En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sjölejon - inte bitas bara leka

Stellers sjölejon (Eumetopias jubatus) lever i norra Stillahavsregionen och är de största bland alla sjölejonen.

Vuxna djur är ljusare i färgen än andra sjölejon men valparna är nästa svarta när de föds. Ungarna växer fort och efter ca fem år är honorna i genomsnitt 2,5 meter långa och väger 240-350 kg. Hannarna fortsätter växa, framförallt i omfång. De kan uppnå en vikt på över 1100 kg och bli drygt tre meter långa. Medelvikten är drygt 500 kg.

Det snackas ganska mycket i en koloni och de pratar ofta i munnen på varandra.

Dessa sjölejon har minskat i antal på ett oroväckande sätt runt Alaska men vi fick i alla fall se ett par livskraftiga kolonier med flera hundra djur i varje.

Vi mötte dem också under vatten och det var en ganska omtumlande upplevelse. De flesta djuren som valde att interagera med dykare var yngre individer, dvs slanka men väldigt långa, och de verkade vilja leka med oss.

I början var de lite blyga och kom två och tre i taget, men efter ett tag kom de i stora gäng. De blev också mer modiga med att komma ända fram och kolla in oss ordentligt.

 

 Bubblorna och slangarna på våra paket verkade extra intressanta.

Det gick inte att hålla reda på hur många de var som lekte med oss i vattnet men jag skulle gissa att det kunde vara ett trettiotal djur som fördelade sej på ca åtta dykare. Det var några dykare som avstod från mötet med sjölejonen bl a för att de är så närgångna. Om man inte höll fast i regulator och mask kunde man lätt bli av med dem och att bära en snorkel på masken hade varit som att bjuda dem en kul leksak.

Trots att det ser ut som att de vill bitas (och även gör det) fick vi en uppfattning om att de nog mest använde munnen för att undersöka oss och vår utrustning med. De visade aldrig någon aggressivitet. Man bör nog ändå vara ganska trygg som dykare innan man försätter sej i den här situationen.

  

Mötet med sjölejonen var ungefär som att leka med en flock stora, ouppfostrade hundar som aldrig fått lära sej av med otyget att använda tänderna under lek med människor.

Eftersom de såg sin egen spegelbild i min kameraport var det flera som försökte bita över hela den välvda porten. Tyvärr var då ljuset så dåligt att kameran inte förmådde fokusera. Annars hade det blivit bilder rakt ner i svalget.

Alla undervattensbilder är tagna med Tokina 10-17 mm fisheye (på 17 mm), så ni inser säkert hur nära just den här individen var.  

När vi avslutade dyket och klättrade ombord på båten var det minst 15 sjölejon som tittade upp ovanför ytan. De tittade med lite frågande och besviken uppsyn på oss ” – Ska ni gå upp redan ? Vi som hade så kul…”

 

