fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Det är inte bara framsidan som är intressant på de gamla korten, ibland lönar det sig att titta på baksidan också!

Ett av de många anonyma korten. Ett gäng grabbar, eller var det unga gentlemän, ännu ej fyllda trettio, samlade framför en kamera. Vems var kameran, vem tog bilden, varför var de här vid stenmuren? Det är så mycket vi inte vet.

Min  gissning, eller till och med ett välgrundat antagande är att bilden är fotograferad under min fars  år i Härnösand, och att den visar en samling ynglingar från Norrland. Ska vi gissa att de i likhet med min far utbildade sig på Vanföreanstaltens yrkesskola i Härnösand. Det leder oss också till första halvan av trettiotalet.

Vad som däremot inte är en gissning är att det här var det första kortet i  den gamla plåtburken som hade en läsbar stämpel på baksidan: OHLSONS FOTO Härnösand Storg. 26.

Så nu vet vi det!

Nästa bild. Var? Ingen aning!

På baksidan av kortet har den unga damen skrivit "Till Svenolof sommaren 1937" och en oläslig signatur. Vad gömmer det kortet på för hemligheter?

Däremot är texten utförligare på baksidan av denna bild

Han hette Gunnar, var från Ramsjö och född 1908, alltså ett år yngre än min far. Även denna bild är från Ohlssons foto. Min far har också plitat dit årtalet 1931, så jag antar att det är då bilden är tagen. 1931 är också året som min  far började på yrkesskolan, så jag gissar att det var en nyfunnen kamrat.

Fjärde bilden är en liten anonym kontaktkopia 4 x6 cm och på baksidan står bara 2 st.

Fritt fram för spekulationer alltså...

.

Inlagt 2013-10-18 10:06 | Läst 1193 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
2013-10-18 11:57   Brigitte Barenfeld
Så fin man var på bild förr, en allvarlig historia vad jag kan förstå. Undrar vad som avgjorde om man hade keps eller hatt? Ser jag att kepsbärarna är yngre? Min far var född 27 med snarlik klädsel. Systern och jag lånade hans Borsalino i smyg, sydde om ett par av hans kostymbyxor till kjol. Nu köper man kläder med revor och hål. Spännande med dessa bilder som får en att reflektera över då och nu
Svar från janolof 2013-10-18 17:09
Fotografering var inte vardagsmat då, ofta en händelse i sig.
Keps hade man väl innan man var mogen för hatt, eller under enklare förhållanden, eller kanske om man inte hade råd.
Fina gamla bilder, jag tycker man får en väldigt konstig känsla när man tittar på gamla bilder, en hisnande vemodig märklig känsla, lite som att gå in i gamla ödehus o förnimma hur tiden har runnit iväg. Får jag fråga vad du använder för scanner, eftersom jag är på väg att köpa en, antar att det blir en Epson, men är lite osäker på hur dyr modell man behöver. Mvh, LO