En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hybriden är tillbaka!

Jag var på söndagspromenad vid Råstasjön med sambon och då passade jag förstås på att spana efter en speciell fågel som brukar dyka upp på hösten. En hybridgås som jag tror återkommer varje år, eller, jag bli mer och mer övertygad att det verkligen är samma fågel. Här kommer hen i alla fall och jag måste erkänna att jag blev glad.  

I år verkade det dessutom som att den hade kompisar. Hen betade grönt gräs med ett gäng kanadagäss men tackade förstås inte nej till bitar av fullkornsbröd med mycket bordsmargarin och hackade solrosfrön. 

Den här bilden är tagen förra året....Fåglar byter ju sina fjädrar varje år men mönstret på huvudet ser ändå väldigt lika ut. Förra året var den också lite halt på vänster ben ett tag och när jag granska den kritiskt fanns det kanske en antydan till att den rörde sej lite osymmetriskt. Jag spekulerade i en blogg tidigt i våras om det här inte kunde vara en hybrid som kläcks här 2014. Då fotade jag nämligen en hybridfamilj med tre ungar och våren 2015 en vacker hybridgås väldigt lik denna. Se gärna inlägget nedan med de gamla bilderna. 

Det här med hybrider... - Fotosidan 

Bland gäss förekommer det att honorna kommer tillbaka till samma plats varje år för att häcka och att de kommer till den plats där de själva kläcktes. Nu är det ju fel årstid och den här fågeln kanske inte ens är fertil. Men "min hybrid" kanske är en hona som kommer tillbaka ändå. Jag tittar på mina bilder...

...och jämför med ett porträtt från förra hösten. Visst kan det vara samma fågel?....

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-11-24 21:27 | Läst 1606 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Den kommer jag väl ihåg. Det ser ju väldigt likt ut, nog kan det vara samma fågel. Kunde du ringmärka den skulle du kunna få svar nästa år. Kanske....Roligt att träffa bekanta på promenaden! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-11-25 20:31
Tack Björn,
jag tror inte det finns något intresse av att ringmärka en hybrid men jag tror ändå att det är samma fågel och tänker hålla lite koll på den i vinter.
Hälsningar Lena
Va kul, den ser ju väldigt lik ut. När någon sticker ut på detta sättet så blir det ju enklare att känna igen en fågel.

Jag undrade lite i samma riktning om mina strömstarar, hade ju två stycken i Jordbodalen förra året och nu är det också två, om det är samma fåglar som kommer tillbaka? Men dessa är ju lite mer diskreta, men det hade varit kul att hitta ett kännetecken, jag tog väl några tusen bilder förra året så det finns material :)
Svar från Lena Holm 2021-11-25 20:28
Tack Peter,
det är ju alltid strömstare på vissa platser i Uppsala men jag vet inte om de är trogna sina platser på vintern. Det borde ju dock gå att ta reda på i någon större fågelbok eller på nätet. Titta noga på bilderna, det vore kul att om du kunde hitta något.
Hälsningar Lena
Det tror jag med och blir också glad. Vilken trevlig serie det blev med följetong. Om man ser till huvudets mörka fläckar ser det ut som samma. Fint att den har någon med sig också
Svar från Lena Holm 2021-11-25 20:22
Tack Nini,
ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli glad och känna sej lite varm i hjärtat. Jag tycker dessutom att den här fågeln har ett vackert ansikte med mer uttrycksfulla ögon än andra gäss (fast det är nog bara jag som tycker).
Hälsningar Lena
Visst är det kul att se "gamla bekanta" . Man vet ju aldrig till hundra om det är det, men tro kan man väl alltid få göra. Här är det ju ändå ganska säkert med dessa kännetecken. Men jag funderar ibland på vissa småfåglar som kommer på besök. Speciellt när jag hade stjärtmesarna, då fick jag för mig att det var samma familj som kom flera år i rad.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-11-25 20:19
Tack Ing-Marie,
jag vet att detta är samma fågel, det känns så och då kan det väl få vara så. Jag tror absolut att det kan vara samma föräldrapar av stjärtmesar som kommer tillbaka men de borde ju ha nya avkommor varje år.
Hälsningar Lena
Alltid glädjande att träffa på gamla bekanta lite oväntat, och mycket möjligt det är samma gås, kan nog bli 15 - 20 år om inget livsavgörande händer. Om man spanar på fåglar många år på samma plats kan det en och annan gång verka att man ser samma fågel, det känns bra.
Svar från Lena Holm 2021-11-25 20:17
Tack Stefan,
jag vet ju med rätt stor säkerhet att svanparet som är där med sina ungar är samma fåglar som var där förra året och året dessförinnan. De vuxna fåglarna är väldigt snälla och kan plocka bröd försiktigt ut handen, även barn kan mata dem. Inget väsande. "Min hybrid" tar också väldigt fint men flera av hens kompisar högg glupskt efter mina fingrar. Jag tycker det känns mysigt att möta dem igen. Där fanns ju också en vattenrall förut som var väldigt van vid fotografer. Antagligen en av Sveriges mest fotograferade vattenrallar. De som är där nu är mycket mer skygga.
Hälsningar Lena
Okej, ingen laddhybrid alltså... Så, nu får jag ge mig! Den har en mycket vacker ansiktsteckning och jag förstår fullt och väl att du blev glad att se den igen. Mycket fina bilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-11-26 12:55
Tack Bjarne,
den här hybriden går på gräs och lite annat smått och gott, som fullkornsbröd med extra fett och nötter. Kul att du ser det vackra hos hen, så det är inte bara jag...
Hälsningar Lena
Ser bra lik ut. Kul att den är tillbaks. Fina porträtt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-11-26 16:27
Tack Johnny,
jag är helt säker på att det är "min hybrid" och jag kommer att hålla koll på den med jämna mellanrum då jag är hemma.
Hälsningar Lena
Det måste vara samma fågel! Kul att den återkommer! Vid min sommarstuga brukade en speciell bofink dyka upp några år i följd. Den hade ett talfel, en speciell drill som gjorde att man kände igen den. Nu drillar den nog vidare i fågelhimlen, men den lever fortfarande i minnet.