Advertisement
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ungarna utflugna

Nu har den tredje kullen lämnat boet, efter 27 dagar, enligt Uppsalas hängivna kungsfiskarskådare. Jag var där i lördags och spanade, vilket resulterade i bilderna i förra bloggen. Erkänner att den här bilden också är från i lördags. Söndag hade jag inte tid, fast vädret var bra.

Måndag lunch åkte jag dit igen, det är ju bara ett par minuter med bil från jobbet. Då hade ungarna inte lämnat ännu och det var långt mellan matningarna. Honan hade också lockat på dem vid några tillfällen. Jag fick bara se en snok under den tid jag var på plats.

Nu är det inte så ofta jag ser simmande snok, så den beredde mej visst nöje. Den simmade förbi betydligt närmare än den jag fotade i lördags, med tungan ute dessutom.

De som suttit på platsen mellan sju på morgonen och fem på eftermiddagen, i flera dagar, hade fått uppleva många snokar, dessutom en huggorm, flera bävrar och en mink. Under måndag lunch passerade också mängder med skolungdomar som undrade vad vi alla tittade på, en kungsfisk eller vad? 

Inga ungar kom ut på måndagen men när jag kom dit på tisdag lunch var de alla ute och jag fick hålla till godo med en simmande padda. De hade kommit ut vid sju på morgonen och de tappra själar som satt där i regnet räknade till fem ungar. Vid det här laget hade alla lämnat området kring boet.

Jag stod en stund och spanade med de som fortfarande var kvar, men nu var de blå juvelerna borta och det blir nog inga mer kungsfiskare på bild denna säsong. Paddan simmade förbi med snygga bentag.

På parkeringen stod de här två och undrade över all den publik som de små blå fåglarna lockade till sej, trots att de mest bara visslade förbi i raketfart och möjligen visade upp en pytteliten fisk i förbifarten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-10 20:25 | Läst 400 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder på snok och padda. Har paddan den konstiga färgen, riktigt stilig.

Du får satsa på en familjebild, det är något jag saknar. I Arresø Danmark för en 5-7 år sedan så var det som i Fyrisån, vi var ett gäng fotografer som var där ganska regelbundet och kungsfiskarna kom ganska tätt, det var inget bohål just där men de kom regelbundet för att fiska. Något som många fotografer visade mig var familjebilderna där en fem ungar satt på en gren vid vattnet och blev matade av föräldrarna. Detta fick jag se från andras bildserier i två år i rad men själv fick jag aldrig uppleva det, missade det varje gång 🙁. Det var också väldigt fina omgivningar där och kortare avstånd. Tyvärr minskade beståndet under några kalla vintrar och nu syns kungsfiskaren där enbart sporadiskt, jag var där för en vecka sedan och då satt en fotograf som hade sett kungsfiskaren för 2 veckor sedan, men den tiden har jag inte som pensionär

Är det inget i K-laget där som vill doktorera i kungsfiskare så du får vara där och handleda?
Svar från Lena Holm 2024-09-11 19:23
Tack Peter,
det här är den färg paddan hade dvs ganska mörk. Nästa år kanske det kan bli en familjebild. Det vanligaste är dock att ungarna lockas ut tidigt på morgonen och då är det väldigt dåligt ljus på den platsen. Det är flera av de som sitter där som är pensionerade akademiker. Senast träffade jag en gammal lärare som jag hade under grundutbildningen på SLU, en professor i mikrobiologi. Jag tycker det verkar som att de alla trivs rätt bra med pensionärslivet.
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-09-12 08:59
Det är ganska fascinerande att de kan stå där en hel dag, endast iväg för att köpa en hamburgare, och inte ens ha en kamera. Det är tydligen inte en dag utan ett halvår
Svar från Lena Holm 2024-09-13 08:15
De åker inte iväg för att köpa burgare, de har förstås smörgåsar med sej och massor av kaffe :-)
Hälsningar Lena
På dina bilder blir t o m fula paddor riktigt fina.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-09-11 19:19
Tack Ulla,
paddor har också sin charm :-)
Hälsningar Lena
Ingen ide att åka ner och försöka få en skymt av dem verkar det som. Vart tar föräldraparet och ungarna vägen nu? Flyttar de söderut genast?
Svar från Lena Holm 2024-09-13 08:17
Tack Sten,
nej nu är det nog bäst att vänta till nästa säsong. Jag vet inte hur snabbt de drar vidare, det beror nog en del på vädret. Några stannar och kan få det svårt om ån fryser igen helt.
Hälsningar Lena
Vilket fantastiskt djurliv! Kungsfiskaren är supervacker. Kul med simmande snok och jag tycker den "blåaste" bilden blev extra bra. Det gör sig bra mot den gula fläcken och tungan syns mycket bra i den bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-09-13 16:39
Tack Bjarne,
jag hade svårt att välja vilken snokbild jag skulle visa. Tyckte den var läcker när den visade tungan. Kungsfiskare är otroligt vackra.
Hälsningar Lena