En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En dykblogg till

Vi dök ytterligare två dagar förutom midsommarafton och så här kan en "fullt påklädd" dykare se ut. Även om det var varmt är det torrdräkt som gäller för det allra flesta som dyker i skandinaviska vatten. Det var bara 11 grader från 10 meter och djupare så den sitter inte i vägen och gör att man kan vara i vattnet betydligt längre utan att börja frysa. 

Fiskande tobisgrisslor var det gott om...

...och skarv fanns det ju förstås en del. Jag vet att de inte är så omtyckta men här tyckte jag de satt rätt så dekorativt på klippan.

Klippan med skarvarna hörde till Väderöbod, där vi åt lunch på midsommardagen. Halva ön är fågelskydd så där flög vi inte. 

Väderöbod har en fyrvaktarstuga och en del andra byggnader som det numera är ett sällskap som sköter om och underhåller. Det är enbart medlemmar som får lägga till på ön och vår dykbåt som har fått tillstånd att stanna för lunch.  

Om man leker lite med en drönare kan en fyr se ut så här.

Det var ju de som badade på lunchen och ville man dyka kunde man göra så här. Tyvärr bommade jag halva plattformen han dök från. Det var en del vådlig klättring för att komma dit men det brydde sej inte den här grabben om.

Vi fick också besök av en liten pigg rosa haj under lunchen. Här simmar den lugnt med pappa. 

En liten hummer tyckte det var OK att posera för en bild under en klippa med sjöpungar.

Jag satte på 60 mm makro sista dagen för att få en annan typ av bilder. Det är också enklare när det är dålig sikt. Här en sjöborre som har alla sina slangfötter ute. 

De färggranna anemonerna som jag inte kan motstå.

Bägarkoraller blir fina motiv men sitter ofta med helt hopplös bakgrund och de är ju till stora delar genomskinliga så tentaklerna "försvinner" lätt mot bakgrunden. De här hittar man inte förrän man kommer djupare än 20 m men där kan de finnas rikligt.

Det här är en äggsamling från någon typ av nakensnäcka. Antagligen har de lagt äggen under våren/försommaren då de är mycket aktiva. Jag har dock inte en aning hur lång tid det tar innan de kläcks. 

Här ett annat äggnystan och en liten räka som gillar att hålla till här. En äggätare kanske.

Leopardfläckiga smörbultar hittar man ofta i små skrevor. Här låg det ett helt gäng. Jag misstänker att de är fulla med ägg. 

Det är nästan så man kan ana sej till äggen i den här fisken (eller så har de en diet som innehåller mycket orange...).

Öronmaneterna inbjuder till foto även med makro men jag nöjer mej med att visa en.

Vi såg även en del brännmaneter och den här hittade vi precis i slutet av ett dyk. Vackert gul med långa brännande trådar, men det gör inte så mycket när man är ordentligt påklädd. 

Som jag berättat om förut har dessa maneter ibland små följeslagare som kan leva bland trådarna utan att bränna sej. Perfekt skydd för de små vitlingarna. Det blev en stunds "kurra-gömma-lek" för att få en vitling på bild, vänd åt rätt håll och någorlunda skarp. Det var allt för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-06-26 17:02 | Läst 7802 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen gillar den här typen av undervattensbilder men kan ju inte dyka som er så jag njuter här i din blogg. Fotar lite från ytligt vatten inte så dumt det heller
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:15
Tack Nini,
man kan absolut hitta fina motiv precis i ytan om man bara vet var man ska leta. Precis i gränsskiktet är alltid spännande att testa både från ovan och undersidan. Lägg gärna ut bilder så vi kan få se.
Hälsningar Lena
niniz 2020-06-29 17:21
Ska försöka senare för än har jag inte badat 😁 och nån dräkt har jag inte.
Har en liten blogg kan ses på min sida. Lägger ut där sen
Mycket trevligt med alla bilder! Jag gillar speciellt bilden med hummern! Dykaren ser "välklädd" ut! Vad är för skillnad mellan torrdräkt och våtdräkt?
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:20
Tack Wolfgang,
om man dyker i torrdräkt blir man inte blöt dvs man har tätningar i halsen och vid armarna som inte släpper in vatten. Man kan då dyka längre i kallare vatten än om man bär våtdräkt som gör att man kommer i kontakt med det kalla vattnet, som kroppen måste värma upp. Det är en enorm skillnad i dyktid och komfort.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2020-06-26 22:38
Tack så mycket, Lena! Men när använder man våtdräkten? Jag ser ibland simmare utanför Ribbersborg i Malmö som simmar i en svart dräkt som ser tunn ut. Är det en våtdräkt, att simma i på våren och hösten, när vattnet har 10°? Förresten jag simmade Vansbrosimningen på 80-talet utan våtdräkt och utan att smörja in mig. Det kändes mycket kallt efter ett tag!
Vattentemperaturen var 16°. Men jag såg att flera simmade i svart dräkt, och då är det ju ingen match att simma de 3 km :-)
Svar från Lena Holm 2020-06-29 07:58
Hej Wolfgang,
det finns speciella tunna våtdräkter för simning men man kan också dyka i våtdräkt här hemma. Då är den ofta 7 mm tjock och dubbel över bålen. Men det blir jobbigt i längden och säsongen blir ganska kort. Jag simmade också Vansbro i enbart baddräkt på 90-talet men då var det 18-19 grader och inga som helst problem om man simmade i någorlunda tempo. En våtdräkt som inte har perfekt passform blir då mera ett hinder.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2020-06-29 09:34
Tack, Lena, jag såg de i våtdräkt vilken tydligen inte passade och såg "uppblåst" ut. En del tog ullfett som var svårt att få av efteråt. Andra tog liniment vilket var helt fel. Jag själv joggade mig varmt innan starten och hade inga problem halva sträckan, men mot slutet blev det rejält kallt, men inte omöjligt att simma. Jag har ju tävlat i simning under ungdomstiden och takterna satt kvar på något sätt.
Hej
Magiskt fint under vattnet. Tack för ett fint reportage.
Ha en fin helg
Bob
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:22
Tack Bob,
det var en riktigt fin helg även om förhållandena undervatten varierande en hel del.
Hälsningar Lena
Magnifikt med utsökta bilder och intressant text.