Ha en skön helg

Lena 

Inlagt 2013-09-06 18:57 | Läst 7258 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag passade på möjligheten att titta på serien med bilder i uppförstorat läge och kan bara meddela att jag njöt rakt igenom!
Sköna personligheter med härlig uppsyn, och helt enorma undervattensbilder!
Vet inte vad jag själv skulle ha tyckt om jag varit i vattnet med de här närgångna individerna med väldigt fina bilder fick du.
Kan inte ens peka ut en bildfavorit......
Svar från Lena Holm 2013-09-06 20:46
Tack Anne-Sophie,
jag har fler bilder där just uttrycken på sjölejonen varierar. Ibland såg de nästan ut att försynt be om lov att få nafsa lite...innan de gapade stort. Dyket var en enorm upplevelse men jag kan förstå de som tycker att sjölejonen blir väl tuffa med sina tänder. Jag har dock jobbat med djur i hela mitt liv och det fanns inget aggressivt i deras beteende. Det var bara ett enormt möte med vilda sjölejon på deras egen hemmaplan, i vattnet där de är helt överlägsna oss.
Hälsningar Lena
Men oj så spännande. Jag kollade också i uppförstorat läge och det kändes ibland som jag också var mitt ibland dom. Vilka härliga närbilder - att du vågade vara så nära.
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-06 20:51
Hej Marianne,
när man väl bestämt sej för att gå i vattnet på detta ställe hade man gett sej som "bitleksak" till dessa sköna djur. VI var mitt ibland dem och det är härligt att du kan uppleva en del av det genom att titta på bilderna. Jag upplevde inget hot eller obehag bland dessa djur, men de rev och slet ju en del i mina grejer. En fick tag i kablarna till blixtarna men släppte när jag drog i sladden. Jag skulle göra detta igen utan att tveka.
Hälsningar Lena
Imponeras av dina bilder, en spännande värld som ligger utanför vad de flesta av oss upplever. :)
-affe
Svar från Lena Holm 2013-09-06 20:54
Tack Alf !
Vid tillfällen som detta känner man verkligen att man är en besökare i en annan värld där människan är helt underlägsen. Sjölejonen gjorde precis som de behagade med oss.... men de behandlade oss väl och undersökte oss noggrant.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse! Jättefina bilder.
Svar från Lena Holm 2013-09-06 20:56
Tack Arne,
det var en härlig upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Man är verkligen gäst hos dessa djur och fullkomligt underlägsen i deras miljö.
Hälsningar Lena
Så fantastiskt fina undervattenbilder på sjölejonen! Tänkte också på hundar som "biter" eller rättare mer tar tag med munnen när dom hälsar eller undersöker nåt... inget aggressivt i det....
Svar från Lena Holm 2013-09-07 09:20
Tack Sirpa,
de tog tag och drog gärna lite. En fick tag i sladden till blixtarna och det blev lite dragkamp, men den släppte ganska snabbt. Våra fenor tycker de också om att bita tag i och dra. På ett annat ställe var sjölejonen större och stöddigare, där hände det att de drog i dykare underifrån, i fenorna. Det kan bli ett problem om det är djupt men vi såg dem bara svepa förbi på det stället.
Hälsningar Lena
Slutar aldrig imponeras av dina bilder och upplevelser.
Klart man skall se bilderna förstorad och tryggt följa med dig på upplevelsen.
Tack för den turen !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-09-07 09:23
Tack Ing-Marie,
det här var en cool upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Synd bara att det blev så skräpigt i vattnet när de röjde runt med oss.
Hälsningar Lena
Tack Lena för dina unika bilder. Dom är otroligt häftiga och jag känner mig privilegierad som får ta del av dom.
Svar från Lena Holm 2013-09-07 09:25
Tack Mats,
jag tycker enbart att det är kul att få dela med mej till några icke dykare.
Hälsningar Lena
Sitter med en lite långsam uppkoppling just nu men lyckades till slut förstora upp de flesta bilderna och vilka bilder sedan. Tur att du dyker och även fotar så man får se något som det här.
Måste ha varit ett spännande möte med dessa lekfulla och närgångna individer.
Jag såg ett sjölejon på Falklandsöarna, där brukade det vara en koloni men hade minskat till bara några få och då vi var där bara en enda. Kan det vara samma sorts sjölejon?
Svar från Lena Holm 2013-09-07 09:27
Hej Margareta,
jag vet inte om det kan vara samma sjölejon. Dessa trodde jag nog bara fanns norrut, men jag har inte kollat upp det särskilt noggrant. Roliga att dyka med var de i alla fall och det här mötet kommer vi inte att glömma i första taget.
