Färden fortsatte, fann fler.
Är skönheten svarvit,
eller sitter den kanske i färgen?
Jag började ju min söndagseftermiddagshemfärd i förra blogginlägget. Färden fortsätter här, eller kanske inte själva färden, men nästa fynd. Färden gick på uppländska krokvägar, fösökte undvika de stora raka med mycket bilar och fart, valde istället de med medeltida krökar och böjar.
Jag började färden för att lufta storkameran och fånga landskap, men jag fastnade mest för kyrkor, men de utgör ju ofta synliga inslag i landskapsbilden, även om mina fynd saknade torn.
Det fick bli svart-vita bilder den här gången. Det handlade mest om att jag försökte fånga former och då kan färgen ibland dra till sig blicken för mycket. Det blev tydligare när jag kom hem och tittade på bilderna, att färgen förvillade. Man ser det inte lika tydligt i verkligheten, när man är där. Då kan ögat/hjärnan sortera bland intrycken, men inte på samma sätt med den platta färdiga bilden.
Här skulle man ju titta mycket mer på det röda teglet och det gröna gräset om färgen vore kvar i bilden, men nu ser man mer av det jag såg, formerna. Jag kan ju jämföra med färgversionen, den är vackrare, men tråkigare. Och man tittar på annat.
Här blir jämförelsen med färgvarianten lite annorlunda, båda bilderna är fina på sitt sätt, för både fönster och stenar har så fina färger och det ger en skönhet i sig. Det ger två olika bilder, färgbilden är inte bara en färggladare variant av den svartvita, utan en annan bild.
Gå aldrig förbi en kyrka med gamla fönster utan att titta närmare (om de inte sitter för högt upp). Du kan missa mycket.
Där finns så mycket i de gamla handgjorda glasen. Se hur varje ruta är individuell. Se speglingarna. Se hur det lyser igenom. Se och njut (helst i verkligheten).
I svartvitt framträder mönstren så fint. Förut har jag alltid gjort sådana här bilder i färg, för de spännande färgskiftningarna. Den här gillade jag bäst så här
Men jag måste ha med lite färg också, det kan vara så vackert.
Det var kyrka nummer två. Två kvar. Alla olika.
Canon 40D
Tamron 17-50
Vapenhuset renoverads på 50-talet och då använde man nytt tegel, men vad jag kan förstå är de vita figurerna återskapade från den medeltida dekoren. Tolkning avstår jag ifrån ;)
Dörren är nygjord vid renoveringen.
Tack
/J-O
Jag tror inte att det finns någon universell sanning i den här frågan.