En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Underliga former i havet

Bjuder på några makrobilder från höstens resa till Norge. Man stöter på en del underliga former under ytan och det är inte självklart om det är en djur eller en växt. Oftast är det djur har jag lärt mej. Men det finns en otrolig mängd arter som jag inte har en aning om vad det är, trots att jag dykt i Skandinaviska vatten i över 20 år. De vackra spetsrosetterna ovan kan vara mossdjur, men jag är inte säker. 

De är två till tre centimeter i diameter och kan finnas i stor mängd, gula eller vita i färgen.  Mossdjur består av små individer som bildar en koloni och det finns en massa arter inom denna grupp.

Det här är i alla fall en kuddsjöstjärna omgiven av vita anemoner (som det också finns många arter av). Just den här sjöstjärnan är rödlistad i svenska vatten men vanlig i Norge, åtminstone i vattnet runt Tustna.

Polyperna från en "död mans hand". De här ser man överallt, både i Norge och på svenska västkusten. Men det är kanske inte så många som tittar så här nära på den. 

Det här är troligen bandsalp. Det är ett kolonibildande djur som bildar långa strängar av individer. De är mer eller mindre genomskinliga och svåra att sätta fokus på. Strängarna rör sej "svävande" i öppet vatten och när man fotar dessa är det väldigt lätt att tappa orienteringen när man sedan ska fortsätta simma. 

Det här var något nytt som vi aldrig sett tidigare. De två marinbiologer som var med föreslog någon typ av salp (som det finns 45 olika arter av). När jag har letat i litteratur och på nätet hittade jag också bilder på kolonibildande rörmaneter som liknade denna. Den ändrar form när den rör sej i vattnet. Här är den sammandragen och ca 20 cm lång. Vi såg den också utsträckt och då var den ca en meter och helt hopplös att försöka få på bild. 

Den här liknar väldigt mycket den rörmanet som hittades i Gullmarsfjorden i december 2016. Rörmaneter består av en koloni som bildas längs en stam bestående av den primära individen, från vilka alla de övriga knoppas av. Alla individer i kolonin har egna uppgifter, några samlar exempelvis in mat till alla andra medan andra ansvarar för exempelvis simning eller fortplantning. 

Rörmaneter är nässeldjur och kan brännas ordentligt. Jag kan inte låta blir att undra om den lilla svara pricken på varje "utskott" är ett öga (maneter har ögon även om det inte alltid är uppenbart). 

Okänd liten fisk men den har en skäggtöm så det är nog en slags torskfisk. Jag gillar denna för den har som en stjärnhimmel i bakgrunden.

En väldigt liten och för mej okänd typ av nakensnäcka. 

Avslutar men en kul fisk som jag vet vad det är, en tångsnärta. Det är väldigt sällan man ser dessa ute på en botten som på denna bild. De gömmer sej i skrevor mellan stenar och man hittar dem bara om man vet var man ska leta och dessutom letar noga. Oftast drar de sej längre in och gömmer sej om man lyser med en lampa eller slår blixt på dem. 

Det här var en liten individ och den satt "i uppförsbacke" på ett trist underlag, men jag fick ett hyfsat porträtt som får avsluta denna serie.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-10-26 17:17 | Läst 1709 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Otroligt vackra bilder i en för mig helt okänd värld. Så snyggt! / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:08
Tack Nina,
vi stöter fortfarande på underliga djur som vi aldrig sett eller ens kan lista ut vad de är. Det är en värld där man bara är en tillfällig besökare, ca 1 timme åt gången.
Hälsningar Lena
Alltid lika intressant att få ta del av dina bilder! Det är en fascinerande värld du visar, helt obekant för en landkrabba. Fantastiska bilder!
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:09
Tack Christer,
det är en häftig miljö där vi bara är tillfälliga besökare, ca en timme åt gången.
Hälsningar Lena
Hej,
Under i djupet.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:10
Tack Bob,
under och underligheter, absolut.
Hälsningar Lena
Du har lyckats fånga skönheten under ytan, vad vackra små liv det finns där nere. Började fundera på syftet varför de är så vackra, normalt sett är det ju ganska mörkt, men det mesta brukar ju ha ett syfte att färgglada är giftiga ska imponera på en partner etc. Det med partner är kanske tveksamt för de kan väl inte se, kanske är det för att inte bli uppätna av fiskar?
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:12
Tack Peter,
det är ju inte helt mörkt och många av djuren där har faktiskt ögon, även om det inte är uppenbart när man tittar på dem. En del t ex nakensnäckorna och många av nässeldjuren (som bränns) har färger eller fläckar som varnar för att de inte är lämpliga att äta. Det bidrar till att just dessa djur är så vackra, dvs vad vi upplever som vackra.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-10-28 10:24
Det är väl så att rött ljus försvinner vid en 10m och allt annat än blått är borta vid 20m, ändå är dessa växter djur färgade med ofta rött och gult, men det kanske gäller det ljus och färg vi uppfattar? De som lever här nere har kanske en annan syn på färger? även om man inte ser just färgen?
Svar från Lena Holm 2022-10-28 20:49
Hej Peter,
det röda ljuset är borta redan vid fem meters djup och vid 10 meter är det bara det gröna som är synligt för oss, beroende på hur mycket partiklar det är i ytskiktet. Men vi vet inte hur undervattensvarelserna upplever ljus. Det finns fåglar som kan se både ultravioletta och infraröda våglängder.
Hälsningar Lena
Fascinerande! Och vackert!
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:13
Tack Mats,
det är en värld helt olik den på land och vi är bara tillfälliga gäster, ca en timme i taget.
Hälsningar Lena
Verkligen mycket med 'underliga' arter här.. Naturen är fantastisk på att skapa mystiska och fantasirika varelser.. som dessutom har 'överlevt allt', hittills..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:14
Tack Jan,
det är troligtvis så att de arter jag visat från havet har funnit avsevärt mycket längre än de djur och fåglar vi fotograferar på land, för att inte tala om oss själva.
Hälsningar Lena
Naturens under, fantastiskt att få se dina bilder!

