och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Petters brygga och stavkyrka

Vi lämnar Trollhättan, tar en sväng förbi fallen som just då inte är några fall. Vatten är dyrbart och sparas på tills det behövs till el. Så några bilder på de torra fallen blir det inte, de får symboliseras med en bild på en bild av fallen. 

Första stoppet vi gör är vid Gräfsnäs Slottspark. Den parken har en lång och spännande historia från skilda epoker. Den har varit en praktpark i barockstil och även en i klassisk engelsk stil. Tyvärr fick parken förfalla efter att slottet brunnit ner i tre tillfällen med 100 års mellanrum. 

Från början var det här ett praktfullt slott med vallgravar, torn och vindbrygga byggd i svenskfransk renässansstil. Nu är det endast en ruin, vallgraven är torrlagd. Det byggdes under mitten av 1500-talet men övergavs under slutet av 1800-talet. 

Den senaste som bodde på slottet var en fiskare som hette Nils Andersson, han betalade hyran i fisk. Efter hans död använde traktens ungdomar slottets gästabudssal för fest och dans. Prästerskapet såg inte på det med blida ögon så taket revs vilket var början till det totala förfallet. Numera vårdas det som finns kvar av slottet av Alingsås kommun.

Finns en hel del myter och sägner om Gräfsnäs slott som skapats och levt kvar i generationer. En av dem är om en kvinna som jobbade i tegelbruket med att älta murbruk, alltså trampa lera med bara fötter. Hon hyste av någon anledning agg mot släkten Lilliehöök-Leijonhufud som var ägare till slottet på 1500-talet. Kvinnan ska ha utlyst en förbannelse om att ingen ägare skulle besitta slottet i mer än tre led och slottet skulle brinna tre gånger med 100 års mellanrum och efter det skulle slottet förbli öde i all evighet. Spådomen har tydligen slagit in. 

Hit till Gräfsnäs kan man åka tåg under sommaren, då det inte är brandfara så är det ånglok som drar vagnarna.

Där vid vägen kan man nog plocka smultron om de inte torkat bort, lär bli stora smultron för så här stora smultronblom kan jag  inte påminna mig att jag sett förr.

Strax efter Alingsås ser vi en skylt om en stavkyrka. Har vi kört fel, för dessa kyrkor brukar vi se i Norge. Har inte sett någon i Sverige förut, det måste undersökas. Vi svänger in och kommer fram till Hedared stavkyrka, på en skylt läser jag att det är Sveriges enda bevarade stavkyrka. Inte så konstigt att jag inte sett någon annan i Sverige om det här är den enda.

Som de flesta kyrkor numera så är även den här låst så vi kan inte gå in.

Vi får nöja oss med att titta utvändigt.

 

Vi tar sedan en sväng in till Borås, stan är känd för sina väggmålningar och några av dem vill jag se.

Tar en liten sväng på stan också, men det är skolavslutningar och studenten den dagen så stan är knökfull med folk och dessutom är et någon som grillar lite väl häftigt på en balkong, så häftigt att det blir brand och de centrala stadsdelarna utryms. Lika bra att åka vidare.

Pausar vid Viskan en stund.

Sedan styr vi kosan mot Petters Brygga. Funderar fortfarande på hur det kommer sig att Google maps satt ut den som en sevärdhet värd att besöka, fick inte heller någon förklaring över varför den heter just Petters brygga. Vet i alla fall att folk åker hit för att bada, stränderna intill är tydligen långgrunda och här kan man hoppa från den här bryggan direkt ut på djupt vatten.

En ganska vinglig spång leder ut till bryggan, jag lät bli att gå ända ut. Ska inte ha några fler brutna fötter nu.

Fint var det, så vi passade på att ta vår lunchpaus och det såg ut som om även måsarna gillade att luncha där.

En del nötboskap betade runt omkring, några tyckte tydligen att det var kul att kolla in turister. De kom i långa led.

I min värld är de alla "kossor" men vid närmare koll så tror jag att det här är kvigor.

De är mer nyfikna än klappvänliga, ingen kommer riktigt nära. Men när de studerat mig en stund går de tillbaka till ängen.

Vi lämnar bryggan och "kossorna" för nu är det inte långt kvar till vårt natthärbärge, Kvarnen.

