En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strömstaren har inget emot kylan

Till skillnad från leguanerna i förra inlägget är strömstaren ett varmblodigt djur och den klarar kylan på ett helt annat sätt. Men det är ändå fascinerande att denna lilla varelse kan bada isbad hela vintern. Vatten leder värme ca 20 gånger bättre än luft och alla vet att ramlar man i vattnet på vintern är det bråttom att komma upp innan kroppstemperaturen blir farligt låg.

Strömstaren har ju förstås förstklassig isolering. Fjädrar är en förutsättning för att fåglar ska kunna flyga men den täta fjäderdräkten är också vattenavstötande och man kan se små pärlor av vatten på fågeln. Under fjädrarna finns ett tjockt lager isolerande dun. Strömstaren blir inte blöt. Ungefär som att dyka i en torrdräkt med ett underställ fyllt med dun. 

Men jag klarar bara en dryg timmes vinterdykning i torrdräkten. Jag har visserligen inte dun i understället (opraktiskt om det blir blött) men det är förstärkt med merinoullkläder närmast kroppen. Strömstaren dyker ju också i strömmande vatten som leder bort värme ännu bättre än stillastående, som vi dyker i. Den fixar det ändå.

Här kommer den simmande med något i näbben...

...och så "exploderar" den upp ur vattnet. 

Den börjar snart om på en lämplig plats i det strömmande isvattnet...

...och dyker med huvudet före, sploff. Den försvinner under ytan och är borta ca 15-20 sekunder...

...innan den kommer uppfarande i en kaskad av vattendroppar. Det här är hårt arbete och när man använder musklerna produceras värme. När vi dyker vill vi inte arbeta så hårt för då förbrukas luftförrådet fortare. Simmar man mycket hinner man heller inte se alla fina smådjur som finns. Alltså blir jag kall men strömstaren håller sej varm. Alla som har fotat strömstare vet dock att den inte dyker hela tiden utan är aktiv i perioder och mellan dessa sitter den still. en balans mellan muskelarbete och vila. Det går också åt väldigt mycket energi för det arbete strömstaren utför och ju mindre ett djur är desto mer energi förbrukar det per kilo kroppsvikt. 

Strömstaren måste alltså äta väldigt mycket och det får inte vara hur energifattigt som helst. Jag kan sålunda inte låta bli att fascineras av hur strömstaren får ihop sitt energilivspussel. Den kan ju inte hugga en chokladboll och en energidryck i förbifarten...

