En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ett sällsamt möte under ytan

Efter en dryg timme under ytan smakar det väldigt gott med lunch och varm tomat/böngryta sitter fint. Vi har gått iland på en liten ö och tack och lov regnar det inte. Det finns ju vissa behov som gör att man absolut måste kränga av sej torrdräkten. Det är också mer behagligt att äta om man inte behöver ha en tajt latextätning runt halsen...

Bröd, smör, pålägg, skorpor och kaffe samt en dunk med dricksvatten. Allt smakar förträffligt.

Det är extra gosigt att ha det tjocka understället på sej. Som en korsning mellan en sparkdräkt och en sovsäck. 

Efter maten är det skönt att vila en stund. Det gäller bara att hitta en bekväm position i någon lämplig klippskreva.

Evelina är yngst i gänget och är här med sin pappa som är en av arrangörerna. Dunjacka ovanpå understället och man är rustad att sova på klipporna fast det bara är ca 10 grader ute. 

Något som de flesta av oss måste göra under lunchuppehållet är att byta flaskor till nästa dyk. Om man inte har ett väldigt stort dubbelpaket eller använder en rebreather (som renar och återanvänder luften) måste man ha ett extra flaskpaket med sej.

Snart är det dax för ett nytt dyk och nu har det faktiskt börjat småregna. Vår skeppare Kenth ger oss en orientering över dykplatsen, lämpliga djup och var det kan vara bra att göra uppstigning med säkerhetsstopp. Om det råkar vara strömt, ta det lugnt och följ med, båten kommer att hämta upp oss om vi driver iväg vilket känns skönt. Vi hoppar i och sjunker ner i det gröna vattnet...

Jag har vidvinkel på kameran och spanar efter lite större motiv än nakensnäckor och eremitkräftor. Vi hittar inte så mycket men det gäller att ha tålamod och efter drygt halva dyket rycker Fredrik tag i mitt flaskpaket och pekar mot botten. Trots att den delvis är gömd bakom ett tareblad syns den ändå tydligt mot den ljusa botten, en bläckfisk!

Åttaarmade bläckfiskar är bland det coolaste man kan möta under ytan. Det har bara hänt en gång tidigare i skandinaviska vatten och det var här på Tustna för flera år sedan. Bläckfiskar är också mästare på att gömma sej och det gör dem oftast svåra att upptäcka. Den här stack dock fram en del och Fredrik smyger nära för att se om den är intresserad av att hälsa på honom. Alla ni som sett dokumentären om bläckfisken och fridykaren vet att de mycket väl kan göra det.   

Efter någon minut skickar den ut en undersökande tentakel. De har smaklökar i sugkopparna så den smakar av vad vi är för ena. De kan dessutom registrera att handen är varmare än omgivningen. Jag håller nästan andan och följer händelserna väldigt nära på motsatta sidan. Bläckfisken verkar inte bry sej inte om min kamera eller blixtarna. 

Till slut kryper den fram med hela kroppen och den fortsätter "hålla Fredrik i handen". Det här är ju nästan för bra för att vara sant. Om ni funderar över vad den stora ljusa klutten till höger är så håller F en kamera i den andra handen och blixten är vit. Han har 60 mm makro och tog bara ett par närbilder i början. Det är mysigare att försöka interagera med bläckis. 

Vi är på ca 16 m djup och jag vet att minuterna tickar. Vi har gott om luft men eftersom vi simmat betydligt djupare tidigare under dyket kommer vi inte att kunna stanna här tills vår totala dyktid är slut (60 minuter). Dessutom måste vi få till ett tre minuters stopp på ca 5 m och skicka upp en röd uppblåsbar boj så Kenth kan se oss. 

Bläckfisken släpper Fredriks hand men rör sej sedan över botten mot honom och till slut faktiskt in under honom. Jag har ett par bilder på det men de är ganska grumsiga så jag visar bara denna. Det verkade som att den röda bläckfisken tyckte att den här andra röda typen verkade OK att simma intill. Jag har blå och svart dräkt samt blixtrade ju hela tiden så åt mitt håll kom den inte.  

