En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Från småskaligt fiske till sashimi

Under våra dykresor längs Norges kust ser vi en del av det här, tyvärr. Slitna och delvis raserade båthus och sjöbodar är inte heller helt ovanligt. 

I hamnen som vi utgår från på våra dykutfärder på Tustna ligger också fiskebåten Flink. Om jag är rätt informerad är det familjen som äger hela stället som Dykeriet (det skånska gänget som vi dyker med) hyr för sin verksamhet på hösten. Flink är i alla fall en verksam fiskebåt som går ut alla mornar utom söndagar.

Flink har en mans besättning och som jag tror att jag berättade i en blogg redan förra året är den äldre mannen på kajen far till besättningen ombord på båten.

När vi besökte Tustna detta år var krabbsäsongen i full gång. Här har de precis lastat av dagens fångst. Köper ni färsk krabba i affären idag är den troligtvis från Norge, det var den jag köpte i alla fall.

Far var fortfarande med och hjälpte till, lite mer krokig detta år. Gillar den här bilden, vet inte vad ni tycker?

Gamlingarnas hund var lite fetare detta år men fortfarande mycket alert och med full koll på såväl dykare som krabbor och beteslådor.

Här tror jag att det kanske förekom en kommentar om hundens vikt...

Samtidigt som Flink lossade sin last av krabbor rensade vår dykkompis Ronny några nyplockade pilgrimsmusslor.

Hans fru Katerina förbereder med soja och wasabi i tomma musselskal....hunden har förstås koll på det och om det gick att äta...

Sashimi på väldigt färsk pilgrimsmussla kommer strax att serveras.

Det kan knappast bli bättre än så här. Jag vet att ni sett denna bild tidigare men här får ni hela sammanhanget.

Om man har rensat något på rensbordet ska man förstås städa efter sej, spola rent med färskvatten och slänga alla rester. Spola är inte helt lätt om det blåser...

....blåser kraftigt från fel håll....

...och hennes vänner bara skrattar och tar bilder.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-09-26 10:33 | Läst 6222 ggr. | Permalink

"Spännande och välgjort reportage! Från hav till bord. Åsså i vackra Norge! Hälsningar, Bjarne"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Helt underbart!!
Kul att du visar oss detta :-)

Gärna mer !

// Mats W
Svar från Lena Holm 2015-09-26 21:18
Tack Mats,
kolla in mina fem senaste blogginlägg om du inte sett dessa. De är från Tustna allihopa med bilder både från ovan ytan och under.
Hälsningar Lena
Inte konstigt om hunden blir lite småfet, det finns ju att äta av:) Spolbilderna är ju för sköna, och naturligtvis måste vännerna skratta och fotografera:)
Svar från Lena Holm 2015-09-26 21:21
Tack Ingemar,
hunden¨är med och fikar varje dag. Hon skäller lite på dykarna tills de stannar och klappar henne. Det blev en del kul bilder när Katerina spolade av rensbordet, hon har fått dem alla förstås.
Hälsningar Lena
Spännande och välgjort reportage! Från hav till bord. Åsså i vackra Norge!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-09-26 21:22
Tack Bjarne,
det visar en glimt av vår semestervecka i Norge med dykning och umgänge i fin natur.
Hälsningar Lena
Hej! Mycket livskvalitet i dessa bilder.. Jättefint!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-09-26 21:23
Tack Jan,
visst är det livskvalité på alla sätt och vis.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Gillar hunden för den är söt men lite för fet Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-09-26 21:25
Tack Gert,
hunden är kanske lite "för älskad" av sina ägare. Go är den i alla fall.
Hälsningar Lena
Ja jäklar vilken upplevelse, och med läckra fiskrätter, undrar vad hunden får att äta, fisk brukar man inte bli så tjock på!
Må fint, LO
Svar från Lena Holm 2015-09-27 19:47
Tack LO,
jag tror hunden får smaka en del smörgåsar och kanske en och annan kaka till kaffet. Den rör nog inte på sej så mycket heller. Lite ålderstigen, som sina ägare.
Hälsningar Lena
Underbart
Blir lite hungrig av dessa bilder
Svar från Lena Holm 2015-09-27 19:48
Tack Bengt,
det blev en helt fantastisk sashimi av musslorna.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och maten ser underbart god ut! Gillar också bilden du frågade om i texten. Den beskriver både yrke, miljö och resultat från en industri, så den är liksom komplett i mina ögon. Sedan gillar jag fokus på krabborna och de andra i "perifering".
Ha det fint!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-09-27 19:50
Tack Mikael,
kul att du gillar den bilden. För mej är den väldigt mycket Tustna och den verksamhet som vi ser där när vi är på besök. Det blev fantastisk sashimi på musslorna.
Hälsningar Lena
Börjar med maten som jag inte känner till har
aldrig ätit detta men förstår det är något alldeles speciellt gott...
Så denna som fått uppgift att rengöra ...hi hi...hoppas hon
lyckades innan hon var genomblöt...
En välgjord dokumentation du visar i dag från båten
till ni får mat.
Svårt förstå hur mycket krabbor där finns att fånga ...
Är det på vissa ställen de finns som man måste känna till.
Jag har aldrig funderat på detta tidigare men är så nyfiken på det.
Mysigt få se bilderna
Gun-Inger önskar fin söndag.
Svar från Lena Holm 2015-09-27 19:54
Tack Gun-Inger,
sashimi är en typ av sushi dvs vi åt pilgrimsmusslorna råa, skivade i strimlor, med wasabi och japansk soja till. Mycket gott! Rengöringen av rensbordet blev onekligen underhållande...men Katerina är av den sorten som gör det ordentligt, kosta vad det kosta vill. Hon fick hänga sin tröja på tork.
Det finns en hel del krabbor, vi ser dem när vi dyker. Jag tror också att fiskaren vet var kan ska sätta sina burar.
Hälsningar Lena
Hej igen, det där Tustna ser ut som en dröm. Färskare krabba o musslor får man leta efter. Mycket trevligt med dina resereportage!
PS. Bilderna är härliga som vanligt! Även på skäggmesarna!
Svar från Lena Holm 2015-10-12 19:47
Tack Hannu,
Tustna är ett toppenställe och vi åker nog dit fler gånger. Nu är vi i San Diego och väntar på flyg hem. Snart kommer det bilder från det stora blå utanför Mexiko.
Hälsningar Lena