Inlagt 2023-07-01 13:11 | Läst 2979 ggr. | Permalink

"Å nu är du hemma i min födelseort och sommarstad. kvarnen mellan glommen olofsbo hela reservatet morupstånge är så mysigt. Glommen rent å verkligen fin hamn. Tror dock inte restaurang öppnat än. Bryggan har fått sitt namn efter gården som ligger där och heter Pettersgård. Långgrunt å fina bad för små och stora. /N"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant och lärorikt som alltid
Svar från Margareta Cortés 2023-07-02 09:19
Tack Peter för din kommentar!
Å nu är du hemma i min födelseort och sommarstad. kvarnen mellan glommen olofsbo hela reservatet morupstånge är så mysigt. Glommen rent å verkligen fin hamn. Tror dock inte restaurang öppnat än.
Bryggan har fått sitt namn efter gården som ligger där och heter Pettersgård. Långgrunt å fina bad för små och stora.
/N
Svar från Margareta Cortés 2023-07-02 09:25
Tack Nini!
Så du kommer från den fina delen av vårt land.
Kvarnen Pensionat var ett riktigt trevligt ställe och även omgivningarna.
Tack för förklaringen om namnet på bryggan.
Härlig samling av bilder Gräfsnäs har jag besökt ett antal gånger, det är lite spännande på något sätt. Bra inlägg du bjuder på här tycker jag.
Svar från Margareta Cortés 2023-07-02 09:26
Tack Morgan!
Hittade många fina ställen på vår resa, några visste vi om på förhand och andra ramlade vi bara på.
Fint reportage och mkt ta in! Fina bilder och härliga färger, ser väldigt njutbart ut, inte minst vid Peters brygga! Hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2023-07-02 09:27
Tack Björn!
Blev några händelserika dagar på den lilla resan, såg mycket och njöt av vårt land.
Så häftigt, ni bodde alltså i kvarnen? Jag hoppas du fotade även från insidan. Många väldigt fina bilder i detta inlägg och från trakter som är helt okända för mej. Bilderna från Gräfsnäs och även väggmålningarna är motiv som jag gillar. Det lilla huset på fjärde bilden blir en favorit men "ungnötet till vänster" är ju också helt underbar.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-07-02 09:29
Tack Lena!
Vi bodde inte i själva Kvarnen, den var tyvärr bokad så vi kunde inte få gå in där för att fota, frågade men det gick inte då gäster var på väg.
Visst har vi ett fantastiskt land, omväxlande och rikt på platser att besöka.
Kossor gillar jag, de har så vackra snälla ögon. Kul också att de ofta är så nyfikna.
Många fina platser. Gräfsnäs verkar jättefint. Måla husgavlar kan de också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2023-07-03 11:48
Tack Bjarne!
Tänk så mycket vi har att se i vårt vackra land. Hittar alltid något nytt på våra resor.
Kul att se dessa fina bilder från Alingsås kommun! Jag jobbade där en gång i tiden, minns entusiasterna som byggde upp Gräfsnäsbanan. Jättefin bild på lilla stationshuset!

Fina bilder på stavkyrkan. Den var då djupt förfallen, det mesta man ser nu är omsorgsfulla rekonstruktioner.
Svar från Margareta Cortés 2023-07-03 11:50
Tack Måns!
Det enda som är lite tråkigt då man reser runt i Sverige är att allt är så inriktat på semestertider, inte mycket som är öppet eller igång om man kommer på andra tider.
Såg bilder på stavkyrkan hur det sett ut före och under restaureringen.
Vackra och spännande miljöer! Slotten går ju inte högre än halva Sverige, Gävle det nordligaste. Bönderna och folket var kanske friare norröver förr. Stavkyrkan visste jag inget om, vi får hoppas att den får stå kvar i avkristnandets tid. Ungdjuren har typiskt beteende, nyfikna, men vill inte bli klappade.
Svar från Margareta Cortés 2023-07-03 11:53
Tack Stefan!
Det är mycket slott då man kommer söderut, norrut har vi Träpatronernas byggnader men de byggde endast stora hus inte slott.
Tråkigt att kyrkorna måste vara låsta nu, läste att det är för mycket skadegörelse och hot.
Mycket fint här..stora väggmålningar börjar synas mer och mer..
Fina byggnader också söm gör sig på bild.
HaD/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2023-07-03 11:53
Tack Gunte!
När jag började fota väggmålningar, fanns det inte många, nu ser man dem i många städer.