En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några vanliga fåglar och en ovanlig

Vi har haft ovanligt mycket starar i området den senaste tiden. Stora flockar samlas i träden.

Jag tänkte att jag skulle fånga några bilder på dem flygande, men när de hade satt sej i denna björk blev de kvar där och jag tröttnade på att vänta.

Jag åkte till Kungsängen (i Uppsala), för där borde man kunna se starflockarna flyga. Men där fanns inga starar just då. Vid ladan där tornfalkarna brukar häcka satt det en ung tornfalk på taket. 

Den flög en runda och kom sedan tillbaka för att landa på taket. 

Det blåste rejält och den förberedde sej noga inför landningen. 

Insåg plötsligt att det var flera tornfalkar i luften. Minst två syskon kom flygande och svepte över ladan. 

Sedan drog de alla bort mot de stora träden och åsen. 

Sista dagen jag jobbade såg jag att det rapporterats en större beckasinsnäppa vid Fysingen, vilket inte är så långt hemifrån. Eftersom det är ljust så pass länge bestämde jag mej för att åka och se om jag kunde hitta denna snäppa. Jag hade inte hittat den själv kan jag intyga. Initialt satt den och sov framför skräppan och det var bara när jag tittat i en skådares tubkikare som jag såg den.

Sedan vaknade den och började födosöka längs kanten. Den ser ut som en blandning mellan myrspov och beckasin, med jättelång näbb. Avståndet var också långt och bilderna är kraftigt beskurna. 

Jag hade inte klarat av att artbestämma denna, men det var gott om andra skådare på plats. Ett nytt kryss, med lite hjälp. 

Många hade kommit för att se den större beckasinsnäppan, men den familjen här var det nog inga skådare som brydde sej om, inte andra fotografer heller skulle jag tro. Med det är en "praktmamma" som hade klarat nio ungar så här långt.

Hon befann sej precis bredvid spången när jag gick till bilen och väste varnande åt mej när jag skulle passera. Jag kunde ju inte gå undan för det var spång, men jag fick vänta en stund så de hann simma iväg en bit.   

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-07-11 16:31 | Läst 441 ggr. | Permalink

