fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Fotograf med kapuchong och stövlar

Jag konstaterade i gryningen att det regnade och producerade raskt det förra blogginlägget. Medan jag åt och bloggade tilltog regnet och jag suckade, jag som tänkt ta en  tur med kameran. Men å andra sidan var det ju vid den tiden som folk skulle ta sig till jobb och skolor och tvingades ut i regnet, så varför inte tvinga ut mig själv med kameran. Den tål ju vatten sägs det, så det gällde bara att se om jag tålde regn. Lika motståndskraftig som i yngre dar är jag ju inte.

Sagt och gjort, regnjacka och stövlar går snabbt att få på sig, kameran runt halsen, och så... ja vindrutetorkare till glasögonen hade inte varit fel.

En gång i tiden var regnet, och än mer när regnet dragit bort, den rätta tiden att gå ut för att fotografera i färg, för att färgmättnaden blev så bra. Numera har vi ju datorer som kan hjälpa oss med det, oberoende av om de sitter i kameran eller står på bordet.  Men jag  tog ändå en bild av den färgglada bollen i det blöta ljuset.

Får förresten en fotboll ha vilken färg som helst idag?

Regn och vatten och blöt asfalt är ju en klassiker när det gäller speglingar, så varför inte passa på.

Man kan ju ta bort verkligheten (nästan) helt och låta speglingen bli bilden.

Här fokuserade jag på asfaltytan för att få skärpan på ringarna som vattendropparna skapar. Själva speglingen kan få vara lite oskarp, för det är den ju ändå när ytan inte är perfekt slät. Lite verklig ospeglad värlld har jag sparat i ovankanten, så vi inte helt tappar kontakten med verkligheten. Nu efteråt ser jag hur många "beslut" jag intuitivt har tagit vid fotograferingen utan att direkt har tänkt på dem.

Med lite tur eller väntan och tålamod, mest tur den här gången, kommer en figur och traskar in i bilden och levandegör den, med sin sviktande gång.

Men varför inte plocka bort färgen här, den betyder ju inget för mannens trippande.

Ja, det blev ju ett blogginlägg, innan jag ens hunnit hemifrån, så det blir säkert en fortsättning.

Nu skiner förresten solen igen. Och jag som har fler  regnbilder kvar...

Olympus OM-D + 45 mm/1.8.

Inlagt 2013-09-16 11:02 | Läst 1397 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Speglingar är alltid trevligt ..
Mv/ Gunte
Svar från janolof 2013-09-16 15:24
Tack!
Speglingar är både tevliga och utmanande...
Fina överväganden Jan-Oluf - ja regn borde jo inte hålla oss tillbaka - med väderbeständiga kameror och regnkläder. Och du fick några bra bilder av ansträngningen.
Jag har aldrig sett en blå fotboll i en match, men en orange när det är snö eller dimma.
m.v.h. Erik / DK
Svar från janolof 2013-09-16 15:26
Det var ju inte så väldigt ansträngande, var aldrig så långt hemifrån...
Kul att läsa om dina tankar inför bilderna du tar! Gillar speglingen där den fått bli bilden och jag är en sån daredevil att jag tar bort verklighetsankaret i överkant och bara njuter av speglingen.
Svar från janolof 2013-09-16 15:56
Det är ju när jag kommer loss så här, som det blir omöjligt att låta bli, både att fota och skriva. Jag lät ankaret vara kvar, så att det fortfarande var verklighetsfoto och inte en ren abstraktion ;)