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-02-03 19:06 | Läst 1332 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Åh så är den så charmig å se på helt otrolig liten vinterdykare.
Finfina bilder också
Svar från Lena Holm 2022-02-04 16:53
Tack Nini,
det är väl därför jag inte kan motstå att åka och titta på den :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fina bilder och intressant beskrivning av den trevliga fågeln. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-02-04 16:54
Tack Mats,
det är en intressant liten fågel med otroliga egenskaper för att vara så liten.
Hälsningar Lena
Du kan du, både ta bilder och berätta. Underbara bilder och fin bra info i trevlig blandning. Både trean och andra bilden från slutet gör särskilt intryck på mig med vattenstänken, jättefint! Gillar också isformationerna. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-02-04 16:57
Tack Björn,
en del av detta (principerna), är sånt som jag undervisar studenter och det är kul att kunna ge ett exempel här. Jag har lite till om de minsta fåglarna (kolibrierna) men spar det ett tag. Själv är jag nog mest förtjust i den andra från slutet för det skvätter så fint.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och fina bilder. Ser ut som en vacker dag, lite kallt med värmande sol, de har det inte varit många här nere
Svar från Lena Holm 2022-02-04 16:58
Tack Peter,
vi har inte sol så ofta heller men ibland blir det en dag eller möjligen en halvdag. Det har varit goda chanser för norrsken igen men fullständigt mulet den kvällen och natten.
Hälsningar Lena
Fina bilder och intressant läsning med en massa bra information
Tack och trevlig helg :-)
Bengt
Svar från Lena Holm 2022-02-04 16:59
Tack Bengt,
principerna i den informationen är sånt jag undervisar studenter så det är mest kul att kunna ge ett exempel här.
Hälsningar Lena
Nej det är fantastiskt hur det funkar i flora och faunavärlden med alla anpassningar för att överleva eller se till att andra överlever. Brukar fundera på varför Strömstaren niger hela tiden när den sitter, har säkert någon funktion det också. Fina och trevliga bilder..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-02-04 17:01
Tack GUnte,
jag vet inte varför den niger men den har ju vatten som rinner längs benen så det kanske är för att motverka att det ska frysa till is. Den brukar få små isklumpar på klorna när det är kallt. Det är dock bara en vild gissning och den niger ju även när det är plusgrader.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på Strömstare (så klart..), nu när vi är inne i februari så kan jag snart besöka 'min' Strömstare i ravinen vid Nacka Gård, ser fram mot det! Det är inte förrän i februari som ljuset börjar nå ner där igen.. det ska bli trevligt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-02-04 17:03
Tack Jan,
strömstaren bjuder alltid på fin show och i denna "dal" kan man få solchanser mellan ungefär 10 och 13 så här års. Men det är en del träd i vägen. Ser fram emot att få se "din" strömstare.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt fina bilder på pippin, det är fascinerande med fåglars energibalans onekligen, de måste göra det som är nyttigt för dem. Människor har möjligheten till att överfylla energiförrådet, en evolutionär balans att kompensera för senare svåra tider, men idag är det mer den fria viljan som ställer till det, den kan vara till nackdel emellanåt.
Svar från Lena Holm 2022-02-04 17:08
Tack Stefan,
med tanke på hur vissa fåglar flyttar (då det dessutom är negativt att väga för mycket) är nog energiintaget kontra förbrukningen en snäv balansgång för dem. En del kommer ju inte heller fram, men många gör det. För oss ställer den fria viljan till det så mycket att det dessutom "spiller över" på våra husdjur som ju faktiskt inte kan öppna kylskåpet själva, men ändå blir allt fetare.
Hälsningar Lena
Givande med infon som du ger tillsammans med dina fina bilder. Svårt att välja en favorit men den som "exploderar" är lite extra tycker jag.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-02-04 17:03
Tack Ulla,
det är kul att kunna ge en del exempel på hur det fungerar förutom att visa bilder. Jag gillar också när den kommer uppfarande ur vattnet.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Utrolig lille hårdfør fugl og sikke en opvisning. Meget flot dokumenteret - gillas mycket.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-02-04 19:22
Tack Erik,
den här lilla fågeln jobbar hårt för sina måltider och i en tuff miljö dessutom :-)
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på strömstaren Den brukar vara här i ån har inte sett den i år får hoppas den kommer den är så fin Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2022-02-04 19:21
Tack Gert,
här är strömstaren ett ganska säkert kort. Det finns alltid minst en på plats ofta är det flera. Kul att du tittar in Gert.
Hälsningar Lena
Oj är det så fint vid Ulva nu! Vackert! Såg du några fler individer?
Snyggt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-02-04 19:19
Tack Johnny,
det var så här fint förra helgen. Hur det ser ut nu efter att det regnat hela dagen vet jag inte. Den här strömstaren var hyperaktiv så jag gick inte runt så mycket. Såg bara en men det betyder ju inte att det är den enda. Jag hade mer att göra den dagen så jag kunde inte vandra iväg hur länge som helst. Annars hade jag gått ner till vänster om strömmen.
Hälsningar Lena
Tack för lektionen :-)
Jag har väl lite koll men långt ifrån allt som du skrev här.
Fina varierande bilder på tuffingen.
Nu har jag väl inte varit ute och spanat så jättemycket efter den i år, men det känns som dom är färre än vanligt.
Ingen i Forsbacka och jag har inte sett en enda i Högbo, men där har den ändå rapporterats en gång vill jag minnas.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-02-06 21:23
Tack Ing-Marie,
vid Ulva Kvarn (Gamla Uppsala) verkar det fortfarande vara ganska säkert att man får se strömstare men det har ibland varit flera individer. I år har jag dock bara sett en. I centrala Uppsala kan man också se en i Fyrisån men jag har inte varit där än för fotovinkeln blir så dålig där
Hälsningar Lena