En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hästhållning förr och nu

Jag har nyligen varit på en tvådagars tjänsteresa till Ridskolan Strömsholm, en av Sveriges tre riksanläggningar för hästsport. Där har man universitets-, gymnasie- och folkhögskoleutbildning samt allehanda kurser inom ridsport och ridpedagogik, hästhavande, tränande och hållande. Vi jobbade mest med vårt eget program men fick en rundvandring bland stallarna. Det finns stallplatser för 260 hästar.  

Det här är det äldsta stallet, byggt under 1800-talet, men naturligtvis renoverat för att klara dagens regelverk för hur hästar ska hållas. Strömsholm hade kavalleriskola mellan 1868-1968.

Vid renoveringen fick man inte välja material hur som helst. Det är ek i boxväggarna och det skulle ligga stora granitplattor utanför boxarna. På gången i mitten är det spån, mjukt att gå på, tyst och lättare än man kan tro att hålla rent.

Kajorna tyckte också att det var fint här inne.

Alla spiltor är borta och hästarna står i stora rymliga boxar.

Under krubban finns en dörr som man kan öppna när man mockar. Här kastar man in skiten "i skåpet" och så går det gödselskrapor under boxgolvet som för med det ut ur stallet. Inga skottkärror här inte. En fyndig modernisering som underlättar arbetet i stallet. 

Det stora pampiga ridhuset (ett av flera) med det vackra taket. Jag minns tyvärr inte när det byggdes men det används fortfarande.

Pegasus är med och håller upp taket.

Nästa stall är byggt i början på 1900-talet. Det röda stallet. I bakgrunden ser man ett annat mindre ridhus som också används.

I röda stallet är det bred och ljus stallgång med spångolv som är mjuk och fint att gå på. Helt halkfritt för stålskodda hästar. I boxväggarna är det återvunnen plast.

Det är få hästar och elever hemma men jag hittade i alla fall en ryttare som var på väg att ge sej ut.  

Studiebesök är fint för då kan man tigga till sej lite extra kliande.

Det här är ett stall från 2000-talet. Kungsgårdsstallet. Här tar man ut och in hästarna genom boxdörrar som öppnas direkt ut.

Vid behov kan man stänga för med "fönstret" (som hästen inte kan ha sönder).

Det finns också en stallgång inne i stallet. Här är det betonggolv men gången är bara till för att köra foder (med den batteridrivna Segway-vagnen med våg) och kärror när man mockar. Boxväggarna är även här av återvunnen plast.

När man vill göra i ordning en häst tar man den från det kalla stallet till ett uppvärmt hus med gummimatta på golvet och ställer upp den så här. Ett säkert sätt att jobba med hästen för både häst och ryttare. Här inne förvaras alla sadlar och annan utrustning i individuella skåp. Det finns också möjlighet att duscha av hästen i speciella utrymmen och ett solarium där de kan torka under lamporna.

Här är det absolut senaste stallet, bara några år gammalt. Det är byggt enligt principen aktiv grupphästhållning eller lösdrift, som man skulle kalla det om det var andra djur. Här går hästarna lösa tillsammans och kan välja om de vill vara inne eller ute. Mellan 16-20 hästar går det här under terminstid.

Vattenkoppar för att dricka ur är ju inget nytt men de här hästen kan också välja när den vill äta. Varje häst har ett transponderhalsband, som man kan se på bilden, och en för individanpassad foderstat.

Hästen har en lite magsäck och är anpassad till att gå och småäta hela dagen. Det är ju naturligt för den att gå och beta, inte stå inne i ett stall och bli utfodrad tre gånger om dagen. I det här systemet går hästarna in i en foderautomat och får mat. Grovfodret är uppdelat på 20 portioner dvs en liten giva varje gång. När det är slut får den gå ut och sedan komma tillbaka en timme senare. Det finns också automater för kraftfoder där det verkliga "godiset" portioneras ut.

