En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fiskar

Under helgens dyk mötte vi inte vara bläckfiskar utan också en del fiskar. Här kommer ett axplock. Först en smörbult. Det finns många olika sorter och det kan möjligen vara en svartmunnad smörbult.

Det här är i alla fall en leopardfläckig smörbult. Man hittar dem ofta så här, i skrevor.

Kantnålen inbjuder till lek med kort skärpedjup.

Den här långsmala fisken är släkt med sjöhästar.

Den här besynnerliga lilla fisken är en skäggsimpa. De simmar mycket ogärna och man ser dem oftast ligga helt stilla eller "kravla" fram på botten.

Om ni undrade varför den var så suddig mitt i ansiktet på förra bilden är det för att den har en ganska lång nos. Rätt charmig eller hur?

Här bor två tejstefiskar i en skreva och jag försöket länge rikta en smal stråle blixtljus in i skrevan. Det blev inte riktigt som jag ville och fiskarna tröttnade helt på mej.

Avslutar med en liten knot. Den rör sej över botten med fenstrålarna som ser ut som krokar. Den här är bara några centimeter lång och vi såg den på nattdyket i Gullmarn. En fisk som jag nog bara sett i norska vatten förut.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-11-08 20:43 | Läst 6420 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Lena.
Det är några speciella motiv som du presenterar oss för. Ovanligt och spännande.
Nummer 1 ser farligt ut och nummer 8 är motsatt - nästan söt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:37
Tack Erik,
ettan än dock en liten fisk, ca 15 cm. Jag håller absolut med om att vissa fiskar är söta :-)
Hälsningar Lena
Som vanligt spännande och intressanta (bilder på) fiskar! Jag upphör aldrig att förvånas över naturens artrikedom och variationsrikedom. Det finns liksom inte ett livsutrymme - eller för den delen alldeles vanligt fysiskt utrymme - som inte är uppfyllt av den ena eller en andra livsformen. Djur, växter, bakterier, svampar, björndjur, amöbor och vad dom nu heter. Det kryllar av dom överallt och variationerna är bokstavligt talat oändliga! Och så anpassar dom sig hela tiden till nya miljöer, titta på multiresistenta bakterier tex. Vad är det annat än otroligt livskraft och anpassningsförmåga?
Och det är dina fantastiska fiskar som får mig att fundera, vissa simmar smidigt och effektivt fram i vattnet, andra kryper på botten, en del ser söta ut som Erik säger, andra stämmer inte alls med mina skönhetsideal. Spännande och kan vara lite avundsjuk på dig som verkar inte bara är med kameran i den här miljön utan också har det som jobb. Jag vet, inte vattendjur eller fiskar utan fåglar, men i den levande miljön. Ha det gott!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:42
Tack Björn,
för dina fina ord och långa foundering. Multiresistenta bakterier är kusligt livskraftiga och men möjliga botmedel kan nog finnas i nature. Det gäller bara att veta var man ska leta. Artrikedomen I haven är enorm och det finns antagligen en stor mängd arter som man ännu inte upptäckt. Djuren är på sätt och vis lättare att titta på (och fotografera) för en amatör för de sticker nödvändigtvis inte när man kommer nära. Det är ju en av tjusningarna med undervattensfoto.
Hälsningar Lena
Förunderlig värld där under.
Så många fiskar som jag aldrig sett, några kanske i de stora akvariumen men att se dem på plats är ju en helt annan upplevelse.
Kantnålen liknar en fisk jag såg i mangroveskogen, tror den kallades för needlefish.
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:44
Tack Margareta,
jag vet hur en needlefish ser ut och inser att de är lika, dock inte släkt tror jag. Hos oss finns något som heter tångspigg som ser ut som en mycket liten needlefish. Det är en annan känsla att se fiskarna "live" men välgjorda, välskötta akvarier njuter även jag av att se. Det är generellt glesare med fiskar I havet trots allt :-)
Hälsningar Lena
Hej,
Man lär utseendet på nya fiskar varje gång man ser dina UV bilder. Ibland ser de läskiga ut.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:45