"Vad trevligt, fina bilder här dessutom! Beckasinsnäppa har jag aldrig sett, vad jag minns nu.. Har inte heller något register på vad jag sett eller inte sett men brukar minnas de ovanligaste, de brukar kunna 'fastna'.. Första Starflocken i sommar såg jag för en vecka sen, och då var det på den gräsytan nedanför Riksdagen där 'Riksdagshägern' visade hur den brukar sola.. Lustigt nog så har just den gräsytan varit den plats som jag även några gånger förut sett de första Starflockarna, efter sin häckning, så snart förväntar jag mig att se såna flockar även här, från balkongen! Dom dyker alltid upp när Körsbären börjat mogna, och det har dom nu såg jag senast här idag! Brukar själv spana efter Tornfalk i/vid Riddarholmskyrkans torn, men det är nog minst 5 år sen någon häckade där senast.. 'Andmat' kallas väl den där gröna mattan av växter i sista bilden. så änderna där var ju passande.. Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad trevligt, fina bilder här dessutom! Beckasinsnäppa har jag aldrig sett, vad jag minns nu.. Har inte heller något register på vad jag sett eller inte sett men brukar minnas de ovanligaste, de brukar kunna 'fastna'.. Första Starflocken i sommar såg jag för en vecka sen, och då var det på den gräsytan nedanför Riksdagen där 'Riksdagshägern' visade hur den brukar sola.. Lustigt nog så har just den gräsytan varit den plats som jag även några gånger förut sett de första Starflockarna, efter sin häckning, så snart förväntar jag mig att se såna flockar även här, från balkongen! Dom dyker alltid upp när Körsbären börjat mogna, och det har dom nu såg jag senast här idag! Brukar själv spana efter Tornfalk i/vid Riddarholmskyrkans torn, men det är nog minst 5 år sen någon häckade där senast.. 'Andmat' kallas väl den där gröna mattan av växter i sista bilden. så änderna där var ju passande..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-07-11 22:30
Tack Jan,
beckasinsnäppan var helt ny för mej och utan hjälp av kunniga skådare hade jag inte kunnat namnge den. Det blev några bilder men inget som jag kommer att minnas som något spektakulärt. Det är kanske skillnaden mellan om man är fågelskådare eller fotograf :-) Lycka till med stararna och vi får kanske se dem här i bloggen.
Hälsningar Lena
Va kul med beckasinsnäppa, jag visste inte det fanns något sådant. Kul att du också fick några tornfalkar, jag hade ett antal ungar i holken i Stureholm och jag trodde de skulle stanna där en tid, men när jag var där i veckan så var den bara en kvar i boet som hoppade ut medan jag fotograferade där och en som satt på en kant på ladan. Jag får prova att stanna till där någon mer gång men det verkar som de upplöstes inom en vecka från att samtliga ungar satt i holken
Svar från Lena Holm 2024-07-11 22:34
Tack Peter,
jag visste inte heller att det fanns några beckasinsnäppor förrän denna rapporterades. Jag har nu läst på och det finns tydligen både mindre och större beckasinsnäppor, men det är svårt att skilja dem åt. Det är förstås helt utanför min kompetens. Tornfalksungarna brukar stanna i närheten av sin holk i ett par veckor, men det kan säkert variera. Jag blev glad att de fortfarande var i närheten för jag hade ju missat utfloget helt.
Hälsningar Lena
Ankmammor är modiga! Fågeln liknar verkligen en myrspov med utdragen näbb, ny för mig, grattis! Idag kom stararna till mig och fyllde körsbärsträdet, de lät mycket förnöjda. Fina falkar på bilderna!
Svar från Lena Holm 2024-07-11 22:40
Ankmammor är modiga och duktiga, med får sällan någon uppmärksamhet för det. Jag visste inte att dessa beckasinsnäppor fanns förrän jag såg rapporten och åkte dit för att beskåda den. Antar att dina starar får njuta av körsbären, annars hade ni väl plockat av er andel vid det här laget.
Hälsningar Lena
Det var många fina bilder på både vanliga och ovanliga fåglar Becksinsnäppan hör väl till de mest ovanliga det var fint att se Tornfalkar som flyger också
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2024-07-11 23:03
Tack Stig,
beckasinsnäppan hade varit helt okänd för mej om det inte varit för alla fågelskådare som uppmärksammat den. Nu blev den ett nytt kryss för mej men också en ny kunskap. Tornfalkarna gav mej mer euforisk känsla av att de återigen lyckats med sin häckning i lådan på ladan och att en ny generation tornfalksungdomar flög över Kungsängen.
Hälsningar Lena
Åh fina bilder, tornfalken är verkligen tjusig. Kul att se.
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:05
Tack Morgan,
jag vet att tornfalkarna häckar i en låda på den gamla ladan men har inte haft tid att bevaka dem i år. De stannar i närheten av sin bolåda ett par veckor efter att de blivit flygga och det var dessa ungfåglar jag fick se och fota vid detta tillfälle. För mej var de ett glädjande ögonblick att de var där och att jag fick se några av dem.
Hälsningar Lena
Ett fint "kryss"!
- hawk
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:06
Tack Håkan,
jag åker ju inte hur långt som helst, men när det är något spännande så pass nära är det ju kul att åka och kanske även fånga något nytt på bild.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder! Många vackra fåglar. Idag har jag äntligen lite tid för bloggläsning och börjar hos dig :-) Alltid roligt och spännande att läsa dina bloggar. Du inspirerar och motiverar.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:16
Tack Halina,
jag har haft mycket på jobbet innan semestern så bloggarna känns som hastiga "hopkok", men det är ju också vad jag sett och upplevt just nu. En hastig tur efter jobbet och sedan några starar på vändplanen hemma (genom sidorutan på bilen).
Hälsningar Lena