En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rattus norvegicus domestica

Tamråttan är en domesticerad form av brunråtta och tycker ni inte om råttor så ska ni inte läsa längre. Jag vill inte ha brunråttor i fågelrestaurangen, på vinden eller i garaget men det här är för mej något helt annat. När jag var student hade jag råttor som husdjur under några år. Jag fick överta ett par honor av en kompis som köpte en borderterrier och insåg att de inte skulle fungera ihop. Jag blev helt tagen av mina nya små kompisar.

Tamråttan är ett litet djur med stor personlighet som också är väldigt smart. Den lär sej komma på inkallning, leta efter godis i labyrinter, sitta i bröstfickan eller på axeln. Det här är två hannar som fått komma ut på en arbetsbänk med bra belysning för en kollega gärna ville har bilder på råttor. 

De ville mest busa med varandra när de plötsligt fick en stor yta att springa runt på. Posera för fotografen var det inte tal om.

Det fanns fyra ganska gamla hanråttor och enligt ägaren slåss de inte med varandra om det inte finns en brunstig hona i närheten. De blir drygt två år gamla och växer hela livet. Dessa hannar vägde runt 800 gram och rejält runda. Till skillnad från den vilda brunråttan förekommer tamråttan i en mängd olika färger samt har något större ögon och öron. 

Jag vet att många inte gillar svansen, men...det är ju bara en svans. Kolla in de fina fingrarna och tårna. De lär sej snabbt att öppna olika typer av burdörrar, om man som jag hade dem i en gammal fågelbur. Jag fick linda ståltråd runt dörren för att de inte skulle vara ute på nätterna och bygga bo med gamla dagstidningar. 

Tamråttan lever längre än de vilda och honorna blir könsmogna vid sex veckors ålder. Hon är dräktig i 21-25 dagar och får 8-15 ungar, ibland fler. Om man inte vill ha väldigt många ska man alltså hålla sej till samkönade par. Jag hade honor. De blev inte alls så här tunga. 

Fri tillgång till mat och inga rovdjur att fly undan från. Då kan man bli så här rund och go.

Avslutar med en pigg, kolafärgad mus som jag inte kunde motstå. Jag tycker mycket mer om råttor än möss, men den här var ju så fin. Den ville absolut inte sitta stilla på arbetsbänken. 

Men det var OK att sitta i armvecket om man dessutom kunde få en klick jordnötssmör att slicka på.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-03-09 19:49 | Läst 895 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Precis bra info och den sista bilden var ursött. Fast inga djur jag velat ha men haft marsvin kaniner och även hamster.
Håller med på med ett projekt mer om det senare nån månad fram i bloggen
Svar från Lena Holm 2021-03-09 20:25
Tack Nini,
jag har varit marsvinsvakt i ett par veckor och även skött om kaniner ibland och då tycker jag att råttorna var betydligt roligare. Man kunde lära dem så mycket. Jag ska dock inte vara orättvis för jag har ju inte alls den erfarenheten av marsvin, kanin eller hamster som man får om man ägt dem själv. Ser fram emot ditt projekt.
Hälsningar Lena
niniz 2021-03-10 06:06
Marsvin kan bli riktigt tama och pratiga och sociala. Lära sig trix. Kanin är mer flyktdjur och behöver varsam hantering.
Mina hundar låg på soffa å tugga ben när kaninen låg brevid å tugga morot :)
Råttor är inte värre än människor. De är våra följeslagare där vi bor och de lever på vårt avfall. Det finns lika många råttor som människor i våra tätorter och de är väldigt förtjusta i McDonalds. Som vi.
Svar från Lena Holm 2021-03-09 20:27
Tack Sven,
råttorna finns där vi finns. De är dessutom väldigt tåliga och överlever med största sannolikhet oss om allt går åt skogen.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder på råttor och möss. Det trodde jag inte att jag skulle skriva/tycka. Men dessa bilder har du fotograferat bra. Särskilt den sista :-)

Intressant läsning. Tror jag hoppar sådana husdjur just för dennes skull ;)
Svar från Lena Holm 2021-03-09 20:35
Tack Joakim,
jag tog över en äldre labrador när jag fortfarande hade två råttor kvar (som började bli rätt gamla). Han hade haft en "kaninkompis" när han var ung och lät råttorna vara ifred. Han gick upp i kökssoffan när jag släppte ut dem och om de kom för nära tittade han bort....Jag lämnade dem dock aldrig utan uppsikt, även om det fanns någon sorts acceptans. Jag tror att han på något sätt förstod att jag skulle bli väldigt arg om man gjorde dem något. Det var en klok och väldigt väluppfostrad hund.
Hälsningar Lena
Helsköna bilder, både på råttorna och musen! Riktigt eleganta de tvåfärgade råttorna. Att råttona följer människan i spåren är ju allom bekant men vad jag inte vet - är det bara där människor finns som råttor finns? Dom finns ju över stora delar av vår jord, gissningsvis inte Arktis och Antarktis, klarar sig över allt . Själv har jag trott att dom finns "vilda" också men intelligenta som dom är har dom snabbt lärt sig att där människan finns har dom det lättast - att hitta mat, hitta värmekrypin och annat vad dom nu behöver. Färre rovdjur som jagar dom kanske också, människan i sig själv har inte varit något hot, hotet är väl katterna? Bildmässigt faller jag extra för den näst sista bilden! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-03-11 20:33
Det finns mest råttor där det finns människor och de är absolut spridda över jorden som du resonerar. De har lärt sej var det är lättast att överleva. Jag vet faktiskt inte hur mycket råttor det finns ute i ren vildmark. Där är det nog andra djur i ungefär samma storlek som fyller nischerna + möss.
Hälsningar Lena
Jag kan inte annat än att hålla med om att de är mycket näpna små varelser, jag hade som barn vita möss och det var väl roligt en tid men de förökade sig så det blev för mycket av det goda och det var svårt att finna avsättning för överflödet så jag (mina föräldrar) gjorde oss av med mössen. En eloge till dina fina bilder, jag gillar den lite rundhyllta svarta råttan.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-03-11 20:35
Tack Stig,
jag kan tänka mej att det blev många möss tämligen snabbt och första kullen är nog kul men sen. Den mulliga mörka råttan har blivit väldigt poppis bland de som sett den på mitt jobb.
Hälsningar Lena
Då läser jag bara första raden då ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-03-11 20:34
Tack Gunte,
det är helt OK :-)
Hälsningar Lena