En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En tur i Dalarna

Efter rundturen på Lilla Hyttnäs promenerade vi runt i Sundborn. Sverige visade sej från sin bästa sida och det var idylliskt bland alla faluröda hus.

Vi gick till kyrkan som uppfördes 1755. Jag brukar inte fotografera kyrkor särskilt ofta men fastnade här för det vackra handtaget i form av en fisk. 

Vid en upprustning 1905 smyckade Carl Larsson delar av kyrkan, men altartavlan samt predikstolen är från 1800-talet och gjorda av en lokal konstnär.   

Vi lämnade Sundborn och körde mot Dala Floda. Längs vägen passerade vi skylten von Linnés bröllopsstuga och hajade till, men vi vände inte och körde tillbaka. Förstår av Ninis kommentar att det skulle vi gjort (inte ordentligt påläst tydligen). Om man kör genom dessa delar av landet nu kantas vägarna av mängder med lupiner. Invasiva eller ej så är det oerhört vackert.

Jag hade bokat ett rum på Dala-Floda värdshus och det såg väldigt mysigt ut när vi kom fram. Det pågick en möhippa i trädgården och flera av deltagarna bodde på stället. Vi undrade förstås hur det skulle arta sej under kvällen och natten, men det var den mest städade möhippa jag upplevt. Den var inte alkoholfri men de uppträdde ändå klanderfritt då de sent om sider gick och la sej under morgontimmarna. 

Om man bor på värdshuset kan man äta middag på Byns Skafferi alldeles intill. Det gjorde möhippan också men de fick ett eget rum. Hemtrevligt och mycket gott, svenska smaker och råvaror i många av rätterna och en nota som överraskade i positiv anda (undrar när det hände senast?..). 

Det var också här man åt frukost på morgonen och då serverades bl a korngröt, som var betydligt godare än det såg ut. Det fanns förstås också en massa annat att välja på till de nybakade grova bröden och underbara knäckebrödet, men inte någon äggröra gjord på pulver eller överstekt bacon. 

En ljuvlig björkskog vid värdshuset...

...och sjöutsikt om man hade rummet åt det hållet. 

Björktrast i björkskogen... 

och en söt grå flugsnappare fastnade också på minneskortet. 

När vi kom tillbaka till vårt rum på kvällen tittade jag ut genom sidofönstret och insåg då hur värdshuset var hopbyggt med huset där restaurangen låg. 

På söndagen skulle vi passera Insjön för att köpa snören till ett par gamla kängor i Lundhagsbutiken. Min sambo hade också upptäckt att det fanns ett Clas Olsson museum i Insjön. Kanske inte vad jag hade valt om jag varit själv, men det var inte särskilt stort och hade mängder av nostalgiska prylar. 

Eftersom det är en fotoblogg och det ofta förekommer bilder på kameror så bjuder jag på denna. En del av er har kanske hanterat en sån här? Nästa stopp var Nittsjö keramik och dit hade antagligen inte min sambo åkt om han varit på resa själv. Man får ge och ta lite. Jag har visat bilder därifrån tidigare så det tog jag inte med i denna blogg.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-19 07:22 | Läst 1107 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att hänga med på er resa. Clas Ohlson i Insjön är ju en klassiker såsom Carl Larsson. Har för mig att de stängt i Insjön nu och har enbart museum. Bilden med björkarna är ju en höjdare och vad vackert det är med de faluröda husen
niniz 2024-06-19 10:46
Insjön CO har öppet och en liten outlet brevid och så museum. Det är som ett shoppingcentrum.
:)
pdahlen 2024-06-19 11:36
Nini, tack för klarläggandet. Har för mig det var något med Insjön för några år sedan, kanske var det att postorder inte utgår därifrån längre? Eller katalogen lades ner eller något helt annat 😊
Svar från Lena Holm 2024-06-19 14:21
Tack Peter,
som Nina skrev var det öppet och muséet finns i anslutning till butiken, samt ett fik. Allt under samma tak. Björkarna kunde jag ju inte motstå och det fanns mycket gott om faluröda hus i detta område.
Hälsningar Lena
Det finns mycket intressant och fint att se i Dalarna. Trevlig reseberättelse.
På 70-talet åkte jag på tjänsteresor i Dalarna och rutten las naturligtvis så att Clas i sjön kunde besökas. På den tiden fanns Clas bara i Insjön och lite senare i Stockholm. Som vanligt när man besöker ett sånt ställe gäller det att ha en plan och en lista annars fastnar man lätt alltdeles för lång tid och köper för mycket.
Svar från Lena Holm 2024-06-19 14:24
Tack Sten,
jag handlar sällan på CO, men man sambo är nog där oftare. Jag brukar veta exakt vad jag ska ha och går bara till den hyllan. Det finns mycket att se i Dalarna och det kan nog bli fler resor dit. Vi missade ju t ex bröllopsstugan.
Hälsningar Lena
Vad mysigt ni hamnade där i dalafloda Wärdshus så gemytligt.
Var det öppet i nittsjö. Det sattes ju i konkurs i april. Har inte kollat själv.
Trevligt om de har öppet utförsäljning lite till.
Björkskog är så vackert när det ser ut så.
/N
Svar från Lena Holm 2024-06-19 14:30
Tack Nini,
det var öppet i Nittsjö och jag visste inte att de hade gått i konkurs. Jag frågade efter en tillbringare och fick till svar att de kanske kommer att göra dem till hösten, förhoppningsvis blir de kvar. Butiken har bara andra sortering, men nu hade de i alla falla den gröna servisen som jag varit där förut och försökt köpa. Kullsbjörken heter den och jag antar att den är inspirerad av björkskog, det finns absolut likheter när jag tittar på den bilden.
Hälsningar Lena

