fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Landskap? Det är ju det jag alltid tyckt, att det är landskap jag fotograferar...
...så här kommer gårdagens landskap

Landskap är "ett område, sådant som det uppfattas av människor och vars karaktär är resultatet av påverkan av och samspel mellan naturliga och/eller mänskliga faktorer".

Så står det i den europeiska landskapskonventionen. Jag råkade snubbla på den i går och då kom associationerna  rullande.

"ett område, sådant som det uppfattas...", alltså är det landskapsbilder jag tar när jag går till och från jobbet, bilder av min uppfattning av området jag rör mig i. Min spontana uppfattning kanske jag ska tillägga, för det jag gör när jag fotograferar är oplanerat, och det som sker sker när det sker, eller ska jag säga: sker när jag ser.

"sådant ... det uppfattas..".  Ja det handlar primärt om att se.

Det här såg jag i går: landskap, olika landskap...

Häcklandskap med doft av nylagd asfalt. Klart och tydligt mänsklig påverkan. Kanske en variant på det urbana förortslandskapet.

Lokalt trapplandskap. Naturen påverkar det mänskliga landskapet.

Parklandskap med röd stuga. Båda lika onaturliga och konstgjorda.

Gångvägslandskap?

Gatulandskap med kasse från Nusnäs.

Värmeverkslandsskap.

Hamburgerlandskap. Modern påverkan.

Sten vid skogens rand. Naturens rester ruvar i mörkret. Trafikledernas brus tystnar sällan här, maskinerna tuggar då och då i sig en bit av naturlandskapets oaser.

m4/3 med Industar-2-50, 50 mm/3.5

Inlagt 2011-06-22 08:38 | Läst 1822 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En gång i tiden när jag studerade kulturgeografi gjorde man en distinktion mellan naturlandskap och kulturlandskap. Det senare är t ex det som du visar här eller det vi kanske mest förknippar med begreppet – odlingsmarken, hagar och ängar – landskap som utnyttjas och påverkas av människan. Nu är ju allt påverkat av människan så prefixen "natur" och "kultur" har kanske fallit bort.
Svar från janolof 2011-06-22 11:20
I den akademiska världen skiljer man nog fortfande på det - men den här konventionen omfattar tydligen allt.
Nu har M42-adaptern trillat ner i brevlådan. Testbild med bländare 2,0 visar en snygg oskärpa. Det blir nog mycket plåtande i helgen. :-)
Svar från janolof 2011-06-22 20:54
Grattis! Får vi se bilder?
Jag var ute med ett Pentax-objektiv idag ;)
mohei 2011-06-22 21:53
Har några bilder på Facebook men lägger upp några här på Fotosidan i ett tillfälligt album. Gick en sväng till Ikea så kameran fick hänga med på vägen. Det är en billig adapter så man kan inte fokusera på oändligt. Men det gör inget, jag är ute efter bokehn. :-)
Tänk att det finns en landskapskonvention, med definitioner och allt. Det visste jag inte.

I min subjektiva värld är alla bilderna ovan landskap utom trapplandskapet och stenen. Visst är det en definitionsfråga, men om man har en akademisk definition av ett ord som finns i vardagsspåket är det är det risk att man tänjer språket lite väl mycket. Det levande språket är ju för övrigt aldrig så exakt, det ger ett moln av associationer snarare än att nagla fast vissa fakta till bestämda ord och tvärt om.

Det är en sak vad som gör ett landskap, och egentligen en annan vad som gör en landskapsbild. Landskapsbilden tycker jag definieras mycket av bildkompositionen. Och visst är trapplandskapet och stenen komponerade som landskapsbilder. Så då hamnar jag i det paradoxala konstaterandet att motiven visserligen inte är några landskap i mina ögon, men bilderna är däremot landskapsbilder :-)

Ett specialfall är landskapsbilder med människor i. Staffage brukar det visst kallas. Genom att människorna är mitt i bilderna ovan så domineras bilderna på sätt och vis av dem, även om de är små och vänder ryggen till. De bilderna glider alltså lite grand från landskapsbilder till gatubilder. Tycker alltså jag. Men jag påstår inte att den reflexionen är viktig. Vad man än säger om en bild, så talar ju bilden för sig själv.
Svar från janolof 2011-06-23 20:41
Intressanta funderingar. Jag läste nyligen att 85% av Sveriges befolkning bor i tätort, dvs bara 15% i det som är ren landsbygd. Hur påverkar det vår uppfattning om vad landskap är? Det är tätortslandskapet som är vardagen för de flesta av oss.

Här på Fotosidan finns ju en grupp som heter Cityscapes, det är väl stadens landskap det?

Att jag tog upp det här med landskap i blogginlägget var ju mest för att jag upplever att min syn på motiven är just att jag ser landskapsformer, så jag tänker lika som vore jag ute på slätten eller inne bland bergen.

Men det viktigaste är bilden i sig. Jag vill inte stoppa in mina bilder i något fack.