B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sista dyken i Norge för denna gång

En vecka går väldigt fort när man har kul och snart närmade vi oss sista dykdagen på Tustna. En blyg sjurygg skymtar inne bland bladen. 

Sjuryggen har som en stor sugplatta på bröstet och kan fästa mot t ex stora tareblad som den gjort här. Ibland vaktar de ägg när man ser dem så här års men denna verkade inte ha någon äggsamling att sköta om. Den är också lite i största laget för att fota med 60 mm makro.

Stor är också denna pampiga anemon. Den har stått på samma ställe så länge jag kan minnas och jag har bilder på den från flera år tillbaka. Att det är samma råder ingen tvekan för den står helt ensam på berghäll som för övrigt är ganska ren och mörk. Ibland har det varit små räkor under anemonen och man kan se en lite röd räka på foten. 

En riktigt långtaggig sjöborre ser man inte så ofta så jag förevigar den och simmar vidare. 

Väl uppe i båten ser det ut så här dvs inte så lovande. Vi går iland och äter lunch i alla fall. Man måste ju ha ett ytintervall mellan dyken och vi behöver även uträtta andra saker. 

Vi brukar ju se en del havsörn här men denna vecka har jag inte lyckats ha kameran framme när "den store" visat sej. De satt en mycket fint på en liten kobbe precis innan vi skulle hoppa i vattnet på första dyket och jag kunde inte låta bli att svära. Så nära hade vi inte varit på hela veckan. Den här och en till kom farande över oss när lunchen var slut och jag lyckades få upp "landkameran" i tid för att fånga den andra på bild. 

Den store passerade rakt över båten och den bevärdigade oss med en snabb blick.  Vi hade haft tillfälligt uppehåll i regnandet och det såg lite ljusare ut en kort stund, men det berodde på åt vilket håll man tittade...

När vi kör mot den plats där vi ska dyka ser det ut så här. Det hade också börjat blåsa mer men eftersom vi är i en fjord blir det tack och lov inte så mycket vågor.

Jag har bytt till vidvinkel men vi hittar inga stora fiskar eller någon intresserad liten bläckfisk. En vacker blåstråle ställer i alla fall upp på bild och några rödnäbbor skymtar i bakgrunden. Arten heter blågylta och den vackert blåmönstrade är hannen, de rödaktiga är hans harem av honor. Det intressanta med denna art är att om hannen dör kommer den största honan att omvandlas till hanne och ta över hans roll. 

Vi simmar längs en vägg och där det inte finns så värst mycket mer än småsaker. På håll ser vi dock den här lustiga strukturen för de lyser ju nästan i mörkret. Jag trodde först att det var sjöpungar men de växte i så fall på ett konstigt ställe. Det är definitivt inte sjöpungar och jag tar några bilder. Jag misstänker redan då att det är en äggsamling men den är förvånansvärt stor. Vi får bekräftat av marinbiologen när vi kommer upp att detta är en samling bläckfiskägg. De är inte från en åttaarmad som den vi såg tidigare utan från en tioarmad bläckfisk (squid). Varje kapsel innehåller hundratals små bläckfiskembryon. Inte så vacker kanske men absolut dagens mest intressanta fynd.

Vi simmar upp längs klippväggen och jag börjar utforska miljön på väldigt grunt vatten. Man ser ytan tydigt och jag konstaterar att det regnar. Så här nära klipporna växer det blåstång och det är fullt med småfisk.

Det är rätt mysigt att simma runt i tången och man ska ju avsluta dyken på grunt vatten så det här är ett bra ställe att vara på. 

Vi måste dock visa båtföraren var vi är, i synnerhet om vädret har försämrats. Fredrik skickar upp en röd markeringsboj genom att blåsa in luft i den med sin regulator. 

Så här kan man hänga på bojen under hela säkerhetsstoppet och då ser även båtföraren var dykarna kommer att komma upp. Vi har också simmat ut från klipporna för att underlätta för båtföraren att plocka upp oss. 

Så här kan det se ut när vädret inte är det bästa på ytan. 

Avslutar med en bild från vår bar i båthuset. Sista kvällen ville alla pyssla med grejer och packa det som gick innan middagen men baren var faktiskt öppen en kväll tidigare i veckan. Dyker man hela dagarna blir det förstås inte så mycket "barhäng" och vi avrundade redan halv tio. Marinbiolgen hade med sej en lupp för att titta på en del småfynd och den stod på bardisken.

