En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu frodas det i växthuset

Nu växer det så det nästan knakar i växthuset. Gurkplantorna till vänster nådde inte upp till bordskanten vid utplanteringen för en månad sedan och var förstås väldigt tunna. Nu hotar de att växa in på bordet. Mot gaveln i bakgrunden växer paprika och chili och till höger tomater som redan slår i taket. På golvet står två krukor med dill som jag skördat av en gång. Den vita burken är en högtalare, det är ju helg... 

Jag vill också att det ska vara fint så länge vi kan sitta i växthuset och äta på helgerna. Därför finns det alltid blommor, åtminstone en kruka, duk på bordet mm. Jag drar mej inte för att lägga på vitt linne på bordet, även om det är en enklare duk just nu. 

Här serveras det grillade kycklinglårfiléer som marinerat i koreansk gochujangpasta, japansk soja, vitlök och honung. Salladen, med isbergssallad från egen odling, innehåller syrliga äpplebitar och är smaksatt med sesamolja. Den ljusa såsen innehåller rostade sesamfrön och en skvätt soja. Tillsammans blev det en mycket fin kombination med den kryddiga kycklingen.  

Det är inte så ofta vi har dessert med här är det en chokladkaka som liknar chokladbollar, med grädde och importerade hallon som det egentligen bar emot att köpa, men jag hade inga kvar i frysen. Det serverades också ett glas portvin som sambon gjorde förra sommaren på små körsbär plockade på en allmänning inom området. Det har legat till sej ett år i skafferiet och smakade riktigt gott.  

I går skördade vi de första slanggurkorna. Det har mognat sju stycken på rekordfart så det blir gurka i salladen även ikväll. De första tomaterna börjar också bli röda. Det är "super sweet" som vi har haft i flera år och är mycket nöjda med. 

Jag är nog mest nyfiken på dessa tomater. Det är Blush Tiger som placerade sej på första plats i Peters (och hans frus) stora tomatutvärdering förra året. Vi har en planta, man kan ju inte ändra sortbeståndet för mycket :-)

Det växter också bra på hyllan med paprika och chili. Till höger har den milda orangefärgade habaneron redan mogna frukter. Det är en planta som vi övervintrat så den har blommat från mars inomhus. Dessa chili blir marmelad. Till vänster är det en paprika som heter Sweet banana. Det är också en ny sort. Vi fick så oerhört mycket chili av starkare sorter förra året så i år har vi satsat mer på paprikaliknande varianter, som man kan äta i sallader och grilla.  