Här kan man se att det står en häst inne ett "fack" ock äter. Då är dörrarna stänga bakom hästens rumpa så den ska få vara ifred. En häst med högre rang skulle annars kunna köra ut den och ta maten. Hästen som står utanför väntar på sin nästa portion, ingen idé att gå in för det kommer inte mer mat än på ett tag...men man kan ju vakta ingången. 

Ha en trevlig midsommar allihopa!

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-06-20 13:50 | Läst 6747 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt att läsa och fina berättande bilder! Glad midsommar!
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:38
Tack Wolfgang,
det var kul att få se och ta del av det arbete som pågår bland hästarna.
Hälsningar Lena
Utan att veta så mycket om hästar och hur man 'håller' dom så ser det ändå väldigt fint ut där! Men det är säkert inte billigt att ha en häst där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:40
Tack Jan,
det kostar nog en del med de flesta hästarna hör till utbildningarna. Vissa elever har med sej egen häst om den håller måttet för den typ av utbildning de ska gå. Då är det nog reducerat pris på "boendet". Det är fina stall, jag kan bara hålla med.
Hälsningar Lena
Trevlig story..lite skillnad mot förr när man höll Ardennerhästar I hembyn, även på garden där jag växte upp, dock innan min tid.
Vi brukade få rida på grannens häst, rymde 3-4 ungar I taget..fast inte så skönt att sitta längst fram minns jag.
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:42
Tack Gunte,
jag har sett gamla stall där man fick huka sej för att gå genom dörren, hästen också förstås. Det går inte längre för nu finns det måttbestämmelser för hur stort det ska vara. Jag antar att ni satt på hästen utan vare sej hjälm eller sadel, sånt gör man inte heller nu förtiden.
Hälsningar Lena
Ser väldans fint ut, nästan elegant!
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:43
Tack Björn,
de gamla stallarna är eleganta på sitt sätt och ridhuset likaså. Det var ju kavalleristall så lite extra var det nog.
Hälsningar Lena
Fina bilder från den fina anläggningen och trevlig text. Strömsholm och dess omgivningar är alltid trevligt att besöka. Glad midsommar! Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:44
Tack Mats,
vi hann tyvärr bara se en bråkdel av Strömsholm och ingenting nära slottet. Jag får väl åka tillbaka som vanlig gäst någon gång. Jag har både gamla kursare och kollegor där.
Hälsningar Lena
Trevlig läsning om en plats som jag förknippar med veterinäranläggning, men jag har sett hästtävlingar därifrån också så det är inte helt obekant. Men jag har aldrig varit där så det var intressant att följa med på din rundvandring.
Ha det gott och Glad Midsommar/Stig
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:46
Tack Stig,
ja det finns ett djursjukhus där också men det såg vi bara fasaden av. Hästtävlingar är det ibland men vi missade även detta för vi åkte hem på fredagen och på lördag den 15:e hade de en tävling.
Hälsningar Lena
Trevlig läsning, djurhållningen går tydligen framåt. Fina bilder - sammantaget ett bra reportageblogginlägg!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:47
Tack Göran,
det händer en hel del inom djurhållningen och djurskyddslagstiftningen, så det gäller att hålla sej uppdaterad. Du har ju en hund nu :-)
Hälsningar Lena
gorred 2019-06-25 00:46
Ja precis - en helt ny värld :)
//GöranR
Trevlig läsning med intressant information !
Vilket härligt stall, det äldsta !
Måste länka denna blogg till brorsans sambo, hon har hästar och är säkert intresserad av att läsa detta.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2019-06-24 19:50
Tack Ing-Marie,
det var kul att se och vi hade en mycket kunnig guide, tillika kollega, som är forskningsansvarig för både denna anläggning och Flyinge. Det var vackert både i stall och ridhus, samt kul att få se det senaste systemet med lösdrift. Synd att vi inte fick se några ryttare men "sommarlovet" hade ju börjat.
Hälsningar Lena