En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kajornas samvaro och slutet för en björktrast

En vecka med lediga dagar och flera vändor i naturen, men väldigt dåligt utdelning fotomässigt. Jag har sett turkduvor, bändelkorsnäbb, fjällvråk och idag en sparvhök, men på alldeles för långt avstånd eller bakom störande grenar. Några kajor fastnade på minneskortet idag, bara för att de satt där så fint i snöfallet och såg ut som ett gammalt gift par som inte längre har något att prata om. Fast på första bilden uppmärksammar i alla fall den ena parten att den andra fixat tånaglarna inför helgen. 

" - OJ, nu jagar den igen....ser du hur den rör till det hos trastarna...tur att vi håller till här lite vid sidan av. Kråkorna är nog inte så dumma som grannar heller, eller vad tror du?" 

" - Ser du vad fint det snöar älskling, ska vi inte hitta på något mysigt ställe till kvällen, fixa lite mat från hamburgerstället och...ja, du vet...fredagsmys.  

" - Jasså... du måste träffa polarna...men jag tänker i alla fall inte äta helgrester ikväll...jag vill ha något gott."

" - Mmmm, men jag kanske kan ta med något hem efteråt...och ladan här blir väl bra. Tak över huvudet i alla fall..."

I bland räcker det med en blick, eller vad tycker ni? 

Här kommer i alla fall sparvhöken som slog till vid kajornas tillhåll idag. Man kan se att den har något med fötter i sina klor. Om ni funderar över utsnittet så blir det så här ibland. Det får illustrera resultatet man får då man slänger iväg några "skott" på något som kommer flygande i väldigt hög fart på för långt avstånd (bilden är förstås beskuren men utsnittet liknar originalet). Om man har tur får man tillräckligt med skärpa för att i alla fall kunna avgöra art. 

Här ser man lite mer av bytet och på den sista bilden som är beskuren mer än den tål kan man t o m artbestämma bytet, en björktrast. Det underlättar om man dessutom sett att det uppehöll sej ca 100 björktrastar på vallen i närheten. 

Det känns bra med fredag...fast jag var ledig för två dagar sedan. Bra att inte gå ut så hårt efter helgerna...

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-01-08 16:22 | Läst 1296 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Haha strävsamt par som inget har å prata om...de babblar ju..det ser man 😀
Fina är dom iaf
Ha en fin helg
Svar från Lena Holm 2021-01-08 19:55
Tack Nini,
det är ju just det här man kan få se hos t ex kajor och kråkor, samt även korpar förstås om man har dem nära. Det är smarta fåglar som lever i par och faktiskt också kommunicerar. Inte så verbalt som jag föreslagit men visst snackar de. Kolla även Jörgen Holst senaste inlägg från örngömslet. Korparna där hade absolut ett intimt samtal :-)
Hälsningar Lena
Kom att tänka på de gamla gubbarna som satt och kommenterade på Sesam Street. Synd du inte fick bändelkorsnäbb, men det blir väl mer chanser. Är det hemmajobb som gäller nu?
Svar från Lena Holm 2021-01-08 19:49
Tack Peter,
jag har fått fina bilder på bändelkorsnäbbarna på samma ställe för flera år sedan, så jag har väl inte varit riktigt på hugget trots att det är ett stenkast från jobbet. Det är väldigt fokus på jobba hemma nu, åtminstone till 24/1 men för vissa moment vill jag vara på jobbet. Vi har inte fiber och ska jag föreläsa för 100 studenter vill jag ju helst att det ska fungera.
Hälsningar Lena
Fina bilder på kärleksparet, gillar det kalla ljuset, matchar deras ögon på ett snyggt sätt. Kul att få läsa va de pratade om :)