Vi har dessutom kvar ett "träd" med chili som vi haft i åtta år nu och den började blomma redan i januari, tidigare än någonsin. Plockade en hel skål Jamaica Bell förra helgen. De här medelstarka frukterna hackar jag i matberedaren tillsammans med vitlök (eller enbart chili) och fryser i en istärningslåda. Sedan är det bara att ta upp en kub eller två när man lagar mat. Väldigt praktiskt sätt att använda chili och det finns alltid kuber i frysen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-06-18 12:44 | Läst 1516 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser fantastiskt ut, med fina frukter redan. Tänkte ni behöver inte ha några gardiner som skärmar av solljuset, det har ni ju växterna till. Ser ut som ni ligger en månad före oss, jag har tagit bilder från vårt växthus kommer ut om några dagar, det växter iaf. Vår Blush Tiger (den heter så med Tiger sist) har iaf satt några gröna frukter, alltid något. Våra gurkplantor är nu 5cm höga (fast vi fick dem i veckan av grannen). Maten ser också riktigt läcker ut.
Svar från Lena Holm 2022-06-18 20:26
Tack Peter,
det är på gott och ont att vi inte behöver ha duk som skuggar. Vi har lite för mycket växtlighet runt växthuset som skuggar våra tomater och gurkor. Oftast blir det ju väldigt mycket ändå men vi missar en hel del solljus pga av stora träd och en häck mellan oss och grannen. Vi försöker utnyttja ljuset till fullo på våren och det är egentligen bara nattfrosten som begränsar hur tidig man kan vara i växthuset.
Hälsningar Lena
😲 ser fantastiskt ut
Vilken skörd det blir. God mat och mys..riktigt trevligt
Har en sallad på gång. Plockat av en 2 L påse innan. Tomatplantan går sådär. Växer lite dåligt
Har näring och ställt ut den med plastpåse tak med luftning
/N
Svar från Lena Holm 2022-06-18 20:28
Tack Nini,
just nu är det perfekt att sitta i växthuset och ha grönsakerna färdiga att skörda vid bordet :-) Jag kunde plocka både tomat och gurka vid middagen ikväll och den första skörden smakar alltid godast.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Är du säker på att du inte jobbar på ”Allt Om Mat”?
Dina bilder och allt växandes i beskrivning gör att man blir hungrig.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2022-06-18 20:32
Tack Bob,
nej jag jobbar inte för dem men jag tar ofta del av recept från deras sida. En del bilder kanske skulle platsa där men jag har inte brytt mej om att kolla. Jag kan njuta utan "lajks" på nätet.
Hälsningar Lena
Ja, du gör rätt i att ha det i växthuset Lena, har haft på friland för några år sedan, och även här nere mognar inte tomaterna utomhus förrän nätterna blir svalare, det betyder spruckna, jästa tomater. Ditt växthus ser mycket välskött, välordnat och rent ut, det är nog nödvändigt om man skall äta där inne. Dina gröna fingrar imponerar när jag ser resultatet. Hade själv för många år sedan ett något mindre växthus, tomater, gurka, paprika och vattenmeloner växte där. För att göra det lättskött lade jag en halvmeter gräsklipp och trädgårdsrens på odlingsbäddarna, så behövdes ingen extra gödsel och knappt bevattning, och melonerna låg mjukt.
Svar från Lena Holm 2022-06-18 21:55
Tack Stefan,
Det är min sambo som sköter det mesta runt och i växthuset under tillväxt, inklusive städningen och han gör det mycket bra. Jag sköter om helheten, så vi kan äta där , och allt typ av skörd. Vi har hittat rätt balans känns det som. Det är inte jag som har gröna fingrar utan kanske mest min sambo som är påläst beträffande olika former av odling. Jag skördar när det är dax.
Hälsningar Lena
Wow, helt otrolig växtkraft. Ni har gröna fingrar. Gillar att tallrikar och fat också går i grönt.
Trevlig helg Ulla
Svar från Lena Holm 2022-06-18 20:38
Tack Ulla,
kul att du noterar det gröna porslinet. Jag valde den färgen på Höganäsporslinet som vi anskaffade då vi flyttade ihop för 17 år sedan. Det kompletterades senare med delar av Le Cruset i samma gröna nyans som bara gick att köpa i USA, men det var ju lätt för oss med familj där.
Hälsningar Lena
Vilken oas, därinne mås det gott det är jag säker på. -Trevligt att se!
Svar från Lena Holm 2022-06-18 20:42
Tack Morgan,
