En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 16. Äntligen, en trädkrypare!

Nästan dagligen rapporteras trädkrypare vid skogsmatningen strax intill mitt jobb. Men inte har jag fått se någon....förrän idag! När jag precis var på väg att ge upp fick jag plötsligt syn på något litet som raskt försvann runt en trädstam. Den skymtade fram igen  högre upp och då såg jag den tydligt, den charmiga lilla trädkryparen som får bli lucka 16.

Det är väl inte idealiskt att ha mataren med i bild, men jag har aldrig sett trädkryparen i något typ av automat eller talgbollshållare. Här var det också väldigt mörkt vilket krävde ISO 10 000. Kolla in de imponerande klorna.

Här verkar den ha klättrat upp längs en alldeles för tunn stam, men det gick bra det också. 

Så här är det väl vanligast att man ser den. Otroligt väl kamouflerad mot den grova stammen, tills den visar sej från sidan och man ser det vita bröstet 

Den här individen kom också ner på marken, vilket jag bara sett en gång förut och det var vid stammen till ett stort träd. Här satt den under en liten gran och plockade bland de spillda fröna.

Avståndet var inte alltför långt och ljuset ganska OK för att vara på marken.

Undrar om den funderar över vilken trädstam den ska klättra på härnäst...för i nästa sekund flög den.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-16 21:27 | Läst 726 ggr. | Permalink

"Trevligt! Har inte sett nån Trädkrypare på länge här i mitt närområde.. dessutom är trädet dom häckade i nedsågat.. Hälsn!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena - hvilket scoop.
Den har jeg kun set en gang i mit liv - smukke billeder af en lille smuk fugl.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-16 21:38
Tack Erik,
dagens fågelmöte kändes verkligen som ett scoop. Ibland ska man ha lite tur också. En man hade stått där en timme när jag kom och han hade inte sett någon trädkrypare.
Hälsningar Lena
Fin serie. Trevlig fågel denna. När jag såg den första gången för några år sedan så hade jag ingen aning om vad jag såg, det är väl som så många andra fåglar när man väl har sett den då dyker den upp lite här och där. Du fick några fina bilder nere på marken också
Svar från Lena Holm 2020-12-17 21:18
Tack Peter,
jag såg två trädkrypare idag, men på längre avstånd. Jag minns dock att det tog väldigt lång tid innan jag såg, och framförallt fotograferade, min första.
Hälsningar Lena
Trevligt! Har inte sett nån Trädkrypare på länge här i mitt närområde.. dessutom är trädet dom häckade i nedsågat..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-17 21:19
Tack Jan,
jag minns att du skrev i en blogg att trädet är borta. Vi ser inga i skogen där vi bor men men jag såg två stycken på ett ställe söder om Knivsta där jag stannade idag.
Hälsningar Lena
Fina bilder på den! I går fanns ju också en smula ljus, fast jag undrar om inte gårdagsljuset lånade av dagens, idag är det mörkare än nånsin och heldagsregns så här långt.....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-17 21:21
Tack Björn,
trots att det är grått är det en viss skillnad på ljuset. Det märks på ISO inställningen men vid denna matning är det också stor skillnad var fågeln sitter för det är mer öppet åt ena hållet. Det regnar hos oss också.
Hälsningar Lena
Fina bilder på trädkryparen! Jag har också en i min skogsglänta som käkar av mina nötter.
Det är väl inte så lätt för dem att hitta föda kanske.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-17 21:23
Tack Johnny,
de kommer tydligen till matningar som många andra småfåglar. Det är väl bara inte så vanligt att se dem.
Hälsningar Lena
Grann fågel men mot stammen nästan osynlig. Hoppas på en profilobs någon gång..Finfina bilder.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-17 21:24
Tack Gunte,
i det väder vi har just nu är den svår att sätta fokus på när man ser den bakifrån på en trädstam. Från sidan blir det mycket bättre kontraster.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder med så högt ISO. Jag har aldrig sett trädkrypare vad jag vet.
Svar från Lena Holm 2020-12-17 21:36
Tack Bengt,
som Gunte påpekar är den svår att se på stammen om man inte får se den i profil och man förväntar sej inte heller att en fågel ska röra sej som den gör. När man väl har sett en så är det lättare att upptäcka dem och även vilken typ av träd de gillar.
Hälsningar Lena