En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Piggvar till middag

En ny dykdag gryr och solen visar sej en kort stund. Flaskor för andra dyket lastas före frukost.

Efter stärkande havregrynsgröt, ägg och smörgåsar styr vi ut för dagens första dyk. Vi passerar en liten fiskebåt som precis börjat ta upp sina nät. 

Jag bjuder på några makrobilder t ex dessa två storbubbliga sköldnudingar som tycks trivas tillsammans.

En vacker virvelmask.

Samt en riktigt fin snäcka.

Med 60 mm makro på kameran finns det alltid motiv och på säkerhetsstoppet hittar jag ett par bägarmaneter. De ser kanske inte ut som typiska maneter men dessa sitter fast på t ex tareblad och viftar med sina armar ut i öppet vatten. 

Väldigt läckra i formen tycker jag. De är rätt små, 3-5 cm inklusive stjälken. 

Vid lunch är alla dykare jättehungriga. Denna lunch serveras grillad korv och det småregnar. Kockens fingrar har renats av saltvatten i mer än 60 minuter före servering så vi klarar alla av denna enkla form av utspisning. Den här dagen blir lunchuppehållet kortare än normalt men alla måste äta, dricka och gå ut bland buskarna. Johan (bilden) avverkar fyra stora korvar med bröd, det var han dock ensam om.

Sjön suger och mer än någonsin då man simmat runt i det 11 gradiga vattnet. En delikatess för dykare är pilgrimsmusslorna som man kan plocka under dyken och avnjuta när man kommer iland. Så här ser de ut om man fotar dem med makroobjektiv på kameran.

Här rensar Kenth snabbt några nyplockade pilgrimsmusslor som ska bli förrätt till kvällens middag. Vi äter dem som sashimi dvs råa med wasabi, soja och syltad ingefära. Det serveras också sjögräs med sesamfrön. Vi har även avnjutit musslorna i fiskgryta och curry under veckan. 

I Norge får man som dykare jaga och ta upp allt man kan fånga utom hummer. Det är tillåtet att använda harpun, ljuster eller kniv. På Tustna är alla middagar utom en baserad på råvaror från havet och de som vill jaga får gärna bidra. Här har man dock en del egna restriktioner så vissa arter tar man inte t ex havskatt, sjurygg som vaktar ägg, rocka eller fiskar som är för små. Plattfiskar som den ovan är bra matfisk men den måste vara rätt stor för att ens vara lönt att ta upp.   

Långa är en god matfisk men det här en ung individ som är på tok för liten för att äta.

Det här är en större långa och den har inte längre samma mönster på huvudet. God matfisk men inte helt lätt att fånga. Torsk ser vi ganska ofta och de är förstås smaskens men jag kan inte ens smyga mej på en stor torsk med kameran. Få lyckas med konststycket att fånga en med ljuster. Vi får ändå avnjuta panerad torsk och långa till middag en kväll och det är tack vare duktiga jägare från en tidigare vecka.  

Vi gör oss i alla fall redo för dyk och här är det Lorne som försöker kommunicera med sin parkamrat precis innan dyket. Inte lätt att höra vad någon säger med huvan på plats, regnet som smattrar och båtmotorn som surrar.

Hon ska dyka med vår kock och han har precis fått masken på plats. Det är inte lätt med tjocka trefingershandskar. Lägg märke till morakniven som han har fästad på armen. Alla dykare ska ha någon form av skärinstrument eller sax på sej för att kunna kapa fiskelinor eller annat som man kan fastna i. Den här kniven är dock i första hand tänkt till att fånga middagsmat. 

Kocken är redo och hoppar i vattnet. Han fångar ingen stor fisk på sitt dyk men det ordnar sej ändå...

Det var ett par dykare som valde att stanna vid bryggan denna dag och dyka på hemmaplan. Klas som är marinbiolog och ville fotografera olika typer av sjöstjärnor har gjort ett riktigt långt dyk vid kajen och förutom bilder även fångat ett piggvar. Han hade en morakniv och visste dessutom exakt var han skulle sätta den för att avliva fisken på snabbaste sätt. Fisken är imponerande stor för att vara en plattfisk.

Storfiskaren vill förstås gärna väga sin fisk innan den rensas och testar en digital våg. Det är slut på batterier i den lilla vågen så man måste hitta en annan lösning.

Efter lite stökande i det gamla båthuset hittar de en gammal mekanisk våg och nu gäller det bara att lista ut hur vågen fungerar. Det småregnar förstås men med torra ombyten nära är det ingen som bryr sej så mycket. Det är ju ett praktexemplar av förstklassig matfisk som fångats. 

Piggvaren väger 10,5 kg och här fileas den av Kenth som är den som är mest kunnig på området.

Vi ser på när Kenth skär loss stora fina filéer och vi vet att den här fisken kommer vi att få till middag en kväll.  

Den stora piggvaren blir avslutningsmiddag på fredagen och serveras ugnsbakad med smör och kapris, kokts potatis, stuvad plasternacka och selleri samt smålökar i smör. Köket är pyttelitet men med fina råvaror och en duktig kock avnjuter vi en förstklassig middag. Efter varje middag spelar vi tärning om disken. Jag klarade mej även denna gång.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-10-03 12:23 | Läst 6159 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det var härliga bilder men det ser ganska ruggigt ut vid lunchutspisningen men även grillkorv smakar bra när man är hungrig. Under ytan fanns det liv av olika fason och de första bilderna är alla nyheter för mig som har följt dig under några år däremot blir nog dagens bild på Piggvaren som var en bjässe. Fina foton både över och under ytan.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-10-03 18:40
Tack Stig,
det var inte så kallt som det kanske ser ut. Ca 10 grader tror jag och det är OK när man är påklädd. Det är värre om man är blöt förstås och det händer ju att det blir små läckage i torrdräkten ibland. Vi hade också en incident med en dykare som inte drog igen dragkedjan ordentligt, då blev det väldigt blött. Piggvaren var den största jag sett och under vatten upplever man den som 25% större så jag kan förstå varför dykaren satte kniven i den. Det var ju middag för ett dussin personer.
Hälsningar Lena
Rasande massa granna bilder och intressanta fakta. Och dom djuren under ytan har verkligen inte sparat på fantasin i färg och form..,Ytterst sevärt..
Fyra tjocka med bröd är ju bara förrätten ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-10-03 18:37
Tack Gunte,
det går åt mycket mat när ett gäng dykare bor ihop. I synnerhet om det är kallvattensdykning som här. Det finns väldigt "konstiga" djur under ytan och man slutar inte överraskas.
Hälsningar Lena
Intressant som alltid. Piggvaren ser riktigt god ut i pannan. Vackrast tycker jag virvelmasken var. Använder du live view så du kan se något?
Svar från Lena Holm 2021-10-03 18:35
Tack Peter,
nej jag tittar i sökaren. Det går bättre än man kan tro faktiskt. Virvelmaskar fanns det gott om men de satt sällan på lämpliga underlag och det är förvånansvärt svårt att få godtagbar skärpa på den där linjerna.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jag synes att dina dykarrapporter höjs till en ny nivå när du också visar os några av de personer som deltar och som också utför andra uppgifter - gillor.
När det gäller foton faller jag för den lilla fiskebåten, där det tidiga morgonljuset träffar båten på ena sidan.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-10-03 21:42
Tack Erik,
jag fastnade direkt för fiskebåten då jag såg hur den lågt stående solen belyste sidan av båten. Du ser minsann de fina detaljerna och det uppskattas mycket. Det är mycket team-work för att få en sån här verksamhet att fungera bra och då gäller det att alla är med och bidrar.
Hälsningar Lena
Härligt. Intressant och informativt, jättefina bilder! Som vanligt 😀.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2021-10-03 21:43
Tack Göran,
det är bilder som visar hur det kan se ut då man dyker längs norska kusten på hösten, då det är som bäst.
Hälsningar Lena
Jag har kanske sagt det för, men det är så fantastiskt att få se dina bilder under ytan. En sån underbar värld som vi aldrig ser, fantastiska färger och former. Sköldnudingarna var ju roliga, och så vacker snäcka. Och andra bilden på bägarmaneten, så vacker. Det tar ju liksom aldrig slut.
Och så piggvaren... Påminner mig om min barndoms somrar i Stockholms skärgård. När vi la nät och man fick välja vilken fisk man ville ha till lunch. Jag valde alltid någon plattfisk om vi fick någon, mest var det väl rödspätta men piggvar var inte ovanligt även om de inte var så stora som er.
Svar från Lena Holm 2021-10-05 21:15
Tack Susan,
jag har aldrig sett en så stor piggvar och inte heller ätit en så var så god och vällagad. De små djuren jag visar här är egentligen rätt vanliga, men man ser dem ju bara om man dyker. Bägarmaneten får man leta lite efter men de små nakensnäckorna fanns överallt.
Hälsningar Lena
Ännu en serie magiska bilder från en för mig hemlig värld, snyggt som vanligt!
Stefan
Svar från Lena Holm 2021-10-05 21:13
Tack Stefan,
den norska kusten har mycket fint att erbjuda.
Hälsningar Lena
Hej,
Vilken meny! Den lyxrestaurangen skulle man vilja besöka. Bra regel att man står för disken med lotteri.
Fina bilder från djupet.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2021-10-05 21:12
Tack Bob,
det dråpliga denna vecka var att kocken, som också deltar i tärningsspelet, förlorade två gånger i rad och fick både laga mat och diska. Han lagar utsökt mat med en del spännande kryddor som jag inte använder särskilt ofta.
Hälsningar Lena
Vilka fantastisk fina makrobilder, små konstverk som finns där på botten. Om det inte vore för dina bilder så hade man ju inte en aning om att de fanns.
Tur att man redan har ätit när man läser om vad som bjuds, måste smakat fantastiskt.
Härlig blogg som vanligt med både fakta och fina bilder.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-10-05 21:10
TAck Ing-Marie,
det var faktiskt den godaste piggvaren jag ätit och den var perfekt tillagad. Många av de riktigt små djuren är ju ganska ovanligt att man ser bilder på om man inte umgås med dykare. De är vanliga smådjur, inga rariteter direkt.
Hälsningar Lena
Ojojoj, så mycket godsaker! Har ju fiskat i Nordnorge, och vet hur gott det smakar direkt upp i båten. Så fina bilder, virvelmasken är verkligen fin. Sista bilden, där satt jag och fantiserade ihop smakerna i munnen.
Svar från Lena Holm 2021-10-07 19:46
Tack Stefan,
det var en fiskmåltid att minnas och han som plockade upp sken som en sol hela kvällen. Musslorna är mer lättplockade och vi äter en hel del, det hör till när man är där och dyker. De är också jättegoda. Virvelmasken är ett vanligt litet djur och vi såg hundratals, men bara om man dyker förstås.
Hälsningar Lena