En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Makroliv under ytan, 71 grader nordlig bredd

En morgon såg det ut så här då vi vaknade vid sjutiden. "Frukostrenen" var på plats men molnen låg som ett lock över hela landskapet. Dessutom regnade det. Väderprognosen för Magerøya var dimma och regn hela dagen, dock inte så mycket vind. Vad hittar man på då?....

Jag spanade på renarna en stund och så tittade vi på vår karta. Med det här vädret var det bara en aktivitet som var möjlig, dykning. Eftersom vi inte hittat några kungskrabbor bytte jag till makro på kameran, det fanns ju en del småliv hade vi sett. Jag stoppade däremot inte i batteriet och insåg inte den fadäsen förrän på 15 m djup... 

Eftersom dykplatsen hade mängder med makroliv dök vi ingen på samma ställe, nu med batteri. En nakensnäcka som vi inte kan minnas att vi sett förut och den finns inte heller i någon av de artböcker jag har. Ganska stor (ca 5 cm) och helvit. 

Jag ska skicka en bild till en nakensnäckexpert och se om det kan ge resultat. Det här är samma art bara en annan individ. 

Egentligen bara en vanlig sjöpung men det sitter även en liten krabba (maskeringskrabba tror jag) till höger. Om man förstorar kan man se ögonen på den.

Sambon hittade en bägarmanet. Dessa har vi sett förut men bara på grunt vatten (3-5 m). Då var de mycket små och satt fästa på tareblad. Den här var minst 10 cm och satt på en stor sten på 18 m djup. Mycket oväntat. Tyvärr gick det inte att få till bilder med en bättre bakgrund. 

När jag fotade bägarmaneten fick jag plötsligt syn på en mycket liten fisk som irrade runt i vattnet ovanför stenen. Den här bilden har inte helt perfekt fokus på någonting men den visar ett fint utsnitt av makromiljön på en sten och fisken som är ett sjuryggsyngel (ca 1,5 cm). Den randiga rosa-lila snäckan är en ledsnäcka.

Jag försökte följa den pyttelilla fisken och invänta att den skulle sätta sej någonstans. Inte den bästa bakgrunden för det här motivet heller, men jag fick inte till en skarp bild då den simmade runt och rörde på sej.

Ett favoritdjur för mej är eremitkräftor och de fanns förstås lite här och där, ofta rätt små.

Den här sitter framför foten på en orange anemon och har hittat ett vackert snäckskal som hus. 

Här sitter det också en eremitkräta (övre högra delen) men det är egentligen valthornssäckorna jag vill visa. Dessa fanns det gott om och de blir ganska stora. 

Den här är minst 10 cm och man kan se ett öga som sitter på en stjälk precis som hos t ex vinbärssnäckor. Snabeln som sticker upp är ett andningsrör (sifon). I nordnorge finns flera arktiska arter av denna snäcka som är svåra att skilja åt.   

Så här ser valthornssnäckans äggsamling ut. Flera snäckor kan lägga ägg på samma ställe och en samling kan bli upp till 30 cm. Den här var kanske 6-8 cm och möjligen har den lossnat från underlaget och fastnat på sjöborren. Ur varje äggkapsel kläcks flera små snäckor och man kan se några på toppen av samlingen. 

Det finns inte pilgrimsmusslor så här långt norrut (tyvärr) men det här är en släkting, dock mycket mindre och ingen idé att plocka till middag. Fransarna är gälar och de små punkterna är ögon. Räkan kom med på köpet och jag såg den faktiskt inte förrän jag tog upp bilden i datorn. Det finns alltså mycket liv här bara man tittar ordentlig och simmar väldigt sakta.

Anemoner fanns det förstås och den här ljust gula kändes som ny för oss. Den är inte så stor heller, ca 6-8 cm. 

De här stora färggranna havsrosorna har jag visat ofta och även här uppe på 71 grader nordlig bredd fanns det gott om dem, och de var stora. Egentligen alldeles för stora för makro. 