Min dotter går en fotoutbildning och har sommaruppehåll nu.
Hon vill gärna ta lite undervattensbilder när hon fotograferar barn.
Så vi har planer på att skaffa en liten Olympus Tough eller liknande som ju ska klara sig ner till 15m. I lek och plask på max en halv meters djup borde det funka.

MVH Janne
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:28
Tack Janne,
utan att veta mer än vad du angivit här så tror jag att en Olympus T absolut kan göra jobbet. Om man vill ta bilder precis under ytan är den nog perfekt. För att få bra bilder gäller då samma principer som på land dvs hur ljuset faller och hur korta slutartider man kan ha (för att fånga fina rörelser). Jag skulle spontant säga kör för fullt och ha kul.
Hälsningar Lena
Intressant och med fina bilder. Vackrast tycker jag bägarkorallen är. Kul med hajfenan, men den har nog inte den stabilitet som de gammaldags simdynorna, för den är väl tänkt som en sådan?
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:31
Tack Peter,
barnet med hajfenan är nr fyra i en skara med extremt vattentränade barn så jag tror att den redan nu har spelat ut sin funktion. Bägarkorallerna är en utmaning för de sitter ofta väldigt dåligt men jag testar alltid några vinklar för jag tycker de är så vackra.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Som vanligt en mängd fantastiska bilder från den "undre världen" men jag gillar också bilderna när du håller dig över vattenytan :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:33
Tack Mats,
ibland känns det lite extra kul att få blanda bilder från ovan och landbacken med undervattensbilder.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jeg kan kun tilslutte mig alle andre kommentarer. Altid meget interessante tekster og fremragende fotos.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-06-26 21:35
Tack Erik.
min danska är inte så bra men jag tolkar det som att du tycker detta är trevligt och har en plats i bloggvärlden.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2020-06-26 22:25
PS: Absolut
Sorry:
Jag kan bara stödja alla andra kommentarer. Alltid mycket intressanta texter och bra bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Mysiga bilder här också! Fint med Tobisgrisslorna där! Den eländiga minken lyckades få bort dom från de yttre öarna i det område jag oftast höll till i i årtionden, såg aldrig att dom kom tillbaks heller tyvärr..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-06-29 07:59
Tack Jan,
jag minns att du berättat om minkens framfart, synd. Jag har bara sett tobisgrisslor på Väderöarna i Sverige.
Hälsningar Lena
Det är häftigt tycker jag med drönarbilder. De tilltalar ofta mig dessutom och mitt sinne för mönster.
Fint med röd fyr också!!!
Och sen bjuder du förstås som vanligt på läckra undervattensbilder från en helt okänd värld för mig. Svalkande bilder dessutom 😀
Svar från Lena Holm 2020-06-29 08:03
Tack Lena,
drönarbilder kan bli riktigt läckra om man hittar rätt typ av motiv. Det blev fina mönster vid ett annat tillfälle som jag visade här.
https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/nu-blommar-det-6.htm
Jag tyckte den röda fyren var väldigt fin och ville absolut fota den från ovan.
Hälsningar Lena
Svalkande bilder att titta på en dag som denna.
Som vanligt många vackra bilder från undervattensvärlden.
Skarvarna är som du säger inte så populära men dom gör sig väldigt bra på bild.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-06-29 08:04
Tack Ing-Marie,
jag såg även skarvar med halvstora ungar men tog inte med de bilderna. Skarvarna har fina former tycker jag och blir ofta bra på bilder av klippor.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga bilder Lena :)
Kul med en bild på en hummer :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-06-29 08:08
Tack Fredrik,
humrar kryper ofta in i sina hålor och gömmer sej när man slår blixt eller lyser på dem. Om man ligger kvar och väntar är de dock oftast så pass nyfikna att de kommer ut en bit igen för att känna av med de långa spröten. Riktigt stora humrar kan dock komma utfarande helt utan självbevarelsedrift.
Hälsningar Lena