den nya kameran. Vita fåglar mot en mörk bakgrund fungerar väldigt bra.
Jag har också varit och spanat på tornfalkslådan som sitter på ladan vid Kungsängen. Det är fyra småttingar i lådan och jag inser att jag tyvärr kommer att bomma när de lämnar den. Vi åker norrut nu och är borta i 11 dagar. När vi kommer hem har de här små liven tagit steget ut och lärt sej flyga. Förhoppningsvis håller de sej fortfarande runt bolådan när jag kommer tillbaka. Vi får väl se.
Hälsningar Lena
Jag gillar ju att laga mat och då är det även kul att dokumentera en del . Bilderna är från flera olika dagar så vi är inte hyperaktiva, men en del saker ska bara göras, häckarna t ex. Rätt tänkt om Nordnorge. Vi sitter i Kirkenes just nu och det regnar.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
För uppdateringen om tornfalkarna. De kommer att ha flugit sin kos när jag är hemma igen.
Hälsningar Lena
För de fina orden. Jag gillar att fota lite allt möjligt men det blir sällan så konstnärligt som dina bilder.
Hälsningar Lena
När min sambo var på konferens en vecka lagade jag ingen mat utan tog bara upp matlådor från frysen. Jag förstår precis, men jag var bättre på att laga mat när jag bodde själv. Men det var lätt att slarva.
Hälsningar Lena
Nu blev man sugen på sommarmat igen. Det är ditt fel med sådana bilder.
Vilka flygare, deras perfektion formad av evolutionen.
Ha en din sommar
Bob
Sommarmaten gör sej bra på bild. Både tornseglare och tärnor är fantastiska i luften.
Hälsningar Lena
Hälsn!
Det var en stor mängd fisktärnor, har nog aldrig sett så många samtidigt. Tornseglarna blev ju riktigt bra. Maten ser riktigt god ut, här antar jag att ni har rökt laxen själva i grillen. Jag tror det var en varmrökt lax som jag skulle värma i grillen för typ 40 år sedan, den blev otroligt salt som om grillen gjorde att salt utvann salt
Nä stora häckar är inte kul, hade en berberishäck i Kungsbacka godare, men den gav jag upp och beställda stubbfräsning på den
Häftiga fågelbilder måste jag säga. Och såna häckklippningar ger en mardrömmar.
HaD/Gunte..
Min räckmacka kan man få med två ägg om man är hungrig, dessutom ligger det en halv avokado under räkorna. Med en förrätt, som jag inte visade här, räcker det även till min sambo som middag. Man kan ju få dessert också om det skulle knipa…:-)
Hälsningar Lena
I fredags blev det en räkmacka här också, eftersom jag varit in och jobbat en vecka så blev det lite extra ferdagsfeeling. ( har lovat att jobba två veckor i sommar, v28 och 32 )
Varmrökt lax är jag svag för, kan tänka mig att det smakar extra gott när man fixat det själv. Förra året blev det ofta gräddbräserad mangold till laxen, gott !
Tornfalkarna var väl för söta.
Ing-Marie