Fröå gruva.
I Fröå började kopparmalm att brytas på 1740-talet i fyra perioder fram till 1919.
1990 beslutade man att återuppbygga gruvbyn och det sinnrika vattensystemet rekonstruerades. Så nu kan man åka upp till Fröå gruva och få se hur det såg ut då den var i drift. Man kan också få en guidad rundturer där men eftersom jag insåg att det inte skulle fungera att gå runt med kryckor så åkte vi upp dit innan rundturerna började och kunde på så sätt göra en förenklad version av rundtur med bil.
Här ser man stånggången som går in i Drottningschaktet, där var det iordninggjort en bred spång att gå på så t.o.m jag hade nog klarat av den biten.
Jag vet tyvärr inte vad alla husen använts till det får man med all säkerhet veta om man är med på den guidade turen, men det finns lite skyltar som man kan få information på.
Men man ser en hel del från bilen också.
Det här är Enderleins hus, ganska fallfärdigt men används till att förvara en del byggnadsmaterial.
Pivån, den åttakantiga byggnaden här, innehöll maskineri för att avleda drivlinor till det gruvschakt där man för tillfället behövde dragkraft för att dra upp malmen.
Primitiva ledningsrör som klarat att leda vatten i många år.
Det här är i alla fall bakstugan. När man kikar runt här så förstår man hur idén till namnet på vårt hotell Copperhill kommit till, tror även att arkitekten hämtat lite inspiration till byggnadsstilen här vid gruvan.
För att hålla kvar arbetare i den hårda fjällmiljön lät gruvbolaget vid Fröå bygga torp åt gruvfamiljerna, som också fick 3-4 tunnland jord att bruka så att de kunde hålla ko, får och get. Dessutom hade de anställda femdagarsvecka, detta för att få tid att sköta de små jordbruken.
Fina gamla gruvminnen på fina bilder.
Ha en fin dag
Bob
Så även här. Fina bilder
Marianne
Inte för jag tror jag kommer dit igen men kanske. Vår son skulle vara intresserad se detta.
Intresserad är jag med skall du veta. Det var vid gruvor som det en gång arbetade människor
som verkligen slet hårt.
För oss ser det mysigt ut med de små husen de hade men jag gissar de hade behövt både större plats för ofta hade de många barn. Naturligt bättre än inget dessa små jordbruk.
Trädstammar har kunnat användas till mycket minsann. Härliga bilder på dessa med precis som övriga.
Spännande var du är i dag.
Ha mysigt på er
Gun-Inger
Så var det, de som arbetade där fick nog slita hårt. Gruvan lades ner i olika omgångar men torparna stannade kvar på sina torp ändå. Då hade de nog inte så fett innan gruvan öppnades igen. Tror den var öppen i fyra olika omgångar.
Själv sitter jag hemma i Bromma och hoppas på att tån som jag lyckades bryta i går, ska läka ihop fort. Tyvärr var det min friska fot. Så nu haltar jag på båda fötterna. Inte bra för snart reser vi iväg igen.
Jag var så glad i förgår så jag gick för fort mot kökets altandörr slog tårna i en tröskel så jag haltar enbart lite på höger fot. Jag som lovat alla efter alla gånger jag ramlat att aldrig gå för fort.
Så spännande skall du ut på långresa tro.
Ha fin onsdag
Gun-Inger
Det var säkert den Björnen ni var vid och åkte skidor. Fortsätter man förbi Björnen så kommer man till Fröå.
gia
Ha det bra.
Ingemar
Hälsningar Lena
Den här trippen så kan vi verkligen stämma in i "Vi hade i alla fall tur med vädret".
Fast det var en fin resa i övrigt också, extra glad att jag fick lufta kameran, speciellt nu när jag får vänta tre månader till för att bli av med kryckorna.