I båthuset torkade vi våra grejer och utförde reparationer när så behövdes. Här limmar Fredrik på en ny handledstätning på min dräkt. Det är alltid bra att ha med en och annan "reservdel" när man är ute en hel vecka.

Avslutar med bron utanför båthuset. Sedan gick vi in och åt piggvar till middag, som jag visade i förra inlägget, samt tittade på ett bildspel med utvalda bilder från de som fotograferat under veckan. En fin vecka är slut och det återstår bara att packa på morgonen och köra hem. Vi åkte via Funäsdalen. Det var fint och tog ca 13 timmar. De som åkte via Dovre hamnade i en snöstorm.

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-10 12:33 | Läst 1202 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fredag och iordningställt för höst- och vintersäsong

I veckan har jag lyckats få ordning i växthuset så vi kan sitta där på helgerna ett tag till. Det krävs en stund med gasolvärmare men det är det värt. Gardinerna kom först upp för att fåglarna skulle se glaset när växterna var borttagna. Sedan var ju växthuset en bra plats att ställa trädgårdsmöblerna på....och sedan behövdes bara lite omvårdnad så hade vi ett uterum för höst- och tidig vårsäsong. Insåg när jag tittade på bilden att jag glömt lägga ut trasmattorna. Vi får fixa det innan middagen.

Jag kan inte motstå att köpa några höstväxter och de får stå hela vintern ute i växthuset. De ser nästan lika fina ut "frystorkade" på våren. Pelargonen får förstås flytta in.

Nu är det fredag!

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-08 16:46 | Läst 966 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Växthustömning och kantarellgalette

I helgen var det dax. Lite vemodigt att riva ut alla växter men tomatplantorna hade börjat sloka (och mögla) och chili vill ha betyligt varmare är svensk höstväder. Två chiliplantor fick flytta in men allt annat åkte ut på komposten. Sedan var det storstädning av växthuset och seriös fönsterputsning som gällde. 

Min sambo är bra på detta och iförd regnkläder putsades både insida och utsida. Den förlängningsbara borsten som man ansluter till slangen införskaffades för att tvätta bl a vindskivor på huset inför ommålning. Den gjorde det också avsevärt lättare att tvätta taket på växthuset. 

Jag fick ta reda på den kvarvarande skörden och nu ser det ut så här på köksbordet. Tur att det är stort. De flesta av dessa tomater kommer att bli röda.

Vackra Jamaica Bell chili. En del hackades och hamnade i frysen och de gröna får ligga en vecka eller två.

Jalapeno och ett par andra sorter la jag in i ättikslag. Inlagd chili passar väldigt bra till sallader och många andra maträtter, inte bara tacos. 

Vi har fått väldigt mycket chili i år som jag har tagit hand om efter som. Här tog fantasin slut och det blev helt enkelt chili på tråd som får torka tillsvidare. De blev rätt fina då jag hängde upp dem vid fönstret. Vi får väl se om de bara torkar och samlar damm eller om jag hittar på något att göra med dem.  

Det blev också ett par sköna timmar i skogen fast det småregnade. Det var ju ändå väldigt varmt och växthuset måste torka innan jag kan inreda det för vintern. Jag behöver egentligen inte mer trattkantareller men det är kul att plocka och det blir bra presenter. 

På söndagkväll testade jag att göra en galette. Det är en vanlig pajdeg som jag kavlat ut och fyllningen är smörstekta gula kantareller, sista koket av våra egna amadinepotatisar (lätt tillplattade) och riven lagrad ost. 

Sedan viker man upp kanterna och toppar med lite mer ost, västerbotten i detta fall. En del salt och nymalen svartpeppar var det förstås också.

Galetten gräddas i 25 minuter, 200 grader varmluft och så här ser den ut när man garnerat med hackad gräslök och dill. Det blev mycket gott och räckte till fyra personer med en färggrann sallad till. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-06 17:25 | Läst 1864 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Piggvar till middag

En ny dykdag gryr och solen visar sej en kort stund. Flaskor för andra dyket lastas före frukost.

Efter stärkande havregrynsgröt, ägg och smörgåsar styr vi ut för dagens första dyk. Vi passerar en liten fiskebåt som precis börjat ta upp sina nät. 

Jag bjuder på några makrobilder t ex dessa två storbubbliga sköldnudingar som tycks trivas tillsammans.

En vacker virvelmask.

Samt en riktigt fin snäcka.

Med 60 mm makro på kameran finns det alltid motiv och på säkerhetsstoppet hittar jag ett par bägarmaneter. De ser kanske inte ut som typiska maneter men dessa sitter fast på t ex tareblad och viftar med sina armar ut i öppet vatten. 