PS. Hittade en text (SR) att Nittsjö köps upp av nya ägare och kommer sålunda finnas kvar.
Midsommar och Dalarna är en höjdare! Jag har varit flera gånger i Dalarna, men det var länge sedan. Jag har bott med familjen i stugor i Dalarna, när barnen var små, men även cyklat genom Dalarna, gjort Vansbrosimningen och åkt Vasalopp 😊
Jag längtar tillbaka, när jag ser Dina bilder. Glad Midsommar! Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-06-19 14:40
Tack Wolfgang,
jag har ju en liten favoritsjö utanför Rättvik som gör att jag kan visa dykbilder från Dalarna med gäddor och abborrar. Jag har också simmat Vansbrosimningen och sprungit O-ringen när det gick i Falun samt besökt gruvan där ganska nyligen. Jag skulle dock inte åka dit över midsommar för det är för många andra som gör det, men lite utanför turistsäsong är det mycket fint.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2024-06-19 15:01
Du har rätt att under midsommarhelgen är det fullt i Dalarna. Kul att Du också har simmat Vansbrosimningen!
Vi har bott vid Siljansnäs, men oftast på Idre fjäll, vilket barnen gillade tack vare olika aktiviteter. Oftast i juli och augusti, men även en gång på vintern förutom Vasaloppet. Jag skulle vilja se världens äldsta träd, Old Tjikko, på Fulufjället.
niniz 2024-06-19 15:15
Old tjikko gick av vintern 23 av all tung snö :( men det är fortfarande världens äldsta träd bara utan en bit ner på toppen.
Här blir det äkta dalom midsommar
/N
Wolfgang 2024-06-19 18:45
Jag vet, Ninni, men det hade varit kul att besöka Old Tjikko ändå! Glad Midsommar Wolfgang
Hej Lena.
Fint reportage och fina bilder.
Nummer 1 är en bild som visar vad jag förstår är ett typiskt svenskt motiv. I Danmark kallar vi den röda färgen "Svenskrød", som jag säkert har sagt förut. Vår forna sommarstuga hade fönster och dörrar i den färgen. På färgkortet hos färghandlaren stod det också - "Svenskrød" !!!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-21 12:52
Tack Erik,
Vi är ju nära Falun, som färgen härstammar från, så det är inte konstigt att alla hus är målade med den färgen. Vi sitter på ett tåg genom England just nu och här är det nästan bara tegelhus.
Hälsningar Lena
Dalarna känns riktigt "ursvenskt" på något sätt och du har skildrat det bra i bilderna. Det är verkligen idylliskt med de röda husen och björkskogarna passar bra i sammanhanget också. Mycket snyggt med alla de vita stammarna. Har aldrig haft en Polaroid, men har väl provat någon gång. Vet inte om det var den här modellen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-24 10:19
Tack Bjarne,
Dalarna gav mersmak och det är inte ens särskilt långt att åka för oss. Miljöerna känns väldigt svenska med de röda husen och fina grönskan så här års.
Hälsningar Lena
Det ser ut som en underbar och vacker resa, svensk sommar i sin prydnad! Gillar den blå färgen på kyrkbänkarna, och värdshuset ser definitivt mysigt ut. Förstår du ätit många hotellfrukostar, då var denna en upplevelse av det bättre slaget. Polaroid Land - det var många år sedan, för dyrt för mig då. Härliga bilder! Får man säga nationalromantiska?
Svar från Lena Holm 2024-06-24 10:27
Tack Stefan,
På två dagar fick vi se en del av Sverige från sin bästa sida. Det är väl det här som är nationalromantik. Frukosten var helt klart minnesvärd och något helt annat än den tallrik jag fick i morse på ett hotell i Edinburgh. Gott det också, någon gång ibland. Kyrkan var fint dekorerad, ganska sparsamt och lite mörk när vi kom in från det skarpa solljuset. Jag ville behålla den upplevelsen när jag tog bilden.
Hälsningar Lena