Tack Bob,
de må se läskiga ut men det är små fiskar för det mesta :-)
Hälsningar Lena
Underbara bilder. Fiskar som jag nästan bara har hört talas om fastän jag är sportfiskare (fluga!). Är det inte smörbulten som bygger sandmösnter till sin hona? Eller blandar jag ihop det...
Och som sagt - naturens rikedom är oändlig verkar det som.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:49
Tack Göran,
det är extra kul att visa dessa bilder för folk som är fiskeintresserade. Det jag vet om smörbulten är att hannen letar upp ett lämpligt bo t ex en tom mussla eller en bra skreva som han försvarar. Om han får en hona att lägga rom i den vaktar han den också efteråt. Den svartmunnade smörbulten är en invasiv art som ökar i svenska vatten.
Hälsningar Lena
Fattar inte hur du hittar dessa små liv i det mörka vattnet. Toppen inlägg återigen :-)
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:50
Tack Mikael,
man simmar nära botten och lyser med lampa :-) Samt är lite envis och vet var man ska leta.
Hälsningar Lena
Mycket fint! Har själv sett Kantnålar flera gånger även här i Östersjön! Dom ser verkligen udda ut..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-11-10 07:55
Tack Jan,
ja visst finns det kantnålar och även havsnål i Östersjön. Jag har sett dem flera ganger även om det är glest mellan dyken på östra sidan numera. De ser udda ut kan jag hålla med om och de är svåra att få med I sin helhet på bild.
Hälsningar Lena
Spännande med dessa små fiskar, känner igen namnet på de flesta. Kantnålen har ju ett sjöhästansikte helt klart. Skäggsimpan gissar jag smakar sig fram med skägget, eller känner sig fram, kanske med sinnen vi inte förstår? Dess profilbild liknar ju snappsköldpaddans lite tycker jag. I de skånska åarna kan jag ibland under fiskspaning skymta småfiskar, de är väldigt skygga, hade varit kul att se en grönling t.ex.
Svar från Lena Holm 2017-11-10 08:01
Tack Stefan,
du är väldigt kunnig om vad vi ser i naturen. Många dykare vet inte vad dessa fiskar heter fast vissa är vanliga på västkusten. Jag tror du har helt rätt om skäggsimpan. Torsken smakar sej fram med sin skäggtöm om jag inte minns fel. Inser att profilen mycket väl kan likna denna sköldpadda. Den liknar också en mycket udda fisk vi sett i Kanada som heter "Grunt sculpin". Den rör sej på liknande sätt på botten fast med bröstfenornas hjälp.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Man blir sugen på att rosta av sig och komma i vattnet igen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2017-11-10 08:05
Tack Johnny,
just på hösten kan man göra mörkerdyk i grunda insjöar tidigt på kvällen t ex vid en badplats. Det är ofta mycket fisk framme då och man kommer sällan djupare än fem meter. Det brukar också gå utmärkt att snorkla med en strålkastare i mörkret. Om man gör det i september är det fortfarande ganska varmt i vattnet. Ett sätt att komma i vattnet om det var ett tag sedan man gjort det.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder från en annorlunda värld! Du har verkligen lyckats med att komma nära, komponera bra och få bra exponering.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-11-10 08:07
Tack Bjarne,
jag har ju gjort detta i några år nu och bör få till det, men det blir fortfarande många bilder som inte är tillräckligt skarpa eller som går i papperskorgen av andra skäl.
Hälsningar Lena
Du är så duktig på dina undervattensbilder och ett trevligt inslag bland alla våra andras lite mer vanliga motiv!
Tack för du delar med dig av livet där under! =)
Svar från Lena Holm 2017-11-10 08:08
Tack Heléne,
många av dina motiv sticker också ut. De är minsann inte vanliga de heller och de som försöker testa dina metoder lyckas inte alls så bra :-)
Hälsningar Lena
Snyggt, länge sedan jag har varit inne här på fotosidan och kollat.. Kul att få se lite olika fiskar igen.. Älskar att kolla på din fina foto på din blogg 😊
Svar från Lena Holm 2017-11-13 17:41
Tack Synnöve,
kul att du är tillbaka igen.
Hälsningar Lena