Väldigt läckra i formen tycker jag. De är rätt små, 3-5 cm inklusive stjälken. 

Vid lunch är alla dykare jättehungriga. Denna lunch serveras grillad korv och det småregnar. Kockens fingrar har renats av saltvatten i mer än 60 minuter före servering så vi klarar alla av denna enkla form av utspisning. Den här dagen blir lunchuppehållet kortare än normalt men alla måste äta, dricka och gå ut bland buskarna. Johan (bilden) avverkar fyra stora korvar med bröd, det var han dock ensam om.

Sjön suger och mer än någonsin då man simmat runt i det 11 gradiga vattnet. En delikatess för dykare är pilgrimsmusslorna som man kan plocka under dyken och avnjuta när man kommer iland. Så här ser de ut om man fotar dem med makroobjektiv på kameran.

Här rensar Kenth snabbt några nyplockade pilgrimsmusslor som ska bli förrätt till kvällens middag. Vi äter dem som sashimi dvs råa med wasabi, soja och syltad ingefära. Det serveras också sjögräs med sesamfrön. Vi har även avnjutit musslorna i fiskgryta och curry under veckan. 

I Norge får man som dykare jaga och ta upp allt man kan fånga utom hummer. Det är tillåtet att använda harpun, ljuster eller kniv. På Tustna är alla middagar utom en baserad på råvaror från havet och de som vill jaga får gärna bidra. Här har man dock en del egna restriktioner så vissa arter tar man inte t ex havskatt, sjurygg som vaktar ägg, rocka eller fiskar som är för små. Plattfiskar som den ovan är bra matfisk men den måste vara rätt stor för att ens vara lönt att ta upp.   

Långa är en god matfisk men det här en ung individ som är på tok för liten för att äta.

Det här är en större långa och den har inte längre samma mönster på huvudet. God matfisk men inte helt lätt att fånga. Torsk ser vi ganska ofta och de är förstås smaskens men jag kan inte ens smyga mej på en stor torsk med kameran. Få lyckas med konststycket att fånga en med ljuster. Vi får ändå avnjuta panerad torsk och långa till middag en kväll och det är tack vare duktiga jägare från en tidigare vecka.  

Vi gör oss i alla fall redo för dyk och här är det Lorne som försöker kommunicera med sin parkamrat precis innan dyket. Inte lätt att höra vad någon säger med huvan på plats, regnet som smattrar och båtmotorn som surrar.

Hon ska dyka med vår kock och han har precis fått masken på plats. Det är inte lätt med tjocka trefingershandskar. Lägg märke till morakniven som han har fästad på armen. Alla dykare ska ha någon form av skärinstrument eller sax på sej för att kunna kapa fiskelinor eller annat som man kan fastna i. Den här kniven är dock i första hand tänkt till att fånga middagsmat. 

Kocken är redo och hoppar i vattnet. Han fångar ingen stor fisk på sitt dyk men det ordnar sej ändå...

Det var ett par dykare som valde att stanna vid bryggan denna dag och dyka på hemmaplan. Klas som är marinbiolog och ville fotografera olika typer av sjöstjärnor har gjort ett riktigt långt dyk vid kajen och förutom bilder även fångat ett piggvar. Han hade en morakniv och visste dessutom exakt var han skulle sätta den för att avliva fisken på snabbaste sätt. Fisken är imponerande stor för att vara en plattfisk.

Storfiskaren vill förstås gärna väga sin fisk innan den rensas och testar en digital våg. Det är slut på batterier i den lilla vågen så man måste hitta en annan lösning.

Efter lite stökande i det gamla båthuset hittar de en gammal mekanisk våg och nu gäller det bara att lista ut hur vågen fungerar. Det småregnar förstås men med torra ombyten nära är det ingen som bryr sej så mycket. Det är ju ett praktexemplar av förstklassig matfisk som fångats. 

Piggvaren väger 10,5 kg och här fileas den av Kenth som är den som är mest kunnig på området.

Vi ser på när Kenth skär loss stora fina filéer och vi vet att den här fisken kommer vi att få till middag en kväll.  

Den stora piggvaren blir avslutningsmiddag på fredagen och serveras ugnsbakad med smör och kapris, kokts potatis, stuvad plasternacka och selleri samt smålökar i smör. Köket är pyttelitet men med fina råvaror och en duktig kock avnjuter vi en förstklassig middag. Efter varje middag spelar vi tärning om disken. Jag klarade mej även denna gång.  

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-03 12:23 | Läst 5871 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera