En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sodwana Bay

Vårt första resmål i Sydafrika var Sodwana Bay på östkusten för lite avslappnande tropisk dykning. Aporna hälsade oss välkomna till Coral divers, som vi valt att bo och dyka med.

Området är nationalpark både på land och i vattnet, vilket gör utbudet av djur man kan möta extra spännande. De mest framfusiga aporna var "Vervet monkeys" som den på bilden ovan, men en och annan babian visade sig också.

Dykdag ett steg vi upp 05:30, fixade i ordning utrustningen och åkte sedan bakom en traktor ner till stranden. Termometern visade över 20 grader och solen var på väg upp. Aporna spanade på oss från staketet när vi passerade.

Dykningen i Sodwana Bay är relativt enkel, men båtresan till och från reven är lite av ett äventyr.  Man åker från stranden med gummibåt, försedd med dubbla utombordare, rakt genom vågorna! De ser inte så stora ut på bilden, men den är tagen en lugn morgon. Man kan bara dyka fram till lunch sedan blåser det så mycket att vågorna blir för stora. Surfbräda är då mer lämpligt...

Vattnet är blått och temperaturen behagliga 26 grader när vi sjunker ner mot det första revet. Korallerna är kanske inte så imponerande stora, men det finns gott om liv på dem.

Bordskorall (table coral) finns det gott om och ofta dolde sig färggranna fiskar under dess stora platta formationer, här en "banded snapper".

Här är det ett gäng rosa "anthias" som hittat en fin korall att hålla till under.

Dessa stora röda fiskar heter inte helt oväntat "bigeyes" och de fanns lite över allt. Här fick jag vänta en stund på att båda skulle posera någorlunda vettigt.

 

Ibland kokar vattnet nästan av småfisk och här är det stim av glasfiskar som väller fram genom öppningen i revet. De simmade runt och kom sedan tillbaka så jag blev kvar här en stund.

Plötsligt kommer en stor sprakande "coral cod" rakt ner i öppningen och jag får en bild då den visar upp sej i all sin prakt. Vid det här laget hade resten av dykarna försvunnit iväg rätt långt och jag fick ge upp den fina korallöppningen. Inte bra att tappa bort gruppen redan första dagen.

När man kommer tillbaka från ett dyk är det full fart genom vågorna och upp på stranden. Det gäller att få upp båten så långt som möjligt i sanden, men ändå bromsa i sista stund för att passagerarna ska orka hålla sej kvar. I botten på båten sitter det band som man stoppar in fötterna under. Det minskar risken att man ska trilla av högst väsentligt, både på ut- och inresan.

Det var allt för denna gång

Lena

 

Inlagt 2013-04-02 20:23 | Läst 5396 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga fiskbilder du har tagit, "coral cod" var mycket vacker:o)
Svar från Lena Holm 2013-04-02 21:57
Tack Synnöve!
Det är en mycket vacker fisk med "blå prickar på röd botten", vilket kanske inte riktigt går fram på denna bild.
Hälsningar Lena
Trevlig läsning och fina bilder =)
Svar från Lena Holm 2013-04-02 21:58
Tack Björn,
trevligt att du tittar in.
Hälsningar Lena
Härliga undervattensbilder Lena, det ser ju mycket vackrare ut under vattnet än ovan så jag förstår dig som åker på dykresa :-). Ska bli intressant att läsa mer om din resa och förhoppningsvis se mer bilder :-) Mvh Mikael
Svar från Lena Holm 2013-04-02 21:59
Tack Mikael,
Sydafrika har oerhört vacker natur även på ytan men det här är inte ett bra exempel, inte jämfört med världen på reven i alla fall. Det kommer mer bilder så du får gärna titta in igen.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder, det är så man får rysningar på hela kroppen!
Tack Lena för fina bilderna! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-04-02 22:00
Tack Sören,
för den fina kommentaren. Jag har några till blå bilder på lager och fler historier.
Hälsningar Lena
Du tar ju lika bra bilder över vattnet som under det!
Jätteroligt att du delar med dej av både fina bilder och kunskaper!!
Det guppar lika häftigt under vattnet som när man snorklar på ytan, eller?
Svar från Lena Holm 2013-04-02 22:48
Tack Anne-Sophie,
av dessa övervattensbilder är det nog mest den lilla apan jag är nöjd med men det behövs lite andra typer av bildern för att få en bra story tycker jag, så då blir det även lite annat som slinker med.
I normala fall är det mest på grunda dyk som det gungar när man är under ytan men dyningarna i Sodwana Bay känns ibland ordentligt ner till 20 m och då blir makrofotografering ganska svårt. Man vill ju inte stöta till korallerna av misstag. Det är tillräckligt svårt att balansera sej och kameran ändå, utan dyningar.
Hälsningar Lena
Härliga bilder,påminner mig om när jag snorklade i Thailand.
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-03 19:16
Tack Marianne!
Ja, många fiskarter och miljöer stämmer bra med vattnen runt Thaliand.
Hälsnngar Lena
ÅÅÅåh...ljuvligt!! =) Vill se mer!
Ha det så gott!
Svar från Lena Holm 2013-04-03 19:16
Tack Heléne,
ja, en och annan till bild kommer det nog.
Hälsningar Lena
Alltid lika trevligt att hänga med på dina äventyr. Fastnade speciellt för korallborden, riktigt coola. Ha det gott Lena/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-04-03 19:52
Tack Elisabeth,
du är så välkommen. De platta korallerna blir trevliga motiv och det är nästan alltid någon fisk som uppehåller sej under eller ovanpå "borden".
Hälsningar Lena
Härliga bilder som vanligt från dig Lena :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-04-04 22:16
TAck Mikael,
trevligt att du tittade in här.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder, hoppas alla har förstorat dem alla. Trots att jag ser lite dubbelt fortfarande så ser jag att de är otroligt vackra och skarpa. Vilken färgprakt det finns där under ytan.
Svar från Lena Holm 2013-04-05 22:43
Tack Margareta,
det finns så oerhört vackra motiv under ytan och det är så kul varje gång någon "icke dykare" ser mina bilder och upplever det. Det många inte vet är att samma färgprakt finns längs våra nordiska kuster (ffa i Norge) men det ser bara lite annorlunda ut.
Hälsningar Lena