Reflektioner och upplevelser
Det blev inte som det var tänkt idag, men lika bra var kanske det
Det var ett pendeltåg som inte kom och ett som var för sent och då missade jag en buss, så jag gjorde något annat. Gick där jag inte gått och tog bilder jag inte tagit.
Ursäkta , men vet ni hur jag ska hitta biblioteket?
Byggets avspärrningar sätter färg på stadsbilden.
.
Gatufoto, men speglat i fönster, duger det?
.
Här var det förstås färgerna som fångade min blick.
Lite trött, törstig och hungrig är jag nu, ska nog göra något åt det.
Hare på framsidan, lek och konstigheter på baksidan samt tillfällig kvadratpaus
Ja, jag har ju bilder liggande sedan tiden innan jag började med att ta kvadrater. Undrar hur länge det tillståndet kommer att vara, det kvadratiska. Själv har jag ingen aning. Det kommer säkert lika oväntat och oplanerat sam när jag ställde om kameran till kvadrater. När jag snubblar på motiv som jag inte kan knö in i en kvadrat på ett vettigt sätt.
Den här morgonen lyckades jag faktiskt haren som då och då brukar synas utanför min dörr. Jag ser den då och då när jag hämtar morgontidningen, men då går det inte att fotografera den, den springer och gömmer sig. Men denna morgon såg jag den genom fönstret innan jag öppnade dörren och fick chansen att hämta kameran först.
En bild hann jag ta innan den gömde sig.
I samma veva tog jag fram min nästan övergivna Canon som numera mest får ligga och samla damm, sedan jag fastnade i m4/3-världen.
Jag lekte lite och förvrängde världen med en tung glasklump från Ukraina.
Höll kameran still gjorde jag inte heller.
Då blir det som det blir
Men det här fotomåleriet med rörlig kamera är inte längre lika skoj som förr.
I går afton var det skönt att promenera.
Efter kaffe och bulle på Tårtan fortsatte far och son sin aftonpromenad.
Samtalsämnena skiftade från Engelbrekt till bussfärder i Sydamerika, från Westfaliska freden till svensk livsmedelslagstiftning, från färsk strömming till ett frisörbesök för sextio år sedan, sådär som ett samtal kan vara en ljum sommarkväll..
Det var tydligen fler som samtalade i den ljumma aftonen.
Calle skulle söderut. jag skulle norrut, så våra vägar skildes åt.
Min väg gick via Riddarholmen, och jag lyckades klämma in nästan hela kyrkspiran i min vidvinkel.
.
.
Nere på kajen fanns aftonljusdyrkande turister.
Och när kvällen var över hade AIK vunnit, men det visste jag inte förrän nu på morgonen.
Ett fönster på Söder
Vi stod på gatan utanför porten sonen och jag, när påpassligt en blomvattnare kom och släppte in oss. Det var vänligt. Vi kunde gå upp och titta ut genom fönstret. Calle såg vad jag såg som liten pojk, utsikten mot takplåt och släta väggar.
Samma skuggor på murarna som för 60 år sedan.
Samma port som för 60 år sedan.
Sedan promenerade vi vidare. Fast först fikade vi på Tårtan. Calle såg juTårtanfilmerna som liten, så det var roligt att visa honom lite av verkligheten bakom.
.
Hemortskvadrater
Känslan av hembygdsvilsenhet, eller vad jag nu ska kalla det , har tittat fram i de senaste blogginläggen, men igår dök det upp i skallen: Hemort. Månne ett tråkigare ord än hembygd, men neutralare i sin klang, kanske en aning byråkratiskt. Men jag prövar några hemortskvadrater också.
Hemorten, samhället, stället där jag bor är kluvet. Det går en järnväg rätt genom bygden, det ger en separation som måste överbryggas. Därför har det byggts broar. Den här till exempel.
Den ligger rätt nära min boplats, så den har en tendens att smyga sig in i min kamera då och då under mina flanerande promenader.
På väg över till andra sidan.
Om man tar sig över bron kan man kanske få se det här.
Den lilla familjen korsar gatan, bilarna cirkulerar i rondellen, sjukhuset byggs om och det nybyggda kvarteret ser nästan inflyttningsfärdigt ut. Det är fantastiskt hur mycket som kan rymmas i en kvadrat.