Bläckis simmade en kort sträcka och satte sej sedan igen och verkade iaktta oss. Jag smög nära och fick några bilder till. Nu hade vi bara ett par minuter på oss.

Ett sånt här möte i hemmavatten, även om det är Norge, är total lycka och det var utan tvekan veckans finaste upplevelse. Jag kände samma eufori som när Öhrnen fotar havsörn som äter hans utslängda fiskar.

Bläckis tar ett lojt "simtag"...

...och svävar iväg en liten bit över botten. Det är signalen för att vi måste avbryta och gå mot grundare vatten. 

Jag tar en sista bild lite ovanifrån. Vi lämnar bläckis och skänker hen ett tack för detta fina möte.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-09-30 17:31 | Läst 7160 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken tur att ni fick dyka och slippa regnet. Det är inte roligt att bli blöt. Jag blir mållös när jag ser bilderna. Vilket djur. Den ser verkligen underlig ut. Måste googla på bläckfisk och lära mig något om den, hur den är uppbyggd o.s.v. Du väcker verkligen mitt intresse med dina bilder,
Sten
Svar från Lena Holm 2021-09-30 21:51
Tack Sten,
jag kan varmt rekommendera dokumentären "Bläckfisken och jag" (My octopus teacher) på Netflix som handlar om en fridykare och en åttaarmad bläckfisk. Filmen fick en Oscar för bästa dokumentär. Bläckfiskar är mycket speciella och smarta, saknar skelett och kan bli "hur platta som helst", de har tre hjärtan och ett väldigt stort nervsystem som är fördelat i de åtta armarna. Googla, du kommer att bli förvånad :-)
Hälsningar Lena
Så härliga bilder på bläckfisken, fint också att du fick den när den simmar iväg. Jag såg några bläckfiskar i röda havet men det är de jag har sett
Svar från Lena Holm 2021-09-30 21:54
Tack Peter,
det här är första mötet i skandinavien med en bläckfisk som ville hälsa på oss, åtminstone på Fredrik. De stora i Kanada har vi ju mött på nära håll några fler gånger. Jag fick två bilder då den simmar men den jag visar här är den bästa.
Hälsningar Lena
Helt otroligt fina bläckfiskbilder, så roligt! Den ser ngt större ut än jag minns den i filmen.. Efter att ha sett filmen känns det också lätt att uppskatta dom och förstå att där finns en avsevärd intelligens. Grattis till fina bilder och en härlig upplevelse! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:05
Tack Björn,
det finns nog snarlika arter av åttaarmad bläckfisk och denna upplever jag också som aningen större än den som var med i filmen. Ju mer jag lär mej om bläckfiskar desto mer spännande blir mötena. Det var en marinbiologi från Universeum med och dök. Han berättade att en av "deras" bläckfiskar sprutade vatten på en praktikant så fort hon kom i närheten av tanken. De gör skillnad på folk och folk och det finns många anekdoter om liknande beteenden.
Hälsningar Lena
Vilket trevligt möte. Så stor den ser ut. Eller blir jag lurad av perspektivet? Bläckfiskar är ju inget man träffar på när man som jag håller sig i Stockholms skärgård med huvudet över vattenytan.
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:07
Tack Susan,
det här är en ganska liten åttaarmad bläckfisk. De största åttaarmade finns längs nordamerikas västkust. De kan väga upp till 50 kg och ha 2,5 m långa tentakler. Hur häftiga som helst :-)
Hälsningar Lena
Ett sådant spännande möte och många fina bilder fick du till. Fängslande! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:07
Tack Yvonne,
just möten med bläckfisk är oerhört fascinerande och ju mer jag lär mej om dem desto med spännande blir det.
Hälsningar Lena
WOW Lena og co.
Jeg så den film - meget imponerende.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Det blev ikke så mange ord - jeg skriver fra en anden platform, som hele tiden markerer, at jeg ikke staver rigtigt - PÅ DANSK !!!
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:09
Tack Erik,
jag förstår ditt problem :-) Filmen är helt fantastiskt men det är uppenbart att man även kan få kontakt med en bläckfisk redan efter några minuter om den är tillräckligt nyfiken.
Hälsningar Lena
Vilket härligt möte. Även om ni nu gör det ni gillar så är det ju även en hel del " besvär " innan det blir dags för att fånga de där härliga bilderna. Så kul att det lyckades över förväntan denna gång.
Jättefina bilder, Bläckis är ju både ful o söt tycker jag.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:12
Tack Ing-Marie,
det är ffa väldigt mycket kånkande och bärande på tunga grejer samt en bilresa på 13 timmar innan vi ens kom till dykbåtens brygga. Alla dyk ger ju inte heller så här häftig utdelning men när det händer lever man på det väldigt länge. Det här dyket kommer vi inte att glömma.
Hälsningar Lena
Vilket härligt möte Lena. Jag förstår glädjen.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:13
Tack Bengt,
det här dyket kommer vi inte att glömma. Det förgyllde hela veckan.
Hälsningar Lena
Fantastiskt snygga bilder du fick med hem. Sista bilden blev ju lite kul också, ser ut som nån tecknad hund med stor nos..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:16
Tack Gunte,
ja det där med "nosen" har vi också pratat om :-) Jag är mest fascinerad av tentaklerna som ringlar sej så fint och undersöker omgivningen.
Hälsningar Lena
Wow! Vilket möte, och vilka häftiga bilder…förstår du kände dej supernöjd!
Svar från Lena Holm 2021-09-30 22:17
Tack Lena,
det här dyket kommer vi aldrig att glömma. Det förgyllde hela veckan.
Hälsningar Lena
Hej,
Magiskt vackert.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2021-10-01 16:55
Tack Bob,
det här var mycket minnesvärt.
Hälsningar Lena
Vilket möte, vilket inlägg, vilka bilder, wow!
Svar från Lena Holm 2021-10-01 16:56
Tack Mats,
för den översvallande kommentaren. Det var ett dyk och ett möte som jag alltid kommer att minnas.
Hälsningar Lena
Så spännande. Härliga bilder och berättelse. /Frode
Svar från Lena Holm 2021-10-01 16:56
Tack Frode,
för din fina kommentar. Kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
Nu blir jag avundsjuk! Jag har aldrig sett en levande bläckfisk, och de är ju så fascinerande varelser.
Men vilken tur att jag kan få ta del av era upplevelser här i bloggen, och filmen har jag sett förstås.

Roliga bilder på "sälarna" som vilar på klipporna :)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2021-10-01 17:01
Tack Thomas,
just möten med bläckfisk (de flesta i Kanada) är bland de mest minnesvärda dyk vi gjort. Ju mer jag lär mej om dem desto mer fascinerande blir de. En dykare i sina bästa år iförd tjockt underställ blir nog lite sällik. Stoppningen gör också att man kan njuta av att ligga på sten.
Hälsningar Lena
Helt otroligt! Vilket fantastiskt möte. Och vilka toppenbilder det blev också. Stort grattis!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-10-01 16:59
Tack Johnny,
det var ett helt fantastiskt möte som jag inte kommer att glömma.
Hälsningar Lena
Som vanligt, en spännande berättelse och superfina bilder!
Bläckis är hur kul som helst :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-10-01 17:02
Tack Halina,
ju mer jag lär mej om bläckfiskar desto mer spännande är det att möta dem under vatten och se om de vill interagera med oss.
Hälsningar Lena
Det här är ju mäktigt att få se och går ju knappt föreställa sig hur häftigt att då få uppleva som ni gör.
Bilderna så coola samtidigt som dokumenterade
👍😍 skrollar tittar igen
Det får mig lite att vilja dyka men skulle väl sätta vattnet i halsen , få panik
Så det här är ett bra sätt att njuta avslappnat
Svar från Lena Holm 2021-10-01 17:06
Tack Nini,
ju mer jag lär mej om bläckfiskar desto mer spännande blir mötena med dem och eventuella interaktioner med dem. Det är mycket fascinerande djur. Jag tror inte du skulle sätta vatten i halsen men dykning passar inte för alla och det har inte något att göra med hur "sportig" eller vältränad man är.
Hälsningar Lena