växthuset är en oas för oss och något som kom till för att en duktig byggmästare rådde oss att INTE bygga ett uterum till vårt hus. Det passade inte alls med hur vårt hus var konstruerat och han var ärlig i sin beskrivning trots att det slutade med att han inte fick något jobb hos oss.
Hälsningar Lena
Grattis till ett växthus i leverans redan innan midsommar! Fina illustrativa bilder, vi plockar åt oss av receptidéerna.
Svar från Lena Holm 2022-06-18 22:01
Tack Gunnar,
en del växter har ju vilat hela vintern inne hos oss så man kan väl förvänta sej att de ska leverera tidigt. Annat, som t ex gurkorna, har gått rasande fort så snart vi planterade om dem i växthuset.
Hälsningar Lena
Mycket fint på alla vis! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-06-18 22:09
Tack Wolfgang,
det är vår lilla oas där vi drar oss tillbaka och njuter av god mat i en fin miljö.
Hälsningar Lena
Ser fantastiskt trevligt och fint ut och jag förstår du/ni är duktiga på både odling och matlagning. Som Peter noterat, inga gardiner men växtridåer, måste kännas helmysigt att sitta därinne och äta. Allra helst med dom smarriga rätterna! Och perfekt avfotat. Trevligt fortsatt veckoslut till er båda, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-06-18 22:16
Tack Björn,
vi behöver inga solskydd för det är så pass mycket annan växtlighet runt om som skyddar, på gott och ont. Ibland är det för skuggigt för tomaterna men perfekt för oss när vi dukar för middag på helgen. Det är tidigt på säsongen ännu och fortfarande väldigt fint att sitta i växthuset. Det brukar ändra sej senare på säsongen.
Hälsningar Lena
Vilken växtprakt i ert växthus, liknar nästan en handelsträdgård. Vilken lycka och rikedom att ha så.
Påminner lite om när jag som barn fick följa med kompisarnas pappa in i växthuset i Forsmark. Han var grevinnan på slottets trädgårdsmästare och såg till att de där uppe hade tomater och grönt på bordet.
Minns doften där inne, mmmm.
Själv har jag inte odlat något i år, orkade inte. Har visserligen kvar två plantor med chili och habanero från förra året. De står inne och kommer med blommor nu.
Ja, maten går inte av för hackor den heller, det vattnas i munnen. Betydligt bättre än Bunsens hamburgare 😯.
Svar från Lena Holm 2022-06-19 19:14
Tack Margareta,
det är resultatet av flera års odling och erfarenheter som gör att det ser ut som det gör just nu. Jag har också en hel del pelargoner i olika färger som börjat blomma nu. Alla är sticklingar från mina övervintrade plantor. Lagom pyssel för mej. Att växthuset är så frodigt beror ju också på att min sambo är väldigt intresserad av odling och gör mycket när det är att driva upp växterna. Det är dock jag som skördar och tar hand om all skörd.
Hälsningar Lena
Wow…WOW! (undrar hur många gånger jag skrivit det i din blogg?) men det går ju inte att skriva annat i det här inlägget heller…vilket härligt prunkande växthus och sååååå fina proffsiga bilder! Gillar den lite mjuka känslan i dem.
Undrar om jag undrat även tidigare om du har fler timmar på dygnet än 24?
Svar från Lena Holm 2022-06-19 19:17
Tack Lena,
det är inte bara min förtjänst att det är fint i växthuset. Min sambo gör mycket jobb där och han är väldigt intresserad av att driva upp växterna och sköta om dem. Jag får ta hand om all skörd och blommorna är förstås mitt område. De mesta av blomkrukorna syns inte ens i detta inlägg.
Hälsningar Lena
Ojoj, vad du får det att vattnas i munnen! En sån härlig plats och så mycket gott. Lite vin på det - ser så härligt ut!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-06-19 19:18
Tack Bjarne,
det är verkligen mysigt att sitta där och äta när det inte är tillräckligt varmt att sitta ute. Snart kommer dock växterna att ta över och då får vi flytta ut på altanen. Vi har en liten trädgård men det gäller att göra det mesta av den.
Hälsningar Lena
Hej Lena - WOW det är nästan som att sitta ute i naturen/djungeln.
Imponerande och det måste vara väldigt tillfredsställande att se resultatet av ansträngningen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-06-19 19:39
Tack Erik,
det är resultatet av flera års odling som gör att det ser så frodigt ut så här tidigt på säsongen. Min sambo är mycket duktigt på att driva upp plantor och få dem att ge stor skörd. Jag får sedan ta hand om skörden och pysslet med blommor mm för att det ska vara trivsamt också.
Hälsningar Lena