Hemma hos Uppsalas råkor
En solig lördag åkte jag in till Uppsala för att uträtta några ärenden och passade på att besöka Uppsalas koloni med råkor. Råkor bildar monogama par och häckar tillsammans i kolonier som kan vara väldigt stora. Här är det nog bara ett tiotal bon men råkorna är ju en minoritet bland Uppsalas kråkfåglar.
Råkorna har sina bostäder vid Mikaelskyrkan i centrala Uppsala. Även om råkor gillar ängsmarker så trivs de också i städer och parker.
Så här kan det se ut vid en typisk råklya, en etta vid Mikaelskyrkan.
Det här paret har påbörjat tilläggsisolering med gamla höstlöv.
Direkt efter att byggmaterialet har levererats sker en ny insamlingsrunda.
Det är pinnar av alla sorter, gamla löv och vad de nu kan hitta i parken runt kyrkan.
Tro inte att man kan fota råkor obemärkt. De har full koll på vad som händer i parken och jag kände mej iakttagen mer än en gång.
Den här letar efter bra pinnar till bostaden men har också fotografen under uppsikt.
Jag blir fortfarande barnsligt glad när jag inser att jag kan ta den här typen av bilder och få en hel serie som är skarp, och jag kan välja den bild jag tycker är bäst i efterhand. Det är många andra fåglar som bygger på sina bostäder nu eller inreder befintliga små krypin med sin egen "bäddmadrass". Naturen ligger i startgroparna för en ny säsong.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag vet inte hur vanliga råkorna är i Stockholm men i Uppsala och man kan ofta se dem vid centralstationen samt vid spannmålslagren vid Kungsängen på sensommar/höst.
Hälsningar Lena
Fina bilder och grattis till att nya grejerna funkar så bra! Kul att få titta på fångsten.
(Här i Strömparken Norrköping har jag sett nån enstaka råka. Fick inget foto, men hjälp här på FS att identifiera den med beskrivningen "kråkliknande svartblänkande fågel i byxor". )
de tittade mycket noga på mej för jag betedde mej inte som övriga gäster i parken (som promenerade med hundar eller barnvagnar). Råkorna är vanliga på vissa platser i landet och finns mest i Skåne, antagligen också i Danmark.
Hälsningar Lena
råkorna finns på enstaka platser utanför Skåne t ex Öland och Gotland , samt en koloni i Uppsala (även Vadstena tror jag). När det är skördetid kan du garanterat se dem vid Kungsängen i Uppsala om du skulle ha vägarna förbi. Annars finns de ofta vid centralstationen. En så här pass stor fågel var lätt att få fokus på mellan grenarna, småfåglar kan vara knepigare.
Hälsningar Lena
Det är alltid nöje att besöka din blogg.
Hälsningar Halina
jag gillar att studera de djur som finns nära oss och då kan det bli t ex kråkfåglar och koltrastar som jag visat tidigare. Kul att du uppskattar min blogg och att den är till glädje för någon.
Hälsningar Lena
kråkfåglar kan bjuda på mycket underhållning om man kommer på ett bra sätt att studera dem. De här hade sina bon rätt högt upp i träden men samlade grenar lite längre ner.
Hälsningar Lena
På motsatta sidan vårt bostadsområdet finns höga träd med mycket Kajor och Råkor, där är det ganska högljutt och granne med dom ett dagis, tur man inte bor i den änden :)
HaD/Gunte..
jag har också sett kajor samla kvitton och papper. Dessa råkor tog också papper när de hittade, annars en hel del löv. Jag har läst att parasittrycket har minskat hos stadslevande småfåglar (blåmesar och talgoxar) som har plockat på sej cigarettfimpar som bomaterial. Det kan finnas vissa fördelar med att bo i en stad :-)
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
det är en kul kråkfågel som är smart som de andra.
Hälsningar Lena
råkan är vanlig i Skåne men jag vet att den finns på andra platser i södra Sverige samt på Öland och Gotland, sedan finns det en koloni i Uppsala och en i Vadstena. Det kan mycket väl vara så att de inte finns några i Finspång.
Hälsningar Lena
För 100 år sedan eller mer skulle när ungarna var nästan flygfärdiga någon modig ung men klättra upp och ta ungar, som sedan plockades och kokades i mjölk påstås det. Låter inget vidare i mina öron.
för de fina orden. Jag har provat fota råkor förut men inte fått till så pass många bra bilder att det gick att göra en liten historia om dem. I Uppsala är det mest kajor som folk tycker är störande, antagligen för att de är i en sån övervägande majoritet. Jag skulle nog inte äta råka i mjölk. Men på våren, då det var slut i alla förråd och inget ännu börjat växa, fick man väl ta det som fanns.
Hälsningar Lena
du har nog sett dem utan att tänka på det. Det är vanligt att se dem vid centralstationens busshållplatser och på hösten, då det är ett spannmålslager vid Kungsängen, finns de där i stora flockar med kajor och kråkor. Ganska ofta finns de också vid Coop och City Gross i Boländerna, på gräsmattorna längs vägen.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
jag tycker råkorna i Uppsala är kul och det är intressant med vilka arter av fåglar som etablerar sej i städer. Kråkfåglar tycks ju trivas lite överallt, utom korparna som vill vara lite för sej själva.
Hälsningar Lena
Fina bilder på den kloka fågeln och imponerande att du fått skärpan på bilderna där det är mycket grenar i vägen.
jag tror att råkorna i Uppsala är de "nordligaste". Man ser dem i alla fall ofta mitt i stan, t ex vid centralen om man vet vad man ska titta efter dvs allt är inte kajor :-)
Hälsningar Lena
Kul att se dina fina bilder på råkorna och att du blev så nöjd med din nya kamera.
Ing-Marie
ibland är det kul att spana in fåglarna i som bor i staden tycker jag. Kajor finns det ju i massor i Uppsala men även råkor och pilgrimsfalk i domkyrkan (men oftast väldigt högt upp). Det är intressant med vilka arter som etablerar sej bland människor och betong.
Hälsningar Lena