fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Människor är ju roligt ju, att fotografera
inte minst när det stämmer på stämman

Det är roligt att fotografera människor, speciellt när de gör någonting och kanske också ingår i något sammanhang. Allra bäst tycker jag nog det är om man själv kan ingå i detta sammanhang, så att man inte bara är en utomstående betraktare. Med bäst menar jag då inte nödvändigtvis det bästa resultatet utan det som är trevligast för mig när jag fotograferar. Jag håller hårt på att det ska vara roligt att fotografera och detta nöje kan ju öka om man själv på något sätt ingår i det sammanhang som också innehåller motiven.

Idag var det spelmansstämma i Sala. Det brukar det vara första söndagen i augusti. Då är jag  där. Telefonen brukar ringa tidigare på sommaren: "Du kommer väl i år också", och det brukar jag alltså. Det är jag som delar ut kaffebiljetter till spelmännen och då kan jag känna mig betydelsefull. Det är roligt också, många samtal kan inledas kring den lilla biljetten. I år kompletterade jag biljetterna med en kamera också.

Kerstin och Beryll, de har fått många kaffebiljetter av mig genom åren.

För bilderna i det här inlägget använde jag ett 40 mm objektiv på m4/3-kamera, ett gammalt manuellt  objektiv, bland annat för att få ett begränsat skärpedjup och därigenom isolera en del av bilden, men samtidigt kunna ana helheten..

Visst är det lite långsamt att fokusera manuellt när man inte har optisk sökare och ögonen börjar bli tröga, men fotograferar man förhållandevis statiska motiv är det ok. Det kan också bli behagligt långsamt. Men det kan ju också leda till att jag skaffar ett fast m4/3-objektiv med motsvarande brännvidd. Då blir det ju inte lika långsamt längre, men lite bekvämare. Det kan nog vara roligt ändå, för det är ju bilderna och motiven som är det roliga.

Egentligen var det ju här jag började,  ja inte på stämman i Sala, men att fotografera människor som gör något och som ingår i något sammanhang . Kanske är cirkeln sluten om jag håller på att återvända dit.

Den här bilden kan man ju tycka innehåller en massa störande, ovidkommande små bildelement som sticker in från sidan och att den har en rörig bakgrund, att huvudmotivet borde isoleras bättre, etc. Men då blir det en annan bild, och jag ju kanske kan tycka att det var synd att jag inte tog den bilden också, men det var inte det jag var ute efter. Om jag vill kan jag ju beskära den här bilden och få en sådan bild.

En sådan här, alltså. (Ovanstående bild beskuren och förstorad.)

Bättre? Eller bara annorlunda?

.

Sista bilden i detta inlägg.

En man och hans instrument.

.

Inlagt 2012-08-05 23:07 | Läst 1147 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Utan kaffe blir det inget vettigt gjort. Du måste vara en av de absolut viktigaste på stämman. :-)
Fina bilder från Sala.
Svar från janolof 2012-08-06 12:15
Tack!
Det kan vara roligt att känna sig viktig ;)
Nu ska jag fixa lite kaffe....