Imponerande färger med många olika varianter av gult, rött, rosa och lila. Ljuset från blixtarna framhäver verkligen färgprakten.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-09-04 17:46 | Läst 5383 ggr. | Permalink

"Fantastiskt läckra bilder! Riktigt kul att se. MvH Johnny"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jättefina bilder :) Detta är en riktigt spännande värld som få får se just förutom på bild och tv.
Dyker själv mycket på sommaren fast med ett enkelt cyklop bara så sådant här ser jag aldrig förutom lite alger och någon fisk ibland kanske men luften tar ju slut ganska så snabbt så det blir bara korta stunder under ytan hehe :)
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:04
Tack Joakim,
om du kommer ner till västkusten kan du nog hitta en del kul detaljer även bara med cyklop. På en halv meters djup i Gullmarn (båthamnen JOrdfall) kan man hitta eremitkräftor, pyttesmå plattfiskar, små kantnålar, snäckor, strandkrabbor mm.
Hälsningar Lena
Joakim88 2019-09-05 18:37
Trevligt får bli ett besök i framtiden då :)
Vilka livsformer, den ena mer fantastisk än den andra, och dessutom fantastiskt bra fotograferat! Att välja favorit i den här samlingen går bara inte, det är en tokfin serie rakt igenom!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:05
Tack Bjarne,
det fanns en hel del smått och gott även så här långt norrut när vi började kolla lite noggrannare.
Hälsningar Lena
Så mycket vackert det finns under ytan, vilket du fångat så fint. Havsanemonerna på slutet så kommer jag att tänka på dahlior. Mycket smått och flott du fångat
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:06
Tack Peter,
jag kan förstå det där med dahliorna. Det fanns mycket smått här som det gör på de flesta ställen.
Hälsningar Lena
Helt underbar serie! Lika vacker som intressant, jag kan bara föreställa mig känslan att långsamt få glida fram i den miljön. Du är också fantastiskt duktig på att fota därnere, inbillar mig att det är minst lika svårt som ovan vattnet att få till det som blir så snyggt och jag vet ju att du har både erfarenhet och sakkunskap, roligt! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:09
Tack Björn,
för din berömmande kommentar. Det är en mycket speciell känsla att glida runt i undervattenslandskapet och har man väl börjat blir man oftast helt såld. Största skillnaden med att fota på land 'är nog att man alltid har blixt.
Hälsningar Lena
Även om jag för tillfället inte tar mig tid med Fotosidan är dina undervattensbilder fascinerande och vackra, ja underbara, måste bara se dem. Och som du säger, om man inte skyndar utan istället noggrant studerar detaljerna kan man se mycket.
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:10
Tack Stefan,
extra hedrande att du tar dej tid att både titta på och kommentera mina bilder.
Hälsningar Lena
Oj, vilket fullspäckat inlägg!
Jag fastnade för valthornssnäckan. Inte för själva bilden utan för det du skriver om den.
Den har alltså ett andningsrör, så den andas luft alltså? Då kan den inte röra sig så djupt, eller?

Tack för alla fantastiska bilder! /Thomas
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:16
Tack Thomas,
andningsröret kallas också sifon och är en slangliknande struktur som finns hos vissa blötdjur t ex dessa snäckor och bläckfiskar. Sifonen genomströmmas av vatten som djuret kan använda för att tillgodogöra sej syret men också för t ex förflyttning. Den andas inte luft genom röret och dessa hittade vi på ca 15 m djup.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder och speciellt de på Anemonerna som strålar i färgprakt, det finns verkligen en massa snäckor av varierande form mycket snygga de också, men mina favoriter är nog Anemonerna ändå.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:17
Tack Stig,
vi ser ofta anemoner när vi dyker och jag kan aldrig låta bli att fota dem. Färgerna och formerna är så härliga.
Hälsningar Lena
En fascinerande värld, och underbara bilder!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:18
Tack Göran,
det är en ynnest att få vara gäst där ibland.
Hälsningar Lena
Fantastiskt läckra bilder! Riktigt kul att se.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-09-05 18:19
Tack Johnny,
det var lite extra kul att dyka där uppe för det är långt mellan gångerna som vi åker så långt norrut.
Hälsningar Lena
Härliga och spännande makrobilder från under ytan :)
Kul med eremitkräftorna :)
Mvh
Fredrik
Fantasifulla bilder på lika fantasifulla djur och växter..tur du fixade batteriet ;)
Enorma julgranar renarna kånkar runt på..störst vinner eller?
Med vänlig hälsning/Gunte..