Reflektioner och upplevelser
Gårdagens promenad började med färg
När jag såg himlen bestämde jag mig för att göra något åt den.
Fotografera den till exempel...
... och leta efter mer färg
Köpcenterfärger
.
Där gångtunneln slutar.
Fläckar av färg
.
Rött staket.
Och så hade jag kommit till Edsviken.
Svear och götar, har de inte funnits, Och hur var det med hälsingarna, där bortom ödmården, var de farliga?
Jag återvänder då och då till min bokreainspirerade nyläsning av den svenska historien. Boken är tjock och minnet kort, så det går långsamt, men det är roligt att få nya perspektiv på historien jämfört med folkskolans historiebok från 50-talet. Kunskapen om medeltiden är mycket större idag än den var då. Att det fanns svear och götar , och att de gett namn åt Svealand och Götaland avfärdas numera. Det var tvärtom.Svearna var svear för att de bodde i Svealand, och analogt med göterna.
Men eftersom jag har hälften hälsingeblod i mig läste jag lite om det i stället. Eller Hälsingeländerna som det kallades, med vilket man avsåg det mesta norr om Gävle. Norrland är ett senare begrepp, jag är kvar i medeltiden.. De Norra kolonierna som det kallades i en 1700-talstext som jag läste för några år sedan.Men för att komma till hälsingeländerna måste man passera den ruskiga Ödmården och det gjorde man inte, det ansågs vara för farligt så kungens fogdar avstod från det. Samma sak gällde länge även för Småländerna, det blivande Småland.
Hälsingland hade istället bättre kontakter västerut, genom Härjedalen o och vidare till Norge och beskattades ibland av norske kungens fogdar. Den svenska kolonialiseringen av Hälsingland skedde huvudsakligen sjövägen av fiskare från Gävletrakten som drog sig norrut.
Och eftersom jag inte har någon nytagen medeltidsbild från Hälsingland, får det bli en nutida Sollentunabild
Snö på tre sätt och kanske har jag gjort en tavla
En av alla gånger denna vinter, som snön kom och gick, fångade min kamera den här miljön.
.
Vägen ut i stora världen, efter senaste snöfallet. Därborta i bakgrunden finns pendeltåg och bussar.
Den senaste snön hamnade visst också i en tavla
nysnö
Snön som föll igår, men idag är den och motiven borta.
Gräsmattan
.
Bron, kranen och trädet.
.
När björken nästan svävar
Men brutalt bryter sig färgen och svärtan in.
Birger Jarl
Birger Jarl minns jag från min barndom och Stockholms 700-årsjubileum. Vi bodde då på Söder, nära Gamla stan, som ju var den Stad man firade,även om den vuxit under de sju århundradena. Jag förstod väl inte då riktig vad det var man firade, men några år senare dök han upp i småskolans hembygdskunskap. Om han dök upp någon gång senare i historieundervisningen minns jag inte.
Men nu dök han alltså upp igen, som en följd av mitt bokrea-besök.
Det började ganska brutalt med att han lät avrätta sina konkurrenter om makten och såg till att en son blev kung, så han kunde ha nära kontakt med kungamakten. Sedan satte han igång. Inte bara i Stockholm.
Han arbetade för att få flera kloster, biskopar och domkyrkor i landet och brevväxlade tidvis flitigt med påven. Förmodligen för att det i första hand var klostren som stod för utbildning på den tiden. Han förhandlade också mycket med Hansan om handelsrättigheter, för att öka handeln i Stockholm och därmed penningflödet.Hade han levt idag hade han säkert varit entreprenör.
Jag hittade ingen färsk bild på Jarlen, så jag får nöja mig med ett annat namn ur svenska historien.