Sparvhöken måste vart ett trevligt möte även om det var på lååångt avstånd :)
Svar från Lena Holm 2021-01-08 19:57
Tack Joakim,
sparvhöken var ett hastigt möte med mest tur att det ens blev bilder. Kajor i par finns överallt i Uppsala bara man tar sej tid att titta på dem.
Hälsningar Lena
Du vet hur det går till när man varit tillsammans ett tag... 😊 Och de är verkligen uttrycksfulla kajorna.
Saker ivägen för ett annars bra motiv kan man verkligen bli less på. Likadant i stan, fullt med fula skyltar eller stolpar.
Svar från Lena Holm 2021-01-08 19:59
Tack Lena,
jag känner igen mej :-) Kajorna är väldigt uttrycksfulla och man kan tolka deras uttryck på många olika sätt. Det är dock aldrig tråkigt att studera kajor en stund, om det inte finns andra motiv.
Hälsningar Lena
Ja, kajor är intressanta att studera, har haft egna "huskajor" som haft vår tomt som revir många år, de kände mina vanor väl. De litade helt på mig. I år är de inte längre där, kommit nya istället.
Grattis till sparvhöksbilderna, riktigt bra tycker jag, särskilt med tanke på det usla vädret. Har inte sett sparvhöken hemma ännu i år, den brukar lämna fjädersamlingar här och där, ofta koltrast.
Svar från Lena Holm 2021-01-10 17:01
Tack Stefan,
kajor är jag ju ganska van vid i Uppsala men "huskajor" har vi aldrig haft. De gillar inte ens vår trädgård, antagligen för trångt för dem. Sparvhök ser jag väldigt sällan, oftast är det bara spåren man ser som du skriver.
Hälsningar Lena
Kajorna är verkligen fina, ändå gillar jag sparvhöksbilderna i snöfallet bäst, dom är både häftiga och vackra! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-10 17:00
TAck Björn,
jag förstår och jag kunde ju inte heller beskära bort träden med snöfallet på bilderna med sparvhöken, därav det lite udda utsnittet.
Hälsningar Lena
Fina bilder på kajorna och rolig läsning! Tycker kajan är en väldigt underhållande och fin fågel.
Wow vad läckert med sparvhöken med den fallande snön. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-10 16:57
Tack Johnny,
kajor är väldigt underhållande fåglar med en komplicerad social struktur i flocken förutom att de också bildar par. Sparvhöken var ju bara tur och hade jag inte fått bilder på den har jag aldrig förstått vad det var som flög förbi.
Hälsningar Lena
Ha, dom är ju för söta :-)
Jag tror också att snacket gick ungefär som du uppfattade det.
Sparvhöken har ju en förmåga att smyga, så man skall ha tur om man hinner få någon bild när den sticker och den turen hade du, även om det blev på långt håll.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-01-10 16:55
Tack Ing-Marie,
jag satt och tittade på kajorna en stund och just dessa två verkade onekligen ha någon slags förhållande. Sparvhöken dök upp från ingenstans och hade jag inte fått bilder på den hade jag aldrig kunna lista ut vad det var.
Hälsningar Lena
Så gulliga dina kajor är då de burrat upp sig blivit så runda. Visst de pratar mycket med varandra särskilt när de kommer in till stan bortåt kväll De har bestämda platser så det går inte att någon sätter sig fel.
Jag tror de hittar att äta åtminstone här i stan även om det har snöat.
Duvhök har jag aldrig sett lika bra det.
Härligt du varit ledig lite nu. Arbetar du hemma eller?
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-01-13 07:14
Tack Gun-Inger,
jag är övertygad om att kajorna kommunicerar med varandra inom paren och även i den större flock som de brukar samlas i inför kvällen. De har sina bestämda träd och är svåra att få bort därifrån har jag förstått (många upplever dem som störande i Uppsala). Jag har varit ledig en hel del över jul men nu är det vardag igen. Jag jobbar hemifrån en del dagar men åker ofta in till jobbet en eller två dagar i veckan. Alla föreläsningar sker dock digitalt, så jag träffar tyvärr inga studenter och det blir väldigt tråkigt i längden.
Hälsningar Lena