Maneter har ögon, inte visste jag det. Och knappt nåt annat heller av vad du berättar. Man blir ödmjuk av att se naturen så här, tack!
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:16
Tack Måns,
jag visste inte heller att maneter har ögon förrän jag började läsa på. Men man märker att de reagerar när man lyser på dem med en lampa så de måste ju ha ett sätt att registrerar detta. Det gäller många andra små djur som man inte kan se ögonen på.
Hälsningar Lena
Otroligt läckra bilder! Vad lite partiklar det är i vattnet. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:18
Tack Johnny,
september och oktober är bästa månaderna att dyka siktmässigt, då det fortfarande är lite varmare i vattnet. I januari och februari är det oftast ännu bättre men då är det ju så himla kallt.
Hälsningar Lena
Så vackert och läckert. Häftiga färger och former. Hade ingen aning om att detta finns där under vattnet.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-10-28 07:20
Tack Ulla,
det finns mycket besynnerligt där nere och vi känner bara till en liten bråkdel. Det är nog så att mång arter i havet inte ens fått namn ännu. Det är nog det område som fortfarande har mängder med okända djurarter.
Hälsningar Lena
Så fina bilder
Så mycket vackert och underligt det finns att studera.
Tack för att du delar med dig!
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-10-28 20:36
Tack Bengt,
det är ju den här typen av bilder som jag helst vill dela med er andra som inte dyker :-)
Hälsningar Lena
Du får se mycket därnere, det ena vackrare än det andra. Också roligt att läsa dina undervattensbloggar, du vet mycket om det du ser, även om du inte känner igen allt. Spännande och roligt är att läsa och se! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-10-28 20:40
Tack Björn,
ju mer vi ser och dokumenterar desto mer måste jag läsa på och även utnyttja goda vänner som är marinbiologer etc. Men det är ju det som gör det roligt. Jag vill ju så gärna förstå vad det är vi ser när vi dyker.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska bilder på något som liknar ett fyrverkeri!
Undervattensvärlden är verkligen intressant och jag är glad att du som kan dyka delar med dig av det vackra.
/Lena :)
Svar från Lena Holm 2022-10-28 20:44
Tack Lena,
kul att du tittar in. Det finns oerhört mycket under ytan som är annorlunda och spektakulärt om man jämför med de djur vi kan fota på land men man måste ju tänka på att det är helt olika ekosystem och livsbetingelser. Vi har nöjet och kunskapen att få njuta av båda miljöerna och jag försöker visa det jag kan här på bloggen.
Hälsningar Lena
Jag är mållös, otroligt vackra bilder! Det är som en sagovärld, jag bara njuter och beundrar!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-10-30 16:49
Tack Halina,
det finns mycket att se men också en ganska mörk värld att simma runt i mellan de små vackra motiven som man bara hittar om man vet var man ska leta.
Hälsningar Lena
Imponerande vilken fantasi som ligger bakom dessa märkliga "konstruktioner" Fast det finns väl en funktion och mening med det mesta. Du kanske "upptäcker" nåt nån gång som inte är känt ?
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-10-30 16:51
Tack Gunte,
det finns en del helt makalösa konstruktioner i havet som man inte inser förrän man börjar läsa och lära sej om dem. Jag har fotat en räka i Alaska som man inte visste fanns så pass långt norrut. En marinbiolog rapporterade det i en tidskrift med min bild som bevis.
Hälsningar Lena
Enastående, vackert och ursprungligt. Tångsnärtan ser ut att ha ett lockbete på huvudet, eller är det maskering? Nakensnäckan är vacker, och individer som slår sig samman och sedan har olika uppgifter är intressant, såg det senast i serien "Journey to the Microcosmos" på Youtube, där den mikroskopiska världen upptäcks.
Svar från Lena Holm 2022-10-30 16:55
Tack Stefan,
jag tror det är en prydnad att imponera med, men jag är inte alls säker. När jag läst om de långa kolonierna med salp och även rörmaneterna så är det helt otroligt hur dessa är organiserade. Svårt att begripa hur de hänger ihop och fortplantningen är dessutom väldigt komplex. Resan till microcosmos borde jag nog leta på men jag har för mycket att göra just nu.
Hälsningar Lena