B. LOGGBOKEN
Sånt som hör våren till
Unga lamm som spritter av nyfikenhet och livslust. Solen är på väg att gå ner och det var som att de måste göra några några extra skutt innan kvällsvilan.
Om det är någon som behöver räkna såna här för att komma till ro kan jag skicka några bilder. Men det kanske inte fungerar när de är så här spralliga.
En stare har flyttat in i den här holken. Det är inte en av våra, men den är i alla fall inom lagom avstånd för att jag ska kunna kolla av den då och då.
Även i storstan kan man märka att våren definitivt har kommit. Kolla han där till höger. Tamduvor, eller stadsduvor, har inga framträdande skillnader mellan honor och hannar, men när det gäller visar hannen minsann upp sej och man kan lätt se vem som är vem.
Sol och lite vårvärme betyder att man kan äta lunch på trappan utanför konserthuset i huvudstaden. Fast han där vid pelaren verkar mest tycka att det är jobbigt.
Trappan var i alla fall välbesökt under lördagen då jag råkade vara där.
Jag bjuder också på en glimt av torghandeln. Det fanns ingen skånsk nypotatis som Bob kunde visa men färgprakten i dessa buketter kunde jag inte motstå. Blommor hör ju trots allt våren till, men i storstan är det ont om diskreta blåsippor.
Vår betyder grill om man bor som vi gör och till lördagsmiddag blev det grillspett. Spetten blir fina om man blandar kött med grönsaker, men de kräver olika tid på grillen. Godaste resultatet får man därför om man grillar köttet för sej och grönsakerna i en korg eller på separata grönsaksspett.
Fläskfilé med bacon och grönsaker, serverat direkt från grillen. Hemgjord potatissallad med dill och gräslök som jag fortfarande har kvar i frysen från förra odlingssäsongen.
Söndagsutflykt och vårens första svarthakedopping. Inga danser eller uppvaktande, men doppingarna var på plats i Kyrksjön, Bromma.
Sothönsen var också där och de var redan i gång med att göra fler sothöns. Här trycker hannen till sin älskade särskilt innerligt, men hon kom upp som en kork och skakade på sej, det hör nog till med ett och annat dopp i sothönornas kärleksliv.
Det hördes enstaka kväkande i pölarna vid sjön och till slut hittade vi en individ som sände ut "locksignaler". De ligger i startgroparna men behöver nog några varma dagar till innan de finner lyckan och kan föra sina gener vidare.
På en spång vid Kyrksjön fick vi också se den här ivriga spetten. En mindre hackspett som hackade på för allt vad den kunde. Honan satt några träd bort så det ser lovande ut för det fortsatta beståndet. Nu börjar en ny arbetsvecka, men det är vår och solen går upp redan 05:30. Det ska jag försöka dra nytta av en morgon om jag orkar :-)
Hälsningar Lena
Hemma hos Uppsalas råkor
En solig lördag åkte jag in till Uppsala för att uträtta några ärenden och passade på att besöka Uppsalas koloni med råkor. Råkor bildar monogama par och häckar tillsammans i kolonier som kan vara väldigt stora. Här är det nog bara ett tiotal bon men råkorna är ju en minoritet bland Uppsalas kråkfåglar.
Råkorna har sina bostäder vid Mikaelskyrkan i centrala Uppsala. Även om råkor gillar ängsmarker så trivs de också i städer och parker.
Så här kan det se ut vid en typisk råklya, en etta vid Mikaelskyrkan.
Det här paret har påbörjat tilläggsisolering med gamla höstlöv.
Direkt efter att byggmaterialet har levererats sker en ny insamlingsrunda.
Det är pinnar av alla sorter, gamla löv och vad de nu kan hitta i parken runt kyrkan.
Tro inte att man kan fota råkor obemärkt. De har full koll på vad som händer i parken och jag kände mej iakttagen mer än en gång.
Den här letar efter bra pinnar till bostaden men har också fotografen under uppsikt.
Jag blir fortfarande barnsligt glad när jag inser att jag kan ta den här typen av bilder och få en hel serie som är skarp, och jag kan välja den bild jag tycker är bäst i efterhand. Det är många andra fåglar som bygger på sina bostäder nu eller inreder befintliga små krypin med sin egen "bäddmadrass". Naturen ligger i startgroparna för en ny säsong.
Hälsningar Lena
Vårtecken från Mälardalen
Bitvis har det varit lite kärvt denna vår och jag har utländska kollegor som börjat tvivla på att vintern någonsin ska gå över. Vi har tålmodigt förklarat att hela april kan bjuda på det mest oväntade bakslag i form av snöstorm, fast vårblommorna slagit ut.
Våren är i alla fall på gång och gässen har landat i tusental. Här vitkindade och några bläsgäss.
En del torghandel i Uppsala har kommit igång, i blygsam skala.
Solen värmer så pass mycket att man kan njuta av den och ibland även stöna över att man har för mycket kläder på sej, men bara så länge man är i solen...
Humlorna har vaknat och blåsipporna har tinat fram på soliga platser. De små blå förtjänar egentligen sitt eget inlägg och jag blev faktiskt överrumplad av att hitta några som tittat fram.
En familj har picknick i naturen, det måste väl vara ett säkert vårtecken?
Det är många som tittar efter något nytt på bostadsmarknaden, typ ettor för småfågelfamiljer. Andra väljer att bygga ut redan befintliga lyor i trädtopparna.
Fiskgjusen har anlänt men det har ni säkert redan sett för Joakim har ju avlagt ett par fina rapporter. Jag fick nöja mej med en gjuse på håll.
Vi har haft grillpremiär och även ätit får första middag ute i växthuset. Lite extra gasolvärme behövdes för att det skulle vara behagligt när solen gått ner (och gosiga fårskinn). Jag tar ganska lätt på påskpyntet och nöjer mej med en mjukistupp och ett knippe påskliljor.
Avrundar med en ängspiplärka för att jag inte hade kameran med mej då jag såg den första sädesärlan. Våren är som sagt bara i startgroparna och mycket kan hända än innan vintern helt släpper taget.
Hälsningar Lena
Glad påsk!
Hälsningar Lena
Vad gjorde rådjuren då det snöade?
Nu är det visserligen en och en halv vecka sedan senaste rejäla snöoväder då dessa bilder togs, men ni får se dem ändå. Det kom ny snö hos oss igår och det kommer visst med idag. Det ser inte alls ut att bli så fint i påsk som först utlovats. Snön gjorde i alla fall att rådjuren kom för att kolla hur det stod till i fågelrestaurangen.
Bilderna är tagna genom vardagsrumsfönstret och trots att de är smutsiga blir det förvånansvärt fint. Man kan t o m se formen på enskilda snöflingor på rådjurets päls.
Jag testade att beskära rejält. Djuren är ju stora och befinner sej bara någon meter utanför fönstret. Jag tycker det är fascinerande att man kan se vattendropparna i ögonfransarna.
Men vad gjorde de hos oss? Jo, den här lilla damen var halvvägs in i cykelförrådet för att slicka i sej det som låg under den gamla automaten som läcker små frön. Om man puttar på den med nosen rinner det ut lite extra. Automaten har min pappa gjort (i början på 90-talet) och vi har den kvar för många fåglar gillar att äta från den samt att den rymmer mycket frö.
Nästa anhalt är förstås min "fotoplats" som jag flyttat och ställt framför cykelförrådet. Den länsar de alltid, inte så konstigt då den har rätt äthöjd för ett rådjur.
Kolla blicken!
" - Jag menade inte att ta fåglarnas mat, jag bara smakade lite." Det tycker i alla fall jag att den ser ut att tänka.
Nästa dag var det här brädan helt ren och mossan låg på marken. När jag ska jag fota där måste jag göra ett nytt arrangemang.
Så här fint var det innan rådjuren varit där och "provsmakat". Ett domherrepar kom på besök och jag fick några bilder från köket. Fotat genom fönstret.
Det vanligaste är annars att de är på husets baksida närmast skogen. De kommer oftast upp vid stubben där jag brukar lägga ut en del godsaker när jag vill fota fåglar.
Vi har också ett par herrar som tittar förbi och den här hade lyckats slå av en del av det ena hornet.
Men den var rätt stilig ändå. Nu börjar de dock tappa vinterpäls och kommer snart att se rätt tufsiga ut.
När det började skymma fick jag den här bilden. Det är lite ljus på rådjursgeten från en lampa som sitter på fasaden och i bakgrunden kan ni se den andra bocken. Jag tror i alla fall att det bara är två.
Hälsningar Lena