Hälsningar Lena
Vi åkte på båten i Bohuslän för att fotografera sälar och de verkar vara skygga på landet men inte under ytan? Vi kom ändå ganska nära med båten men när vi kom lite för nära så simmade de ut i vattnet :) Trevlig helg!
Svar från Lena Holm 2013-09-08 15:12
Hej Mikael,
vår erfarenhet är att sälar är skygga även under vatten. De gillar inte bubblorna men kan komma fram till fridykare och de som dyker "rebreather" (som inte ger ifrån sej bubblor).
Hälsningar Lena
När såg de första bilderna, så tänkte jag "det går nog inte att plåta dem under vattnet". Men döm om min förvåning, det var precis det Du gjorde! De ville ju leka, men man kan inte veta, eller? Ovanliga bilder! Världsklass!
Svar från Lena Holm 2013-09-08 15:16
Tack Wolfgang,
på det här stället visste vi att det skulle vara unga djur (icke könsmogna) och de fick själva välja om de ville komma till oss. VI gick i vattnet och väntade på botten på ca 10 m djup. De kom och kollade in oss och stannade så länge vi var i vattnet. Många har fotograferat sjölejon på t ex Galapagos. Det är en mindre art men de visar också på lek när det är människor i vattnet.
Hälsningar Lena
Imponerande bildserie! Är dom helt ofarliga, tycker det verkar lite obehagligt när dom far runt o nafsar o småbiter,,ungefär som en flock halvvilda hundar - men du är ju erfaren.Mvh, LO
Svar från Lena Holm 2013-09-08 16:10
Tack Lars Olov,
det är unga, icke könsmogna djur och vi lät dem komma till oss för att leka. De kunde hela tiden simma tillbaka åt det håll de kommit från. Vi var 8 dykare som satt eller halvlåg på botten i par där man höll koll på varandra. Det som kan hända är att man blir av med masken eller regulatorn. Som dykare måste man kunna hantera det, annars ska man inte gå i vattnet med sjölejon. I övrigt betraktar jag dessa som ofarliga.
Hälsningar Lena
Underbara bilder Lena, precis som vanligt! Har varit borta från FS några dagar, men ska ta mig tid att gå igenom dina inlägg!
Ha det så bra!
Svar från Lena Holm 2013-09-08 16:11
Tack Heléne,
det var en mycket speciell upplevelse.
Hälsningar Lena
En dröm för mig, jag som satt med sjölejon längre söderut, i Californien, på bara någon meters håll men då på land. Jag förstår att det kan ha känts litet nervöst ändå för det kan ju hända en olycka som de inte rår för men ni var kanske inte så djupt? Underbara bilder Lena, men det börjar man ju vänja sig vid nu från ditt håll :) /Frode
Svar från Lena Holm 2013-09-08 16:18
Tack Frode,
jag känner mej väldigt hedrad över dina ord för jag vet vad du visar i dina album. Visst kan det hända att man t ex blir av med masken eller regulatorn men man måste kunna hantera det om man gör ett dyk som detta. Det här är inte för nybörjare. Det var inte djupt, ca 10 m. och vi satt eller halvlåg på botten och lät sjölejonen komma till oss. De kunde hela tiden simma undan åt samma håll som de kommit från. Det var också väldigt uppenbart att de bara lekte och undersökte oss med sina tänder. Inga hårda nyp från dessa. Vuxna könsmogna hannar skulle jag nog försöka undvika men de besvärade oss aldrig trots att de fanns i vattnen där vi dök vid några tillfällen.
Hälsningar Lena
frwe 2013-09-08 16:33
Jag smög på dem väldigt försiktigt och långsamt men samtidigt så de hade full koll på att jag var där och de verkade inte bry sig men när det kom andra i närheten som inte var lika försiktiga fräste de ifrån direkt. De måste vara bra mycket större än de jag tittade på. En intressant sak till var att de unga längre söderut var ljusa medan de äldre var mörkare. /Frode
Fin serie som vanligt.
Det låter spännande att leka med sjölejon, men kan inte spänningen bli lite väl stor när de kan bli upp till 3 meter?
Svar från Lena Holm 2013-09-08 16:24
Tack Stefan,
jo visst kan det bli lite för hårda tag men förhållandena där vi interagerade med dessa var bra och då kändes det helt OK. Se gärna vad jag svarat t ex Frode ovan. Vuxna könsmogna hannar i öppet vatten (dvs då vi inte har botten under oss) skulle jag däremot inte inbjuda till lek. Då skulle jag hålla ihop nära med min parkamrat och ignorera eller långsamt simma undan alternativt gå upp till ytan om det blev för tuffa. Det var heller inte ett dyk som jag skulle rekommendera en osäker dykare eller en nybörjare. Hela resan var av den typen men det syns inte när jag visar bilder på små nakensnäckor. Dykningen här kräver en hel del erfarenhet.
Hälsningar Lena